De 5 cultuurtips van … Cecilia

cultuurtips Cecilia.webp

De 5 cultuurtips van … Cecilia

Gepubliceerd door Davidsfonds op 17 oktober 2019

Het nieuwe cultuurseizoen heeft heel wat in de aanbieding om je te verwennen. Spraakmakend theater, vernieuwende expo’s, meeslepende boeken, interessante cultuurevenementen en -reizen … Maar waar te beginnen? Vier collega’s schieten je te hulp met vijf niet te missen tips. Vandaag deelt stafmedewerker Cultuurreizen Cecilia Coppens haar 5 tips.

Tekst: Cecilia Coppens

Mijn cultuursmaak is best divers: theater, literatuur, expo’s, opera, musical … Ik geniet graag van verschillende dingen, afhankelijk van wat me aanspreekt. Dat uit zich dus ook in mijn cultuurtips. Al lijken theater en musical dit cultuurseizoen de rode draad te vormen. Mijn lijstje!

1. MAMMA MIA!

mama mia

Musical én muziek van Abba, houd me daar maar eens van weg! Al zag ik de musical eerder al eens in het Casino van Oostende, de nieuwe versie van Stany Crets voor Deep Bridge lijkt me veelbelovend. Ik zag van hem jaren geleden ook Assepoester, waarvan ik de ietwat zwarte humor enorm kon appreciëren. Akkoord, musicals in Vlaanderen evenaren het niveau van die op Broadway lang niet, maar dat neemt niet weg dat ze best entertainend kunnen zijn!

De korte samenvatting is deze: MAMMA MIA! is een muzikaal feest met de grootste hits van ABBA, maar tegelijkertijd ook een heerlijke romantische komedie, een smakelijke portie nostalgie. Bruisend en energiek! Hoofdrollen zijn weggelegd voor Ann Van den Broeck (Donna) en Tinne Oltmans (Sophie), Evi Hanssen (Tanya), Michiel De Meyer (Sky), Ilse La Monaca (Rosie), Johan Terryn (Sam), Jeroen Van Dyck (Harry) en Stany Crets (Bill). Deze werkelijk waanzinnige hoofdcast wordt aangevuld met een ensemble bestaande uit het beste wat de Vlaamse musicalwereld te bieden heeft. Het is van 2006 geleden dat de voorstelling in Vlaanderen te zien was. De versie die vanaf februari 2020 te zien zal zijn, zal – op de verhaallijnen en muziek na – gloednieuw zijn.

ℹ️ Ontdek hier alle speeldata van de musical, vanaf 22 februari 2020.
💳 Met je Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 15% korting. Klik hier voor de info
Ook voor andere voorstellingen van DeepBridge krijg je korting.
🎓 Liever een meer historische musical? Dan staat bij Studio 100 Daens op het programma. Dankzij Davidsfonds Academie kan je die op zaterdag 7 maart in allerbeste omstandigheden bijwonen, met een uitgebreide inleiding vooraf. Je kan je nu hier al inschrijven voor de wachtlijst.

2. Magische dans

KIND © Oleg Degtiarov, Peeping Tom_6
© Oleg Degtiarov

Dansvoorstellingen zijn meestal niet 100% aan mij besteed, maar Peeping Tom volg ik dankzij een tip van vrienden ondertussen al enkele jaren. Na Vader en Moeder speelt dit cultuurseizoen het derde deel van de trilogie, Kind, in de theaterzalen. Wat je je daarbij mag voorstellen? Een woordeloze theater-dansvoorstelling, met veel gevoel voor poëzie, het absurde en Aziatische invloeden.

Graag meer weten? In Kind treden we binnen in een diep verscholen universum van donkere sprookjes en magie. We bevinden ons in een donker woud aan de voet van torenhoge kliffen, een wereld die voorafgaat aan goed en kwaad, waar grenzen nog te beslechten vallen. Met kinderlijke tics en gebaren leidt een te groot meisje op een te kleine fiets ons binnen in deze wereld aan de rafelranden van het onderbewuste. Waar de aarde spreekt en kinderen uit bomen groeien. Waar vreemde voorvallen niet verontrusten maar nieuwsgierigheid opwekken.

ℹ️ Lees hier meer op de website van KVS, waar de voorstelling meerdere malen speelt.
Liever op een andere plek? Hier vind je alle speeldata.
💳 Met je Davidsfonds Cultuurkaart krijg je bij KVS een gratis drankje voor of na de voorstelling, of tijdens de pauze (maximaal twee drankjes per Cultuurkaart).

3. Grootheidswaanzin van vroeger en nu

JR van FC Bergman
JR van FC Bergman

Twee voorstellingen die ik zag en die ik ab-so-luut wil aanraden voor dit cultuurseizoen: JR en L’homme de la Mancha. Allebei helemaal anders, maar elk erg boeiend. L’homme de la Mancha gaat terug op de ridder der windmolens Don Quichot, JR haakt in op een stuk recentere geschiedenis met het beurswezen in New York in de jaren 1970.

JRDe voorstelling van FC Bergman is in alle opzichten een grootse productie met 15 acteurs waaronder o.a. Marie Vinck, Gene Bervoets, Frank Focketeyn, Stijn Van Opstal, Anne-Laure Vandeputte en KVS’ers Michael De Cock, Junior Mthombeni, Rashif El Kaoui. Gooi daar bovenop 21 figuranten (waaronder 7 kinderen), 2 cameramannen, 11 technici, 27 crewleden voor productie, decor, kostuums, catering etc…. De hoofdrol is voor het decor weggelegd: JR speelt in een torengebouw van 14 meter hoog met daarin maar liefst 25 verschillende locaties, 8 beamers, 700 props, een halve kilometer trussen, twee kuub water per voorstelling, 300 vierkante meter muur, vijf vierkante kilometer zwarte theaterdoeken en één limousine.

L’homme de la Mancha4 oktober 1968. In de Brusselse Muntschouwburg gaat de Amerikaanse musical Man of La Mancha – met handeling van Dale Wasserman, muziek van Mitch Leigh en tekst van Joe Darion – in première, naar het Frans vertaald door niemand minder dan Jacques Brel, met Brel zelf op de planken. Een halve eeuw later verenigen KVS, De Munt en Théâtre de Liège zich om het meesterwerk van Cervantes en Brel te vertalen naar de stad van vandaag en morgen. Michael De Cock en Junior Mthombeni regisseren een pittige bende met o.a. gelauwerd Brel-vertolker Filip Jordens, sopraan Ana Naqe en acteur François Beukelaers, gedragen door het orkest van De Munt en met een keur van hun zangers.

ℹ️ Klik op de titel voor alle info over JR en L’homme de la mancha.
💳 Met je Davidsfonds Cultuurkaart krijg je bij KVS een gratis drankje voor of na de voorstelling, of tijdens de pauze (max. 2 drankjes/Cultuurkaart).
🎓 Bij Davidsfonds Academie kun je de voorstelling van JR meemaken op zaterdag 21 maart 2020, met een uitgebreide inleiding over JR als kritiek op het kapitalisme vooraf. Klik hier voor alle informatie & inschrijving.

4. Texture

Dag 3_05aEen museum dat al een aantal jaren naar me lonkt, is Texture in Kortrijk. Niet dat de thematiek – de linnen- en vlasnijverheid in de streek rond Kortrijk – me nu zo specifiek boeit, maar het design en communicatie van het museum sinds de herinrichting en heropening in 2014 spreken me erg aan. En het is een excuus voor een uitstap naar Kortrijk, waar ik – eerlijk – ooit nog maar eens een dagje was. Misschien pik ik dan ook iets mee van de programmatie van Kunstencentrum BUDA of Kortrijk 1302, een belevingsmuseum over de Gulden Sporenslag.

ℹ️ Lees hier alles Texture.
💳 Met je Davidsfonds Cultuurkaart betaal je in Texture en Kortrijk 1302 telkens 4 i.p.v. 6 euro inkom.

5. Hey baby

En tot slot, een boekentip! Ik zou geen medewerker van Davidsfonds zijn als ik niet ook Cover Hey Babyvan boeken zou houden. En dan springt er één uitgave uit het nieuwe aanbod van de Cultuurgids voor mij uit: Hey Baby. Dat is een kalender met 52 ‘speel- en knuffeltips waar je baby blij van wordt (en jij ook)’. Ik verwacht immers mijn eerste kindje in februari 2020. Een spannende gebeurtenis, waar ik samen met mijn man heel erg naar uitkijk. Ik kan niet wachten om dankzij de tips in de kalender nog meer te spelen en te knuffelen met onze baby!

ℹ️ De kalender van Laura Van Bouchout en Monique Melotte, met illustraties van Eva Mouton, kost 19,99 euro. Koop de kalender hier. Het is nog een aantal jaren wachten, maar ik sta ook al te popelen om samen met ons kindje met de Nelson-boeken aan de slag te gaan, zoals het yogaboek (20 euro), want ik ben zelf een yogafan! Gelukkig kan ik de boeken van Pettson, bijvoorbeeld Pannenkoekentaart (14 euro), wel al vroeger voorlezen.


Wil je meer cultuurtips? Kijk dan zeker eens naar de suggesties van mijn collega’s:

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen