Bruxelles ma belle, een ode aan Brussel door Friedl’ Lesage

friedl-lesage-c-thomas-de-boever_blog.webp

Bruxelles ma belle, een ode aan Brussel door Friedl’ Lesage

Gepubliceerd door Davidsfonds op 20 september 2019

Hoe beleef je cultuur in de diepte? Radiopresentatrice Friedl’ Lesage test het in elk nummer van Davidsfonds Cultuurmagazine voor ons uit en staat stil bij haar eigen ervaringen. In het septembernummer schreef ze een ode aan Brussel, want dat Manneken Pis er nog altijd in slaagt om toeristen van over de hele wereld aan te trekken, zegt volgens haar alles over onze hoofdstad.

Tekst: Friedl' Lesage

Never waste a good crisis. Dat was mijn vurige hoop na de gruwelijke aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Van overal werd onze hoofdstad belegerd met slechte kritiek, met als triest orgelpunt de hellhole van Trump. Maar de voorbije maanden was te zien en te voelen hoe ook een stad als Brussel uit een drassige modderpoel kan herrijzen.

Al tweeëntwintig jaar woon ik in deze stad. Ik laaf me graag aan de schoonheid die je er vindt: van BOZAR tot Beursschouwburg, van WIELS tot de galeries in de boven- en benedenstad. Naar massaspektakels ga ik zelden, maar dit jaar wilde ik met eigen ogen zien hoe de stad zich herpakt. Dus trok ik naar de Grand Départ van de Tour de France en zag ik hoe Eddy Merckx er door de enthousiaste menigte werd bejubeld. Dat alles tegen de achtergrond van de geklasseerde gevel van het Muziekinstrumentenmuseum aan het Paleizenplein.

accent_blauw In Brussel heerst maar één man en dat is Manneken Pis

Een paar weken later, op onze Nationale Feestdag, zag ik samen met honderdduizenden toeristen de indrukwekkende luchtshow en de eindeloze parade van de Belgische politie, de brandweer en het leger. Een sympathieke Afrikaan schonk me zijn plekje op de tweede rij, zodat ik alles nog beter kon zien. Daarna ging het over de volle Regentschapsstraat door het Justitiepaleis richting Marollen, sinds jaren het decor voor het mooiste dubbelfeest van Brussel: Bal National en Resto National.

Meer nog dan de koers, de parade en de lange tafels vol mosselen met friet waren het de smileys op zowat alle gezichten die me blij maakten. Zo wordt Brussel beleefd. Met volle teugen, tot het gaatje en met de lach. Trouw aan het originele imago van de stad. Want Brussel is en blijft een stad van vrijbuiters, durvers en wereldverbeteraars, zoals het treffend beschreven staat in Brutopia, het boek van journalist Pascal Verbeken.

Brussel is de stad waar maar één man écht heerst en dat is Manneken Pis. Ofwel Julien, zoals het ketje heet. Dat hij er na meer dan vierhonderd jaar nog altijd in slaagt om toeristen van over de hele wereld naar zijn ultieme daad van je-men-foutisme te lokken, zegt alles. Niet één toerist verbijt zijn lach, zoals te zien is in het originele fotoboek van Kevin Scarlett, een Brit die al meer dan dertig jaar in Brussel woont en twee jaar lang de bezoekers van Manneken Pis door zijn fotolens joeg. Op een fijnzinnige manier laat Scarlett zien hoe dat onooglijke ventje mensen vanuit de hele wereld écht verenigt. Huidskleur is van geen tel. Status en klasse nog minder, want plassen doen we allemaal.

9789403144306.jpg

Brutopia van Pascal Verbeken kun je hier bestellen.
Samen met de auteur kun je op Davidsfonds Cultuurreis naar Charleroi. Bekijk alle reisinfo hier.
Pascal Verbeken vertelt tijdens Toast Literair op zaterdag 18 januari over zijn boek bij Davidsfonds Schilde. Bekijk alle info hier.

Julien van Kevin Scarlett is hier te koop.

Copyright foto Friedl’ Lesage: Thomas De Boever

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen