4 boekentips om je deze zomer door te laten vervoeren

banner-boekentips-ilse.webp

4 boekentips om je deze zomer door te laten vervoeren

Gepubliceerd door Davidsfonds op 29 juni 2020

Blijf je deze zomer noodgedwongen thuis? Met een goed boek kun je op reis gaan in je hoofd. Ilse Trimborn, vertegenwoordigster bij Standaard Uitgeverij en leesgroepbegeleider voor Leesweb, selecteerde vier boeken waarmee je andere plekken en andere tijden ontdekt. Van het hedendaagse Engeland naar een tropenstadje in Zuid-Amerika, van een kerkhof in het zuiden van Oostenrijk naar een Amerikaanse plantage. Alle boeken zijn te koop via de Davidsfonds webwinkel.

Tekst: Lotte De Snijder

De eigenaardigheden van een eilandvolkje

Klein Engeland van Jonathan Coe

9789403149004“Wie een poging wil doen om de Britse maatschappij te begrijpen, kan niet beter dan aankloppen bij Jonathan Coe. Niemand is beter geschikt dan de gerenommeerde schrijver om ons inzichten te verschaffen in de eigenaardigheden van het eilandvolkje.

Voor menig lezer zal het met dit boek ook een prettig weerzien zijn met de personages uit De Rotters Club, nog zo’n fijn boek van de meester. Maar ook wie de personages niet kent, kan moeiteloos van dit boek genieten. Grofweg beslaat dit boek het afgelopen decennium. Aan de hand van personages als een man met een midlifecrisis, een pasgetrouwd koppel van zeer verschillende sociale afkomst, een racistische schoonmoeder en een rijke columnist die schrijft over de grote maatschappelijke ongelijkheid wordt het beeld van het moderne Engeland geschetst.

Vaak wordt dit boek neergezet als een Brexitroman en dat is het ook wel, maar dat wil absoluut niet zeggen dat dit boek maar een beperkte levensduur heeft. Geniet van de verfijnde humor van Coe en kweek ondertussen begrip voor het eigenzinnige eiland. Bovendien vertellen de universele thema’s ook iets over ons.

Een bezoekje aan een tuincentrum zal trouwens nooit meer hetzelfde zijn na het lezen van dit boek. Lees dus snel om dat te begrijpen!”

Koop het boek nu.

 

Zeer actuele coming of age-roman

Washington Black van Esi Edugyan

9789056726324“Esi Edugyan stond op de shortlist van de Booker Prize met deze historische roman en dat kunnen we niet meer dan terecht vinden. De slavenjongen Washington Black werkt op de plantage van een hardvochtige eigenaar. Tot zover wat lijkt op een traditionele slavernijroman. Dankzij de hulp van de flamboyante broer van de slavendrijver weet Washington aan zijn ellendige bestaan te ontkomen en begint een tocht die hem naar vele uithoeken op aarde brengt. Vraag is echter of hij zijn lot kan ontlopen.

Een boek met ‘Reis rond de wereld in 80 dagen’-allure wordt zo gemengd met vragen over afkomst, huidskleur, vrijheid, recht op ontplooiing en vluchtelingen. Combineer dit met een vlotte schrijfstijl en het is duidelijk dat deze historische, edoch ook zeer actuele coming of age-roman een breed publiek kan bekoren.”

Koop het boek nu.

 

Nieuwe parel van intimistische schrijver

Het veld van Robert Seethaler

Seethaler_Het Veld.indd“Al sinds het verschijnen van Een heel leven ben ik onvoorwaardelijk fan van deze Oostenrijkse schrijver. Met een uitgepuurde, heel eigen, bijna sobere stijl weet Seethaler steeds een heel universum te scheppen. Zelf vergelijkt hij het met houtsnijden: je snijdt weg tot je de essentie overhoudt. De kaleidoscoop die hij ons voorschotelt met Het veld toont dan ook weer een auteur in optimale vorm. Plaats van actie: het kerkhof. Personages: de doden.

In ogenschijnlijk losse verhaaltjes vertellen de diverse bewoners van het kerkhof ons iets over hun leven. Net wanneer je je afvraagt wat de bedoeling is van die anekdotes, zie je een geheel ontstaan. Doorheen hun verhalen komt er een gemeenschap tot stand en kun je de recente geschiedenis van het stadje reconstrueren.

Nergens morbide, maar door het speciale uitgangspunt laat dit boek je nadenken over dromen en verwachtingen, over verplichtingen en maatschappelijke druk, over idealen en verwezenlijkingen.

Dompel je onder in de wereld van Seethaler en begrijp waarom men in het Duitse taalgebied wegloopt met deze intimistische schrijver.”

Koop het boek nu.

Lees ons verslag van De Weense sigarenboer, een andere roman van Seethaler.

 

Belangwekkend boek over de tijd waarin wij leven

Republiek van licht van Andrés Barba

Barba_def.indd“Net als Het veld is Republiek van licht een klein boekje met een grote inhoud. Op een dag duiken 32 kinderen op in een stadje in de jungle. Niemand weet wie ze zijn, ze spreken een eigen taaltje en gaandeweg worden ze steeds drastischer in hun acties. Hun aanwezigheid ontregelt de orde en iedereen vraagt zich af waar dit zal eindigen … Twintig jaar later blikt een ambtenaar terug op deze bizarre episode en probeert een verklaring te vinden voor de gebeurtenissen van toen.

Deze dunne filosofische roman leest bijna als een thriller. Er hangt een opzwepend ritme over dit verhaal, waardoor je verder wilt lezen om te achterhalen wat er aan de hand is. Niet dat je honger op dat vlak gestild wordt, want je zal zelf een aantal zaken moeten invullen. Belangrijker is dat je stilstaat bij hoe mensen omgaan met ontregelingen van de maatschappij.

Hoe reageren we wanneer zogenaamd onschuldige wichtjes van kinderen de boel op stelten zetten? Als we onze volwassen manieren van redeneren gaan toepassen om onrusten te beteugelen, begaan we misschien grote fouten. Angst doet een mens rare, soms onberedeneerde keuzes maken.

Barba schreef met Republiek van licht een belangwekkend boek over de tijd waarin wij leven.”

Koop het boek nu.

 

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen