4 unieke cursuslocaties

alden biesen.webp

4 unieke cursuslocaties

Gepubliceerd door Davidsfonds op 25 september 2020

Davidsfonds Academie doet altijd haar best om cursussen en dagevenementen te organiseren zodat jij geniet van een unieke beleving. Daarom vind je in het aanbod verschillende activiteiten terug die plaatsvinden op prachtige locaties met een rijk historisch verleden. We sommen er graag enkelen voor je op.

Tekst: Marjolein Goris

1. Muziekcentrum De Bijloke – Gent

Waar volg je beter een muziekcursus dan in een zopas vernieuwde concertzaal? Deze locatie is uniek omwille van haar geschiedenis: je volgt namelijk een concert in een 13de-eeuws ziekenhuis! Oud en nieuw verbinden zich als geen ander in de architectuur: het houten dak is nog in zijn oorspronkelijke staat, de muren zijn rechter gezet zodat de akoestiek perfect weerklinkt en de stoelen zorgen voor het beste zitcomfort. Bovendien maakt het niet uit waar je zit in de zaal. Alles is zo ontworpen dat je overal even goed kan zien en horen.

Tijd om eens zelf een kijkje te gaan nemen lijkt ons! De cursus ‘legendarische pianowerken’ gaat van start op 27 september in deze nieuwe zaal. Bij iedere les gaat docent Waldo Geuns in op de verhalen achter grote composities van o.a. Chopin en Beethoven. Nadien geniet je telkens van een concert waar de verhalen tot leven komen. De cursus op deze unieke locatie is een totaalervaring die je niet mag missen!

Cursus ‘Legendarische pianowerken’ vanaf 27 september in de vernieuwde concertzaal

2. Begijnhof – Hoogstraten

Een locatie dat in de Unesco-lijst van werelderfgoed staat: dat kan je wel een unieke locatie noemen! Sinds 1972 wonen er geen Begijntjes meer in het Begijnhof van Hoogstraten. De woningen verkommerden tot er in de jaren ’90 enkele burgers de handen uit de mouwen staken en alles restaureerde. Nu staan het Begijnhof en de Begijnhofkerk met barokke voorgevel er weer in al hun glorie.

Zuurstof voor de ziel en een beleving van het sublieme. Waar kan je dat beter bereiken dan op deze prachtige locatie? Tijdens het dagevenement rond festival ‘Musica Divina‘ geniet je van een concert waarin muziek uit het hoge noorden in dialoog gaat met de beruchte eerste suite voor cello van Bach. Maar niet voordat je het begijnhof en de begijnhofkerk verkend hebt natuurlijk!

Dagevenement ‘Musica Divina’ op 3 oktober in het begijnhof van Hoogstraten

3. Hollands College – Leuven

In het hartje van Leuven bevindt zich een uniek gebouw dat er langs de buitenkant niet half zo mooi uitziet als de binnenkant. Het Hollands College kende al vele verschillende bezoekers. Zo werd het opgericht in de 17de eeuw om theologie studenten op te vangen. In de 19de eeuw kwam het in de handen van Circicule Paridaens die er later een klooster inrichtte. Toch zijn er in de kapel en de bibliotheek nog steeds 18de-eeuwse elementen te vinden wat zorgt voor een charmante uitstraling.

Vandaag de dag worden de kamers van het college gebruikt voor academische ontmoetingen, lezingen en prijsuitreikingen. Daarom gaat op 8 oktober de cursus ‘Dwars door Amerika’ van start op deze historische locatie. Muziek in Amerika was meer dan jazz en Broadway musicals. Docent Maarten Beirens neemt je mee door het volledige Amerikaanse muzieklandschap. De cursus kadert in het grotere geheel van Festival 20/21. Met concert in concertgebouw 30/CC Leuven.

Cursus ‘Dwars door Amerika’ vanaf 8 oktober in het Hollands College

4. Landcommanderij Alden Biesen – Bilzen

Wie al eens langs de landcommanderij in Alden Biesen gepasseerd is, weet dat deze locatie niet uit ons lijstje mocht ontbreken. Ooit deed het gebouw dienst als de hoofdzetel van de Duitse Orde, een ridderorde die ontstaan is na de Derde Kruistocht. Van daaruit bestuurde men nog 12 andere commanderijen in ons land. De waterburcht, de kerk, de hoven en de slotgrachten reflecteren dan ook de geschiedkundige functie van het gebouw. Vandaag de dag is het namelijk nog even imposant als vroeger. Het ideale toneel dus voor een cursus van Davidsfonds Academie.

Dr. Jan Vaes neemt je vanaf 12 oktober mee naar een bijzonder woelige periode van de westerse cultuurgeschiedenis in de cursus ‘dapper voorwaarts – maar waarheen?’. Hij gaat in op hoe de ratio die in de Verlichting van de 18de eeuw centraal stond in de daaropvolgende eeuw volledig overboord gegooid wordt.

Cursus ‘Dapper voorwaarts’ vanaf 12 oktober in de landcommanderij

Ontdek het volledige cursusaanbod van Davidsfonds Academie op www.davidsfonds.be/academie

Meer info over deze unieke locaties:

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen