6 cultuurtips voor de herfst

hoofding herfstvakantie tips-blog.webp

6 cultuurtips voor de herfst

Gepubliceerd door Davidsfonds op 10 oktober 2019

Zag je het nieuwe magazine van Kreatos al? Dan heb je waarschijnlijk ook ons artikel gespot! We mochten opnieuw de leukste cultuurtips delen voor deze herfst. Lees snel verder en ontdek onze tips!

De herfst is in het land: de dagen worden korter en het weer wat kouder. Gelukkig kun je ook dan genoeg leuke dingen doen. Wie naast frisse boslucht ook wat cultuur wil opsnuiven, kan terecht bij heel wat cultuurhuizen. Wij delen graag onze cultuurtips voor deze herfst!

1. Op stap in het Suske en Wiske museum

Herfstvakantie met je (klein)kinderen? Ga dan op Striptoer in het vernieuwde Suske en Wiske museum en ontdek wat je allemaal nodig hebt voor het maken van een goed stripverhaal. Niemand minder dan Willy Vandersteen neemt je mee door negen kamers van zijn villa en geeft tips. Natuurlijk ontmoet je ook alle personages én maak je een

Suske en wiske
© Britt Guns

tijdreis. Aan het einde van de Striptoer heb je een onvergetelijk avontuur beleefd én je eigen stripverhaal gecreëerd!

ℹ️ ZA 26.10 – DO 31.10 in het Suske en Wiske museum in Kalmthout. Reserveren op voorhand!
www.suskeenwiskemuseum.be

2. Music, maestro met de Arvo Pärt Days in Flagey

Flagey 2018-01-24 - campagnebeeld_copyright Kaupo Kikkas
© Kaupo Kikkas

Wie wil wegdromen naar de prachtige herfst in het Hoge Noorden of de Baltische staten, kan dat doen tijdens de Arvo Pärt Days van Flagey. Met een programma vol Baltische muziek belooft het tweejaarlijkse programma opnieuw momenten van diepgang en onthaasting. Flagey verwacht het Helsinki Chamber Choir, het Estonian Philharmonic Chamber Choir, Vikingur Ólafsson en vele anderen. Speciale gast is Cees Nooteboom, een van de grote Europese literaire meesters, die je meeneemt op reis naar Berlijn.

ℹ️ WO 23.10 – ZO 27.10 in Flagey Brussel
www.flagey.be

3. Sluit het Bruegeljaar af in stijl

POSTKAART_BRUEGEL_NL
Het Bruegeljaar loopt bijna op zijn einde maar dooft niet stilletjes uit: in Brussel en Antwerpen lopen nog twee straffe Bruegelexpo’s. Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist je dat hij in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Vanaf 15 oktober krijg je de kans om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen in KBR – de Koninklijke Bibliotheek van België – tijdens de expo The World of Bruegel in Black and White. Ook in het Museum Plantin-Moretus kun je nog enkele Bruegelprenten bewonderen tijdens een speciale pop-upexpo.

ℹ️ DI 15.10.19 – ZO 16.02.20 in KBR Brussel
www.kbr.be

ZA 12 – ZO 13.10 & ZA 23 – ZO 24.11 in Museum Plantin-Moretus Antwerpen
www.museumplantinmoretus.be

👩‍🏫 Wie graag meer leert over de prenten van Bruegel en de druktechnieken in zijn tijd, kan samen met de expo in KBR de dagcursus van Davidsfonds Academie bijwonen op donderdag 24 oktober. Meer info via www.davidsfonds.be/academie.

4. Muziek op kindermaat in Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Hector SHet zal je maar overkomen: plots woont er een meisje in je hoofd! Het gebeurde zo’n tweehonderd jaar geleden met componist Hector Berlioz, die er zelfs een muziekstuk over schreef: zijn Symphonie fantastique. Acteur Bert Verbeke kruipt in de huid van de Franse componist en vertelt samen met het orkest hoe een meesterwerk ontstaat.

ℹ️ ZO 20.10 om 17 uur in Concertgebouw Brugge
www.concertgebouw.be

👩‍🏫 Voor het concert neemt meesterverteller Marc Erkens jou en jouw kleinkinderen mee in de fascinerende wereld van Hector Berlioz. Meer info via www.davidsfonds.be/academie.

5. Ontdek het roemrijke verleden van Roemenië

Deze herfst maak je een tijdreis naar het oude Roemenië in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. De expo Dacia Felix start in het jaar 106, wanneer de Romeinen Dacia toevoegen aan hun immense rijk. Die nieuwe provincie ligt in wat vandaag Roemenië is, het oude thuisland van Daciërs en Geten. Bewonder hun verbluffende goud- en zilverschatten in een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden en leer meer over hun contacten met Grieken, Kelten en Scythen.

campagnebeeldDACIAFELIX_NL_jpeg

ℹ️ ZA 19.10.19 – ZO 26.04.20 in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be

👩‍🏫  Wil je nóg meer weten over de Roemeense geschiedenis en cultuur? Ga dan naar de dagcursus van Davidsfonds Academie die aansluit bij de expo op zaterdag 30 november. Meer info via www.davidsfonds.be/academie.

🌎 Of ga je graag zelf op ontdekking in Roemenië? Dat kan tijdens een Davidsfonds Cultuurreis van 1 tot 8 juni 2020. Meer info vind je hier.

6. Spanje boven tijdens Film Fest Gent

Geen Indian summer meer, maar wel guur herfstweer? Het perfecte excuus om in de 0001 (2)cinema te vertoeven, en wel tijdens Film Fest Gent. Het filmfestival brengt ook dit jaar weer de beste films naar Gent: zo krijgen Ghost Tropic van Brusselaar Bas Devos, Monos van Alejandro Landes en Il Traditore van Marco Bellocchio hun Belgische première op het grote doek. Daarnaast zoekt Film Fest Gent het ook in Spaanse sferen. Verwacht je aan werk van de Spaanse filmtalenten Neus Ballús en Elena Martin, en aan een eerbetoon aan de Spaanse grootmeester Agustí Villaronga.

ℹ️ DI 08.10 – VR 18.10 in Gent
www.filmfestival.be

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen