Vierhonderd Davidsfondsers overspoelen het Gruuthusemuseum

banner-gruuthuse-nocturne.webp

Vierhonderd Davidsfondsers overspoelen het Gruuthusemuseum

Gepubliceerd door Davidsfonds op 28 oktober 2019

Het begon in het voorjaar van 2019 als een voorzichtige vraag. Zouden afdelingen in West-Vlaanderen interesse hebben om samen een bezoek te plannen aan het gerenoveerde Gruuthusemuseum in Brugge? Het antwoord was glashelder en overduidelijk: twee compleet uitverkochte nocturnes met deelnemers uit alle uithoeken van het westen van West-Vlaanderen. Collega Aäron Blomme zorgde er mee voor dat het idee werd gerealiseerd en brengt graag verslag uit in woord en beeld.

Tekst: Lotte De Snijder

Lokale vrijwilligersteams (of afdelingen) vormen de basis van Davidsfonds. Allen samen organiseren ze zo’n 10.000 evenementen per jaar. Die teams versterken elkaar ook op regionaal niveau. Het idee voor een gezamenlijk bezoek aan het Gruuthusemuseum werd dus al snel opgepikt in verschillende regio’s en het enthousiasme bleek groot. Ook onze partner Musea Brugge was gewonnen voor een nocturne en een eerste datum werd geboekt: negen tien negentien om negentien uur of anders gesteld 9 oktober om zeven uur ’s avonds. De realiteit overtrof alle verwachtingen en op minder dan 24 uur waren alle tickets de deur uit. De extra editie op 16 oktober was een even grote hit.

Op beide avonden stroomden telkens tweehonderd deelnemers toe en vulden de vriendenzaal van het Groeningemuseum. Conservator Aleid Hemeryck en Geert Souvereyns gidsten de aanwezigen doorheen de restauratie van het museum die plaatsvond van 2014 tot 2018. De verschillende fases in het proces en leuke weetjes kwamen aan bod. Wil je weten hoeveel kilometer plakband nodig was om de baksteenimitatie te realiseren? Vraag het maar eens aan een van de deelnemers. Die kunnen het je ongetwijfeld exact vertellen.

Er zit heel veel volk in de zaal, maar je kunt een speld horen vallen.

Met de start van de receptie is het alle hens aan dek. Van alle informatie hebben de deelnemers duidelijk honger én dorst gekregen. De brouwerij van Westmalle en Beugnies Les Chocolats zetten de slogan Cultuur beleef je samen extra kracht bij.

Het is genieten geblazen in het Gruuthusemuseum, dat speciaal voor deze gelegenheid openbleef. Iedereen verkent het museum op eigen tempo. Zo kom je nog wel eens een collega tegen of heb je de zaal helemaal voor jou alleen om te genieten van de opstelling of om gewoon even te verstillen met een boek.

Aan het eind van de avond trokken we de deur achter ons dicht en reden moe, maar voldaan, huiswaarts.

De deelnemers dachten er duidelijk ook zo over:

  • “Het was een van die avonden waarop je trots bent om Davidsfondser te zijn.” (Paul)
  • “Deze nieuwe formule spreekt duidelijk veel mensen aan en heeft een echte meerwaarde. Eén à twee provinciale initiatieven per jaar spreken ons zeker aan. Proficiat met deze goed georganiseerde nocturne.” (Hugo)
  • “Het was een heel mooie avond: een goede formule, een prima organisatie en een schitterend museum.” (Karolien)
  • “Je geniet van interessante info, een leuke receptie en een mooie locatie.” (Catherine)

—-

Wil je het museum ook ontdekken? Met je Davidsfonds Cultuurkaart krijg je voor maximaal twee personen korting op de toegangsprijs voor het Gruuthusemuseum en voor de dertien andere locaties van Musea Brugge.
Vlak voor de opening van het museum kregen we al een rondleiding in het museum en dat verslag kun je ook nalezen in dit artikel

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen