3 bijzondere boeken over reizen

3-reisboeken_site.webp

3 bijzondere boeken over reizen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 4 november 2020

Reizen zit er voor veel mensen niet in dit jaar. Gelukkig kun je dankzij boeken wel wegdromen naar andere landen. In ons boekenaanbod zitten drie bijzondere boeken over reizen die we graag onder de aandacht brengen: een boek over liefdesmigratie doorheen de tijd, een fotografisch verslag van een fietsreis doorheen Azië en tot slot een visie op reizen in de toekomst. We stellen de boeken graag kort aan je voor.

Tekst: Lotte De Snijder

1. Destination Sweetheart

– het boek bij de gelijknamige expo in het Red Star Line Museum in Antwerpen

Zeeman René springt in 1958 na een aantal ontmoetingen met de Italiaanse Silvana op zijn Vespa om haar de hand te vragen. Voor hem laat ze haar land achter. Fati ontmoet in 1993 Peter, die als leerkracht in haar land Burkina Faso werkt, en volgt hem naar België. En Anna trok naar Roger in Amerika met een schip van Red Star Line, overtuigd door zijn huwelijksaanzoek per brief.  In de passagierslijsten bij haar aankomst penden de autoriteiten onder de kolom ‘Destination’ het woord Sweetheart’ neer. Anna’s verhaal werd zo de inspiratie voor een tijdelijke expo in Red Star Line Museum in Antwerpen en het bijbehorende boek.

 • Destination Sweetheart
  Destination Sweetheart
 • Anna Raveaux (circa 1920), collectie Charles Verhaeren
  Anna Raveaux (circa 1920), collectie Charles Verhaeren
 • René met zijn Vespa (1957), privécollectie
  René met zijn Vespa (1957), privécollectie

In de tijdelijke expo, die nog te zien is tot 30 mei 2021, volg je een handvol liefdesmigranten. Je luistert er naar ontboezemingen en je laat je meevoeren door verhalen en objecten. Soms confronterend en schokkend, vaak ontroerend en intiem. Want de liefde gaat meestal niet zonder slag of stoot.

Aan de hand van foto’s, memorabilia, interviews, objecten en citaten uit brieven bundelt het boek de persoonlijke verhalen van liefdesmigranten doorheen de tijden, in al hun breedheid en diversiteit. Van soldaten en oorlogsvluchtelingen, over gastarbeidersvrouwen en zeemansliefjes tot studenten.

Destination Sweetheart is een boeiend en verrassend, soms ontroerend en dan weer schokkend, maar altijd meeslepend boek. Het is bovendien rijk geïllustreerd met foto’s uit de familiearchieven van de getuigen. Ogenschijnlijk zijn het vaak banale voorwerpen, maar ze hebben een specifiek verhaal en leveren bewijs van de oerkracht die liefde kan zijn.” – Nabilla Ait Daoud, Schepen voor cultuur van de stad Antwerpen

Koop nu het boek.

Red Star Line Museum is een van de vele cultuurpartners van Davidsfonds waar je korting krijgt met je Davidsfonds Cultuurkaart & Lidkaart. Plan nu je bezoek aan de expo.

2. Sp(r)aakmakende verhalen over Azië

– een fotografische blik vanop een bamboefiets, door Grégory Lewyllie

Reizen met de blik van een kind en zich alleen laten leiden door zijn zintuigen: dat is wat wereldreiziger en fietser Grégory Lewyllie deed op zijn bijna twee jaar durende fietstocht door Azië. Grégory vertrok op 3 juni 2018 in Ieper voor een fietsreis die 20 maanden duurde en waarbij hij 27 landen doorkruiste. Dat deed hij op bamboefiets die voorzien was van zonnepanelen. De mooiste foto’s en verhalen van onderweg bundelde hij in een reisboek.

Grégory keerde dit voorjaar terug naar een desolaat Ieper dat in lockdown zat. Het verschil met zijn reis kon niet groter zijn. Maar hij bleef niet bij de pakken zitten en werkte aan zijn boek, dat hij deze zomer aan de pers voorstelde. In Het Laatste Nieuws van 15 september vertelde hij het volgende. “Voor de toeristische sector zie ik de toekomst somber in. De voorbije maanden werden reisagentschappen geconfronteerd met een tsunami aan annuleringen. Het coronavirus heeft mensen angstig gemaakt om nog ver buiten de eigen landsgrenzen te reizen. Ook volgend jaar zal het toeristisch seizoen heel rustig verlopen, vrees ik. Mensen gaan dichter bij huis op vakantie gaan waardoor het streektoerisme aan belang zal winnen.”

Grégory denkt dat Covid-19 in de reissector twee grote slachtoffers zal maken. “Ten eerste de gewone mensen die afhankelijk zijn van het toerisme. Velen zien hun broodwinning verdwijnen. Hier hebben we nog geluk dat de regering over de brug komt met steunmaatregelen, maar in een land als India is dat nog even anders. Sommige mensen worden noodgedwongen veroordeeld tot de bedelstaf. Een tweede slachtoffer zijn de mensen waarvoor reizen te duur wordt. De pandemie zal de prijzen flink doen stijgen. Velen zullen noodgedwongen op zoek moeten gaan naar goedkopere alternatieven.”

 • Sp(r)aakmakende verhalen over Azië
  Sp(r)aakmakende verhalen over Azië
 • Grégory Lewyllie
  Grégory Lewyllie
 • Grégory Lewyllie
  Grégory Lewyllie

Leuke weetjes:

Koop nu het boek.

3. Reizen naar morgen

– de visie van Toerisme Vlaanderen op reizen in de toekomst

Corona hakt hard in op het toerisme. Als de pandemie één inzicht op scherp zet, dan is het dat toerisme voortaan anders moet. Nieuw is dat inzicht natuurlijk niet. Al jarenlang tekent Toerisme Vlaanderen de contouren uit van een verantwoord toerisme met meer meerwaarde. Een toerisme dat duurzaam is, maar nog ambitieuzer is en kijkt naar alle commerciële, creatieve, kwalitatieve en verbindende dimensies. Een toerisme dat leidt naar ‘de ziel van de plek’. Die ‘ziel ‘wordt gevormd door het raakpunt van wat bewoners, bezoekers en  ondernemers bijdragen aan een bestemming. Klinkt filosofisch? Is het ook. Maar daar stopt het niet, want op basis van de verhelderende inzichten van Toerisme Vlaanderen kunnen alle partijen actie ondernemen om in eigen streek, eigen stad, eigen bedrijf bij te dragen aan een toekomstgericht toerisme.

De toekomstvisie van Toerisme Vlaanderen staat beschreven in het boek Reizen naar morgen, met een voorwoord van Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen en nationaal voorzitter van Davidsfonds. “Als je je rekenschap geeft van de waarde van een plek voor bewoners én bezoekers, kan reizen niet een pure consumptiedaad zijn. De bewustwording groeide dat reizen, toerisme, geen doel op zich hoeft te zijn. Ook al dragen bezoekers onmiskenbaar bij tot economische groei en jobs, tot welvaart: de blik van de bezoeker en de diepere connectie met de lokale gemeenschap kunnen die gemeenschap ook opnieuw eigenwaarde en kracht verlenen. Die positieve, transformerende kracht van toerisme leek me een sterkere basis dan het eendimensionale verhaal van return on investment.”

 • Reizen naar morgen
  Reizen naar morgen
 • Peter De Wilde
  Peter De Wilde
 • Op vakantie in het groen
  Op vakantie in het groen

Reizen naar morgen is, meer dan duurzaam toerisme, een verhaal met een gemeenschappelijk doel, waar iedereen beter van wordt. Toerisme is een middel om gemeenschappen te laten bloeien. De coronacrisis versnelt dit proces en dwingt de sector nog meer tot vernieuwing. Dit boek schetst de theorie en geeft voorbeelden van hoe je daarmee in de praktijk aan de slag kunt gaan. Reizen naar morgen is voor het toerisme wat het vaccin voor het virus is.

Koop nu het boek.

Wil je nog meer reisboeken lezen?

Kijk dan ook eens naar:

 • Bepakt en gezakt, het verhaal van 25 ontdekkingsreizen
 • Een ander leven, een historische reis langs erfgoedsites in Engeland
 • Balkan Blues, over een bijzondere reis van een zoon met zijn vader
 • Donau, de biografie van een rivier
 • GR5, het boek bij de gelijknamige tv-serie

Niet toevallig staan al die boeken in de Davidsfonds Cultuurgids.

 • Balkan blues
 • Ben je in het bezit van een Davidsfonds Cultuurkaart & Lidkaart, dan geniet je een korting van 10% bij een aankoop vanaf 50 euro via onze webwinkel.
 • Wil je graag een Davidsfonds Cultuurkaart & Lidkaart? Bestel dan voor minstens 40 euro aan boeken en/of cd’s via de lidmaatschapsmodule op onze website. 

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen