De 5 cultuurtips van … Joke

cultuurtips van joke.webp

De 5 cultuurtips van … Joke

Gepubliceerd door Davidsfonds op 24 september 2019

September luidt de start in van een nieuw schooljaar, maar ook die van een vers cultuurseizoen. En dat heeft alweer heel wat in de aanbieding om jullie te verwennen. Spraakmakend theater, vernieuwende expo’s, meeslepende boeken, interessante cultuurevenementen en -reizen … Maar waar te beginnen? Vier collega’s schieten je te hulp met vijf niet te missen tips. Vandaag is stafmedewerker partnerschappen Joke Baeten aan de beurt.

Tekst: Joke Baeten

Als kersverse stafmedewerker partnerschappen heb ik het voorrecht om bij al onze fijne cultuurpartners op bezoek te gaan, en te bekijken wat voor interessants zij in petto hebben voor volgend cultuurseizoen. Dit zijn de 5 dingen die ik zeker niet wil missen:

1. Wie we zijn

Leysen kan poëtisch raken, doseert perfect en prikkelt ook de gedachten (…) een altijd boeiende reis tussende wijde wereld en het eigen nest. – De Standaard

wiewezijn-10.jpg

In Wie we zijn probeert Fien Leysen een antwoord te vinden op de vraag die in de titel luidt. Ze gaat op zoek naar wie ze is, in verhouding tot een ander, en tot zichzelf. Hoe veranderlijk is die identiteit, en hoe wankel soms. Wie we zijn kijkt daarom ook naar waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, en hoopt via een persoonlijke zoektocht antwoord te kunnen geven op universele vragen.

Ik zag al eerder de bejubelde eerste theatervoorstelling Wat (niet) weg is van Fien Leysen en dat smaakt naar meer! In Wie we zijn worden tekst en beeld afgewisseld, iets wat me erg aanspreekt. Ik ben ook erg benieuwd naar de gesprekken met een ruimtevaarder en haar eigen grootvader die piloot was, en die blijkbaar een kader vormen voor haar zoektocht.

Fien Leysen werkt een jaar lang bij Het nieuwstedelijk als ‘Jonge Maker’. In dit leuke filmpje vertelt ze wat meer over de voorstelling.

ℹ️ tekst en spel: Fien Leysen – compositie muziek: Bert Hornikx – scenografie: Manu Siebens – dramaturgie: Els Theunis & Adriaan Van Aken.
Ontdek hier alle speeldata van de voorstelling.

💳 Met je Cultuurkaart krijg je reductietarief op alle voorstellingen in Hasselt (De Nieuwe Zaal) en in Leuven (OPEK) voor maximaal twee personen per Cultuurkaart.

🎆 In ons Cultuurmagazine van september geven we een aantal vrijkaarten weg voor de voorstelling.

2. Flagey Piano Days

Toen ik in Brussel woonde, was het Flageyplein een van mijn favoriete plekjes in de stad. Pal in het centrum van Brussel, naast de vijvers van Elsene en met natuurlijk het imposante Flageygebouw als blikvanger. Dit voormalige nationale radio- en televisiegebouw is een plek waar verschillende artistieke disciplines elkaar kruisen. Cultuurliefhebbers van alle leeftijden kunnen terecht in dit prachtige art-decogebouw voor zowel jazz als klassieke en hedendaagse muziek, maar ook voor films en videoprojecten.

Flagey buitenaanzicht_iets lichter_copyright Johan Jacobsfoto: Johan Jacobs

Flagey is een plek waar ik graag naar terugkeer als ik in Brussel ben. Ik kijk daarom bijzonder uit naar de Flagey Piano Days in februari, waarbij Flagey non-stop in het teken van piano staat. Dit jaar staat de extra lange editie (van 7 tot 16 februari) in het teken van Ludwig van Beethovens 250ste geboortejaar. Ook bij Davidsfonds vieren we trouwens de verjaardag van Beethoven. Je ontdekt het hier.

ℹ️ Ontdek hier alles over de Flagey Piano Days 2020.

💳 Voor het concert van Alexander Melnikov op zaterdag 15 februari krijg je 25% korting met je Davidsfonds Cultuurkaart. Bestel je tickets online met de code DAVIDSFONDS19-20. Ontdek hier de andere activiteiten bij Flagey waar je komend cultuurseizoen korting geniet.

3. Destination Sweetheart

Je moet nog even geduld hebben, maar vanaf mei 2020 loopt er in het Red Star Line Museum een (gratis) expo met de welluidende naam Destination Sweetheart. De korte inhoud klinkt heel veelbelovend:

‘Liefde overwint alles’ is een veelgebruikt gezegde. Maar is het ook waar? Kan liefde grote afstanden overbruggen? Of het nu gaat over een Erasmusliefde, een uit de hand gelopen vakantieflirt of een voorgesteld huwelijk met iemand uit het thuisland, Destination Sweetheart legt de menselijke verhalen bloot. De tentoonstelling staat ook stil bij matchmakers, bemiddelende familieleden en datingwebsites. En de overheden die er zeker van willen zijn dat het om echte liefde gaat.’

campagnebeeld1_boot_cropped

De expo heeft ook een interactieve component, want als bezoeker word je uitgenodigd om je eigen liefdes- en/of migratieverhaal te delen. Welke liefde heeft jou doen vertrekken? Welke liefde had het kunnen doen, maar werd nooit werkelijkheid? Ik kijk alvast uit naar alle verhalen over het mooiste onderwerp dat er is: de liefde!

ℹ️ Ontdek hier alles over de expo Destination Sweetheart in het Red Star Line MuseumDe tijdelijke tentoonstelling vindt plaats in De Loods. Deze ruimte, de oude bagageloods van de rederij, is tijdens de openingsuren van het museum gratis toegankelijk.

💳 Wil je daarnaast ook de permanente collectie in het museum bezoeken, dan krijg je met je Davidsfonds Cultuurkaart 3 euro korting.

4. Fritz Mayer van den Bergh

mayer

Nog een Antwerps museum dat op mijn verlanglijstje staat is het Museum Fritz Mayer van den Bergh in hartje Antwerpen, vooral om het intrigerende verhaal dat achter het museum schuilgaat. Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) bracht tijdens zijn korte leven talrijke topwerken uit de middeleeuwen en de renaissance bijeen. De verwoede verzamelaar had ook een speciale belangstelling voor Vlaamse Primitieven en middeleeuwse beeldhouwkunst.

Na zijn plotse dood liet zijn moeder Henriëtte van den Bergh (1838-1920) het museum bouwen om er het levenswerk van haar zoon in onder te brengen. De schilderijen van de Vlaamse primitieven, retabels, monumentaal beeldhouwwerk, handschriften, wandtapijten, glasramen en nog veel meer zijn hier opgesteld in een intieme en huiselijke omgeving.

Daarnaast wil ik het topwerk de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, dat Fritz van den Bergh voor een appel en een ei op de kop kon tikken, graag eens met m’n eigen ogen bewonderen!

ℹ️ Ontdek hier alles over het museum Fritz Mayer van den Bergh.

💳 Met je Davidsfonds Cultuurkaart geniet je van het reductietarief. Van 5 oktober 2019 tot 3 december 2020 loopt er een tijdelijke expo Madonna ontmoet Dulle Griet over de collectioneurs Florent van Ertborn en Fritz Mayer van den Bergh.

5. Lam

Tot slot deel ik nog graag een boek uit mijn to-readlijstje voor de komende maanden. Dat is Lam, het debuut van Hannelore Bedert.

lam

Lucia is zes wanneer haar moeder een winkel binnenstapt en niet meer naar buiten komt. Niemand weet waar ze heen is, niemand beantwoordt welke vraag dan ook. De verdwijning zorgt voor een oorverdovende stilte in huis en de afwezigheid van haar moeder trekt een donkere streep door het leven van zowel Lucia als haar vader. De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw uiteindelijk het dorp uit. Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.

Dat Hannelore Bedert kan schrijven, heeft ze eigenlijk al bewezen met haar mooie, kwetsbare liedjesteksten. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar haar eerste roman met een korte titel die mij alvast aanspreekt. Nu maar hopen dat het boek me op een positieve manier lam slaat … Dankzij Standaard Uitgeverij kun je nu een fragment lezen.

ℹ️ Lam van Hannelore Bedert telt 320 pagina’s en kost 22,50 euro. Koop het boek via deze link. Om aan 40 euro te geraken en de Davidsfonds Cultuurkaart aan te vragen, raad ik je aan om ook Het veld van Robert Seethaler (21,99 euro) te kopen.


 

Wil je meer cultuurtips? Kijk dan zeker eens naar de suggesties van deze collega’s:

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen