Vier boekentips voor de Voorleesweek

voorleesweek 2019.webp

Vier boekentips voor de Voorleesweek

Gepubliceerd door Davidsfonds op 14 november 2019

Elke avond voor het slapengaan een verhaaltje voorlezen: het is een van de mooiste rituelen die er bestaat. Naar aanleiding van de Voorleesweek tippen vier Davidsfonds collega’s hun favoriete én beproefde voorleesboek. We horen natuurlijk ook graag wat jouw favorieten zijn? Deel dus gerust een boekentip of foto.

Tekst: Lotte De Snijder

Steven en Kasper lachen samen met Kakaworstje

Er was eens een konijntje dat maar één woord kende: ‘KAKAWORSTJE!’ Van ’s morgens tot ’s avonds en van de avond tot de ochtend: Superkonijn heeft maar één antwoord voor alles – ‘KAKAWORSTJE!’ Dat werkt vader konijn grondig op de zenuwen …
Collega Steven, die als regiocoördinator onze vrijwilligers in Oost-Vlaanderen begeleidt, vertelt waarom hij en zijn vierjarige zoon Kasper fans zijn van Kakaworstje van Stephanie Blake. “Het is een lichtvoetig en knap geïllustreerd kleuterboek, dat Kasper telkens opnieuw schalks doet schaterlachen.”
Van bij de verschijning van Caca boudin in 2002 heeft Superkonijn een plaatsje veroverd in het hart van vele kinderen. Misschien binnenkort ook in dat van jouw (klein)kinderen tijdens een voorleesmomentje? Pret gegarandeerd!

Kakaworstje kun je hier bestellen.

Sabrina en Emma zingen volop mee met Alle eendjes

Sabrina is administratief medewerker bij Davidsfonds Academie en heeft fantastische herinneringen aan Alle eendjes, een unieke selectie van de mooiste en bekendste kleuterliedjes. “Samen met mijn dochter Emma meezingen met de bekendste kleuterliedjes, terwijl we in het vroege ochtendgloren met auto onderweg waren naar de crèche! Emma is in augustus zeven jaar geworden en kan nu al zelf lezen – heel goed zelfs. Dat is zeker door die liedjes te zingen indertijd (lacht).”
Alle eendjes verschijnt dit najaar in een vernieuwde editie. Het boek bevat meer dan twintig kinderliedjes om uit volle borst mee te zingen, zoals Op een grote paddenstoelIn een klein stationnetje en Zakdoek leggen. Je kunt de liedjes beluisteren via een QR-code en net als in een strip kun je plaatje per plaatje de tekst van het liedje volgen. Zo leren kinderen op een speelse manier heel wat nieuwe woorden. Het boek bevat ook nog tips voor bewegingen en akkoorden om er gitaar bij te spelen. Kortom, het ideale boek voor wie zijn of haar jeugd wil herbeleven én voor wie daar net aan begint!

Alle eendjes kun je hier bestellen.

Valerie, Aelis en Robrecht griezelen met De kindervleesfabriek

“Recent las ik onze jongste (8 jaar) voor uit De kindervleesfabriek van Ruth Verstraeten en Eva Mouton, terwijl dochterlief (11 jaar) op de achtergrond meeluisterde. Alleen al de titel deed hem huiveren. Het was dan ook uit nieuwsgierigheid naar het verhaal achter de ietwat griezelige cover dat ik dit boek uitkoos om voor te lezen. Het was een groot succes, want het verhaal kent een mooie en verrassende ontknoping. Je hoeft dus zeker niet afgeschrikt te worden door de vreemde titel van het boek.”
Waar gaat de boekentip van collega Valerie, die als regiocoördinator onze vrijwilligers in Oost- en West-Vlaanderen begeleidt, precies over? Hoofdpersonage is Korneel, Korneel-ik-eet-niet-veel. Alles wat moeder hem voorzet, smaakt én ruikt naar vuilnisbelt. Moeder is stilaan radeloos. Ze dreigt ermee Korneel weg te sturen naar de kindervleesfabriek! Daar komen elke dag postpakketten aan met kindjes die hun eten lieten staan. De rijmvorm geeft het verhaal een ritmische vaart en zorgt voor een vlotte leesbaarheid. De grappige illustraties van Eva Mouton zijn een plezier voor het oog. Een leesfestijn voor jong en oud!

De kindervleesfabriek kun je hier bestellen.

Kris, Willem en Pieter genieten van De reuzenperzik

Ga eens voor een boek uit je eigen kindertijd: dat is de tip van onze directeur Kris Opdedrynck. “Een boek dat je als kind werd voorgelezen, zorgt voor een extra verhaal tijdens de voorleesmomenten. ‘Deed jouw oma die stemmetjes ook zo na?’ en ‘Was jij toen ook een beetje bang van die sprinkhaan uit het verhaal?’ zijn maar twee voorbeelden van vragen die aan bod kunnen komen.”
De voorleestip van Kris is dan ook een klassieker: De reuzenperzik van Roald Dahl. Hoofdpersonage James woont al jaren bij zijn tantes Spons en Spijker in een bouwvallig huis op de top van een hoge heuvel in het zuiden van Engeland. James moet van die niet zo lieve tantes altijd hard werken. Aan dat leven komt een eind als hij van een oud mannetje een zakje toverkracht krijgt. James laat het zakje bij de kale perzikboom vallen en er groeit aan de boom een reusachtige perzik die zo groot wordt als een huis! James kruipt door een tunnel de reuzenperzik in en ontmoet Ouwe-Groene-Sprinkhaan, juffrouw Spin, Lieveheersbeest en nog meer dieren. Samen beleven ze de gekste avonturen, zoals een wilde tocht van de heuvel af, en zelfs een luchtreis over de oceaan.

Meer voorleestips vind je op de site van de Voorleesweek, een initiatief van Iedereen Leest.

Wil je de liefde voor lezen doorgeven en het taalgevoel van kinderen stimuleren? Schenk dan Davidsfonds schoolbibbonnen aan een school naar keuze! Met die schoolbibbonnen kunnen scholen en leerkrachten de school- of klasbib aanvullen en zo elk kind toegang geven tot kwaliteitsvolle boeken. Maak snel een school – en jezelf – blij, want in ruil krijg jij een jaar lang cultuurplezier voor het hele gezin.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen