Expert vertelt: de beste essays uit binnen- en buitenland

Davidsfonds essays

Expert vertelt: de beste essays uit binnen- en buitenland

Gepubliceerd door Davidsfonds op 2 december 2020

Ben je iemand die graag reflecteert? Die het leven en onze samenleving soms in vraagt stelt? Die op zoek is naar waarheid en schoonheid? Dan is de reeks Davidsfonds Essays iets voor jou. Daarin geven we een forum aan de beste essayisten uit binnen- en buitenland. Schrijvers die hun persoonlijke visie geven op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Uitgever Toon Horsten geeft een woordje uitleg bij de nieuwe boekenreeks.

Tekst: Lotte De Snijder

Grote schrijvers worden vaak herleid tot hun grootste klassiekers. In het geval van George Orwell is dat in ieder geval onterecht, want naast Animal Farm en 1984 heeft hij een nog veel breder en geweldig interessant oeuvre. Met name als essayist is hij haast niet te overtreffen. Hij combineert stylistische brille met een heldere denktrant. En meer dan zeventig jaar na zijn dood moet je vaststellen dat hij meestal gelijk had. En dat hij van de geschiedenis meestal ook gelijk gekregen heeft. Hij vergiste zich amper.

Davidsfonds uitgever Toon Horsten

Dat de nieuwe reeks Davidsfonds Essays in januari uitpakt met een selectie uit de essays van Orwell, in een geheel nieuwe vertaling, is daarom geen toeval. In essays gaan schrijvers op zoek, ze beginnen aan een intellectuele tocht en weten op voorhand meestal niet waar ze tijdens het schrijven allemaal zullen belanden. Het is het genre par excellence voor de twijfel en voor het zoeken naar waarheid en schoonheid.

Aldous Huxley, zelf ook een groot essayist, omschreef het essay als een literair middel om bijna alles te zeggen over bijna alles, daarbij vertrekkend vanuit het persoonlijke en het autobiografische, met oog voor het algemene en het universele. Davidsfonds Essays wil een forum bieden aan de beste essayisten uit binnen- en buitenland. Grote namen van vandaag staan er naast vergeten essayisten van vroeger. Werk van grote literaire kanonnen staat zij aan zij met filosofische denkoefeningen. Eén criterium ligt vast: de kwaliteit.

Naast Orwell werden ook andere schrijvers geselecteerd. Gaston Durnez, een van de beste Vlaamse essayisten van de voorbije halve eeuw, mocht de spits afbijten met zijn postume bundel Een danser in de sneeuw en met een heruitgave van De lach van Chesterton. Niet minder trots zijn we op de overkomst van Amin Maalouf naar Davidsfonds met Schipbreuk der beschavingen. En beginnen volgend jaar treden ook Harold Polis (Autonomie) en Leen Huet (Oud papier) toe tot de auteurs van de Davidsfonds Essays-reeks.

Als er iets is dat al die teksten bindt, ondanks hun grote diversiteit, is het wel dat de schrijvers, vanuit hun vaak heel verschillende vertrekpunten, hun licht laten schijnen over ‘bijna alles’, en dat doen ze met stilistisch meesterschap, openheid van geest en menselijke warmte.

Deze boeken zijn al verschenen

Een danser in de sneeuw van Gaston Durnez: een postume bundeling van zijn beste stukken van de voorbije jaren. Durnez, ook wel omschreven als ‘de Vlaamse journalist van de eeuw’, legt zijn overwegingen vast met het meesterschap van de vakman, een verbluffende open geest en warmte in alle richtingen. Soms geestig, dan weer ontroerend, altijd interessant en begeesterend.

Schipbreuk der beschavingen van Amin Maalouf: een confronterende en genadeloze analyse van de wereld vandaag, een oproep aan de mensheid om zich de juiste vragen te stellen en op zoek te gaan naar een antwoord. Niet voor gevoelige lezers!

 • Een danser in de sneeuw
 • Schipbreuk der beschavingen

Mijn land, rechts of links van George Orwell, vertaald en samengesteld door Ivo Verheyen: George Orwell geldt als een van de belangrijkste Britse schrijvers van de twintigste eeuw. Wat veel mensen niet weten, is dat hij naast Animal Farm en 1984 een nog veel breder en geweldig interessant oeuvre heeft. Met name als essayist is hij haast niet te overtreffen. Hij combineert stylistische brille met een heldere denktrant. En meer dan zeventig jaar na zijn dood moet je vaststellen dat hij meestal gelijk had. En dat hij van de geschiedenis meestal ook gelijk gekregen heeft. Hij vergiste zich amper.

De lach van Chesterton van Gaston Durnez: een heruitgave van Durnezs biografie over de Britse auteur en filosoof Gilbert Keith Chesterton (1874-1936). Het is niet alleen een speelse en intrigerende biografie, maar vooral een aanstekelijke liefdesverklaring aan een van de beste en interessantste schrijvers van de 20ste eeuw. Dit boek ontvang je als gratis geschenk als je voor meer dan 100 euro boeken, cd’s of schoolbibbonnen koopt voor je Davidsfonds lidmaatschap.

 • De lach van Chesterton
  De lach van Chesterton
 • Mijn land, rechts of links
  Mijn land, rechts of links

In februari 2021 verschijnen deze titels

Autonomie van Harold Polis: de coronacrisis legt een vergrootglas op de kansen en bedreigingen waarmee we de afgelopen jaren hebben geworsteld. Harold Polis probeert te weten te komen waarom het allemaal niet geworden is wat zijn generatie ervan had verwacht. Voor zijn diagnose put hij rijkelijk uit geschiedenis, economie, politiek, pop, filosofie en literatuur.

Oud papier van Leen Huet: een heruitgave van de klassiek geworden essaybundel uit 1998 waarin de schrijfster, kunsthistorica en filosofe op een begeesterende manier schrijft over de liefde voor het ondergesneeuwde of vergeten boek. Een aanstekelijke lofzang op de literatuur in al haar facetten, die ook bij de lezer tot een onstuitbare leeshonger kan leiden.

 • Autonomie
  Autonomie
 • Oud papier
  Oud papier

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen