5 tips om cultuur in je woonkamer te beleven

cultuur in je woonkamer banner.webp

5 tips om cultuur in je woonkamer te beleven

Gepubliceerd door Davidsfonds op 23 maart 2020

Thuisblijven was nog nooit zo leuk met deze 5 tips om cultuur vanuit je eigen huis te beleven!

Tekst: Marjolein Goris

1. Doe mee aan #quarantainegedichten

Oproep om deel te nemen aan het initiatief #quarantainegedichten

Op 17 maart hebben we het initiatief #quarantainegedichten gelanceerd. De bedoeling? Dat je jouw favoriete gedicht deelt met de wereld! Poëzie fleurt de dag helemaal op en zo verzet je je gedachten.

Hoe neem je deel aan dit initiatief? Post een bericht of een videoboodschap van jouw favoriete gedicht op je facebook met de hashtags #quarantainegedichten en #Davidsfonds. Wij delen het dan op onze pagina en zorgen zo voor een straaltje zonneschijn in deze dagen!

Heb je geen facebook, maar wil je wel deelnemen? Mail je videoboodschap of de tekst van je favoriete gedicht naar info@davidsfonds.be en wij posten jouw gedicht op onze blog!

Ik adem niet, ik zing
zelfs als ik zucht, klinkt het
per ongeluk alsof ik
een paar noten neurie
die me vannacht, terwijl
ik sliep, zijn voorgezongen.
Het is alsof de lucht
mijn deken is en ik
mijn hoofd het liefst
te rusten leg op het kussen

van mijn longen, de plek
waar ik mijn hartslag hoor
in vierkwartsmaat:
dat ik besta, dat ik besta.

Nu uit Gedichten voor gelukkige mensen
Bart Moeyaert

2. Lees een goed boek

(c) Canva

Eindelijk tijd voor een goed boek! Heb jij ook net zoals wij nog tientallen boeken op je lijstje staan? Dit is hét ideale moment om eraan te beginnen. Vlei je neer in de comfortabele oase van je zetel of  ga op je terras in het zonnetje zitten. Sla de eerste pagina van het boek open en waan je in een andere wereld. Ga je naar Verona of naar Zweinstein? Je kan de wereld rondreizen zonder je huis uit te komen. Is dat niet geweldig?

3. Houd met je gezin een favoriete-film-marathon

(c) Canva

Niets zo gezellig dan ’s avonds samen met je gezin je favoriete film nog eens te kijken. Heeft iedereen van je gezin een andere lievelingsfilm? Dat is geen probleem, dan houd je een favoriete-film-marathon! Je begint met een film naar keuze van het jongste gezinslid en eindigt met de favoriete film van de oudste. Nadien kan je zelf Oscars uitreiken. Welke van deze films had de beste mannelijke/vrouwelijke acteur? Welke de beste muziek? Welke het beste script? Een avondje thuiszitten was nog nooit zo plezierig!

4. Organiseer een eigen tentoonstelling

De Sterrennacht van Van Gogh
(c) Shutterstock

Ben jij of je (klein)kinderen heel creatief? Maak zelf je eigen expo! Teken, schilder, boetseer erop los, plaats de kunstwerkjes in een mooie volgorde en leid je gezinsleden rond in de expo. Leg aan iedereen uit wat de betekenis van je kunstwerk is en wat je inspiratie was. Skype met je (groot)ouders en toon hen wat je gemaakt hebt. Deze activiteit is niet enkel ontspannend, je komt nog eens in contact met je familieleden.

5. Zet wat muziek op

(c) Shutterstock

Een streepje muziek doet wonderen voor je humeur! Zet je lievelingsmuziek op en schud je dansbenen los of speel dirigent. Geniet van de zoete tonen van Bach, The Beatles of ABBA. Kies een nummer waar je vrolijk van wordt en al je zorgen doet vergeten.

Weet je niet welke afspeellijst je moet opzetten? Davidsfonds Academie docenten Matthias Heyman en Jasper Gheysen hebben speciaal enkele afspeellijsten gemaakt op Spotify en Deezer, zodat je hun cursussen ook thuis kan (her)beleven! Houd de Spotify zeker in de gaten, want er komen nog afspeellijsten aan!

Klik hier om Davidsfonds Cultuurnetwerk te volgen op Spotify.
Klik hier voor afspeellijst Matthias Heyman (The Beatles) op Spotify.
Klik hier voor afspeellijst Matthias Heyman (The Beatles) op Deezer.
Klik hier voor afspeellijst Jasper Gheysen (Klassieke Muziek) op Spotify.

Binnenkort zal je niet alleen van de muziek van Davidsfonds Academie kunnen genieten, maar brengen wij de cursussen ook echt naar jou. Houd zeker onze website in het oog!

Copyright coverbeeld: Shutterstock

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen