Topper uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Geheim en gevaarlijk?’ van Jonathan J. Moore

banner-toppers-blog.webp

Topper uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Geheim en gevaarlijk?’ van Jonathan J. Moore

Gepubliceerd door Davidsfonds op 13 september 2020

In de nieuwe Davidsfonds Cultuurgids vind je meer dan 200 boeken en cd’s waarmee je de Davidsfonds Lidkaart kunt aanvragen om een jaar lang voordelig van cultuur te genieten. In de gids lichten we 5 toppers uit. 5 boeken die een bijzonder verhaal vertellen. Topper 1 is Geheim en gevaarlijk van de Australiër Jonathan J. Moore. Uitgever Toon Horsten vertelt er graag meer over.

Tekst: Lotte De Snijder

Dit boek onthult de mysterieuze geschiedenis van de gevaarlijkste, geheimzinnigste en meest raadselachtige genootschappen. Je leest niet alleen verhalen van religieuze sekten die vol spanning het einde van de wereld afwachten, je krijgt ook een beeld van hedendaagse criminele of haatdragende organisaties zoals de Ku Klux Clan.

Jonathan J. Moore, die verbonden is aan de universiteit van Melbourne, spitst zich toe op de geschiedenis van die genootschappen en onderzoekt waarom mensen zich op een bepaald moment in het geniep gingen organiseren. Voorbeelden van mensenoffers uit de ijzertijd, zelotische priesters, mystieke profeten en politieke moorden passeren de revue. Waar sommige van die organisaties eerder geschuwd worden en aan de rand van de maatschappij staan, bepalen andere mee het politieke, culturele en zelfs economische bestuur van een regio. Laat je meeslepen en verrassen door dit rijk geïllustreerde boek vol sappige anekdotes.

Uitgever Toon Horsten vertelt graag wat hij zo goed vindt aan de boeken van Jonathan J. Moore.

“Wie ver van het centrum opgroeit, heeft vaak een frisse, enigszins afwijkende kijk op de gang van zaken. Zulke mensen merken dingen op waar anderen, die hun leven in het hart van een bepaalde gemeenschap slijten, aan voorbijgaan. Zo komen kunstenaars, filosofen, schrijvers en wetenschappers uit de periferie vaak tot bijzondere inzichten en vaak leveren ze interessant werk af. Neem nu Australië, dat een marginale positie in de Engelstalige wereld inneemt, maar wel schrijvers en denkers als Robert Hughes, Clive James, Germaine Greer en – niet te vergeten – Dame Edna Everage heeft voortgebracht. Allemaal gingen of gaan ze koppig hun eigen weg.”

“Jonathan J. Moore is ook zo’n Australiër die zijn blik richt op de dingen waar wij aan voorbijgaan of die we al lang vergeten zijn. Deze historicus, die verbonden is aan de universiteit van Melbourne, bestudeerde in Galg en guillotine de manieren waarop in de loop van de geschiedenis executies plaatsvonden. Met Pest en cholera schreef hij een boek over een tijdloos onderwerp dat recent weer heel erg actueel werd. Geheim en gevaarlijk richt de focus dan weer op geheime genootschappen, die vanuit de coulissen hun wereldvisie proberen te realiseren. Wat mij het meest verraste, was dat het een geschiedenis is die tot vandaag doorloopt. Het is niet iets dat helemaal voorbij is. Proppers passeren de revue, de aanslagen met saringas in de metro van Tokyo, de zelfmoordacties van David Jones … In al die verhalen slaagt Moore erin om een mooi evenwicht te vinden tussen grote lijnen en anekdotiek.”

“Voor iedereen die vreemd genoeg geïnteresseerd is in de gruwelijke geschiedenis van misdaad en straf, of zelfs voor de gewone geschiedenisliefhebber, is dit een prachtig boek – op voorwaarde dat je het kunt verteren.” – The Badger Herald over Galg en guillotine

Alle info over het boek vind je hier.
Ontdek ook de andere toppers uit de Davidsfonds Cultuurgids:

Doorblader of download hier de Davidsfonds Cultuurgids voor meer dan 200 boeiende boeken.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen