Kurt Van Eeghem bestoeft het Davidsfonds publiek

kurt-van-eeghem-8-van-8.webp

Kurt Van Eeghem bestoeft het Davidsfonds publiek

Gepubliceerd door Davidsfonds op 3 december 2019

Bezield, bevlogen en gedreven: Kurt Van Eeghem kan zijn grote passie voor cultuur niet wegstoppen. In Davidsfonds Cultuurmagazine neemt hij cultureel Vlaanderen onder de loep en vertelt hij wat zijn hart sneller doet kloppen. Hieronder lees je zijn ode aan het Davidsfonds publiek uit ons decembernummer. Bereid je voor op een lofzang over jouw onmisbare rol in het Vlaamse cultuurleven.

Tekst: Kurt Van Eeghem

Ik wil de Davidsfonds leden eren en doe dat via een bruggetje. Nu het cultuurseizoen op volle toeren draait en de theaters en concertzalen voorstellingen in alle maten en kleuren aanbieden, valt weer eens op dat de Davidsfonds leden een belangrijke partner zijn geworden. Aanbieders en gebruikers hebben elkaar nodig en Davidsfonds speelt daarin een sleutelrol.

Daarom wil ik jullie eren aan de hand van een heel specifiek voorbeeld, met name het Antwerp Symphony Orchestra. Hun rijk gestoffeerde programma biedt concerten aan waarin elke liefhebber van de klassieke muziek zijn of haar gading vindt. Van Sibelius tot Bruckner, van Rachmaninov tot Mozart – en dan heb ik het nog niet gehad over de filmvertoningen met live muziek en de voorstellingen voor kinderen. Samen vormen ze een rijk en hoogstaand geheel. Maar de zalen moeten natuurlijk worden gevuld.

accent_blauw De beste muziek is voor de trouwste luisteraars

Daarom is het een buitenkans om te kunnen samenwerken met de grootste culturele vereniging van Vlaanderen. En dat is, tot nader order, nog altijd Davidsfonds. Duizenden leden en honderden vrijwilligers in het hele land krijgen via Davidsfonds het laatste nieuws uit de culturele wereld voorgeschoteld. Toen Elim Chan de nieuwe chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra werd, wisten zij dat als eersten. En dat Philippe Herreweghe met ‘zijn’ orkest het nieuwe jaar viert met een spetterend concert, weten ze ook.

Veel Davidsfondsers genieten dan ook met volle teugen van de heerlijke concerten. Dat is ook goed voor het orkest, dat zich zo verzekerd weet van een vaste schare melomanen die volop genieten van de groepskortingen en de beste plaatsen in de prachtig vernieuwde Elisabethzaal of andere concertpodia in Vlaanderen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De beste muziek is voor de trouwste luisteraars. Hoogstaande solisten aanbieden voor een net iets betere prijs: het is niet de essentie van de Davidsfonds werking, maar alle leden zullen het met me eens zijn dat het mooi is meegenomen.

Ik weet uit de eerste hand dat de directie van het orkest maar wat gelukkig is met die vaste ploeg vrienden die elkaar treffen in de pauze tijdens de concerten. Toen ik onlangs – met een cavaatje in de hand – een concert besprak met enkele Davidsfonds leden, merkte ik dat ook zij in hun nopjes zijn met die voorkeursbehandeling. Kortom, zoals politici de laatste tijd vaak toeteren: het is een en-en-verhaal.

Met je Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 5 euro korting voor alle concerten uit de reeks Meesterwerken van Antwerp Symphony Orchestra (voor maximaal twee tickets per concert). Een van die concerten is Mahler 9 met Eliahu Inbal. Voor de uitvoering op vrijdag 24 januari 2020 krijg je zelfs een uitzonderlijke korting: 1 ticket kopen + 1 ticket gratis. Opgelet: de kortingen zijn niet cumuleerbaar! Alle info vind je hier.

Copyright foto: Thomas De Boever

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen