De keuze van Waldo Geuns (wereldmuziek)

de-keuze-van-waldo geuns.webp

De keuze van Waldo Geuns (wereldmuziek)

Gepubliceerd door Davidsfonds op 27 maart 2020

Davidsfonds Academie wil muziek tot bij jou thuis brengen. Zo kan jij cursussen (her)beleven zonder je te verplaatsen. Helaas kan je nu niet reizen, maar muziek neemt je wel mee naar verre oorden. Dat doet ook de afspeellijst van onze docent Waldo Geuns. Nu te beluisteren op Spotify en Deezer.

Tekst: Marjolein Goris

Tijdens zijn cursus ‘luisteren naar andere culturen’ trekt Waldo Geuns met jou de wereld rond. Niet door vliegtuigreizen te boeken, maar door je kennis te laten maken met muziek uit verschillende culturen. Die raakt ons vaak harder dan muziek waar we zelf mee opgroeiden. Waarom? Misschien omdat het ons meeneemt naar een wereld die we niet zo goed kennen, die ons fascineert en die ons even uit onze routine doet ontsnappen.

Muziek uit Estland, Spanje, Frankrijk, maar ook Indonesië, Argentinië, Cuba … Wat de afspeellijst extra goed maakt, is niet enkel dat je in contact komt met andere culturen. Waldo Geuns heeft ook twee van zijn eigen opnames toegevoegd. Hij brengt hulde aan de Spaanse componist Enrique Granados met de romantische pianostukken Amor a primera vista (‘liefde op het eerste gezicht’) en Quejas, o La Maja y el ruiseñor (‘Klachten, of het meisje en de nachtegaal’). Beide nummers komen uit Enrique Granados’ bekendste werk de Goyescas, vernoemd naar de schilderijen van Francisco Goya. De bundel vertelt een liefdesverhaal dat zowel vrolijke als tragische momenten voorstelt. De muziek laat je het verhaal aan den lijve ondervinden.

Benieuwd welke nummers en nationaliteiten in de afspeellijst vervat zitten? Hier vind je alle nummers nog eens op een rijtje:

 1. Spiegel im Spiegel – Arvo Pärt (Estland)
 2. Amor a primera Vista – Waldo Geuns naar Enrique Granados (België – Spanje)
 3. Quajas, o La Maja y el ruiseñor – Waldo Geuns naar Enrique Granados (België – Spanje)
 4. Libertango – Astor Piazzolla (Argentinië)
 5. Chan Chan – Buena Vista Social Club (Cuba)
 6. Sodade – Cesária Evora (Kaapverdië)
 7. Wiyathul – Geoffrey Gurrumul Yunupingu (Aboriginal)
 8. Bamboléo – Gipsy Kings (Zuiden van Frankrijk, met invloeden van Spaanse flamenco)
 9. Kecak (Indonesische Apenzang)
 10. Kalimankou Denkou – Bulgarian Television and Radio Folklore Ensemble (Bulgarije)
 11. Ja Funmi – King Sunny Adé & His African Beats (Nigeria)

Waldo Geuns is van jongs af gepassioneerd door het verhaal achter de muziek. Het leidt hem van de piano naar de muziektheorie, de musicologie en de filosofie. In elk concert of lezing van Waldo zijn al die disciplines onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor cultuurmagazines en is hij redacteur bij Flagey in Brussel.

Beluister zijn afspeellijst nu! Klik hier voor de afspeellijst in Spotify en klik hier voor de afspeellijst in Deezer.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen