Davidsfonds schenkt meer dan 91.000 euro aan goede doelen in cultuurjaar 2018-2019

hart handen blogbanner.webp

Davidsfonds schenkt meer dan 91.000 euro aan goede doelen in cultuurjaar 2018-2019

Gepubliceerd door Davidsfonds op 5 september 2019

Veel Davidsfonds afdelingen zamelen jaarlijks geld in voor liefdadigheid en dragen zo bij aan een sterkere sociale cohesie en een warme en zorgzame maatschappij. Dat indrukwekkende totaalbedrag zetten we op 5 september, de internationale dag van de liefdadigheid, graag in de kijker.

Tekst: Lotte De Snijder

91.478 euro: dat is het bedrag dat Davidsfonds vrijwilligers inzamelden voor goede doelen in het cultuurjaar 2018-2019. Het hele jaar lang organiseren die vrijwilligers boeiende culturele activiteiten voor hun buurt, waaronder verschillende liefdadigheidsacties. Zo’n 140 afdelingen zetten activiteiten op waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Het grootste deel van die doelen zijn lokale projecten, wat perfect aansluit bij de missie van Davidsfonds om lokaal het verschil te maken en mensen te verbinden door middel van cultuur.

Focus op armoede en zorg
Wat meteen opvalt, is de grote aandacht voor projecten die armoede bestrijden en zorg geven aan hulpbehoevenden. Naast acties voor Welzijnsschakels en Kom op tegen Kanker, zijn er een hele reeks specifieke fondsen, instellingen en opvanghuizen die steun krijgen. Maar onze vrijwilligers dragen ook projecten in andere landen een warm hart toe. Ze steunen zowel bekende organisaties als Broederlijk Delen en Damiaanactie, als heel specifieke projecten in Libanon, Oeganda, Nepal en India.
“Het is duidelijk dat onze vrijwilligers een groot hart hebben voor hun medemens, of die nu vlakbij of veraf woont,” vertelt algemeen directeur Kris Opdedrynck. “Dat sluit perfect aan bij de missie van Davidsfonds om mensen te verbinden via cultuur. Meer dan ooit willen we dat doen op een inclusieve manier, zodat iedereen zich bij ons welkom voelt. Daarom kozen we ook ‘buren’ als thema van het nieuwe cultuurseizoen.”

Tot 7.750 euro per actie ingebracht
De ingezamelde bedragen variëren. Slechts bij enkele afdelingen ligt het bedrag onder 100 euro, maar bij de meeste erboven. 48 afdelingen brachten tot 500 euro bijeen, 23 andere zamelden tot 1.000 euro in en 21 afdelingen slaagden erin om meer dan 1.000 euro bijeen te brengen.
Davidsfonds Kessel-Lo-Blauwput spande de kroon met een bedrag van 7.000 euro, ingezameld tijdens een benefietconcert van Willem Vermandere, voor de restauratie van de abdij Keizersberg in Leuven. Davidsfonds Koolskamp komt in de buurt met 6.650 euro ten voordele van ‘Kinderen in armoede’ en de zusters van Liefde van Kortemark. Dat bedrag zamelde de afdeling in met het passieconcert Moeder in tranen. Davidsfonds Mortsel staat op de derde plaats. Tijdens hun jaarlijkse tweedehands boekenbeurs zamelden ze 6.500 euro in voor De Kompanie vzw in Morstel, een creatief atelier voor personen met een licht tot matige verstandelijke, motorische en/of sensoriele beperking. Ook andere afdelingen schonken een enorm bedrag aan liefdadigheid:

  • 4.120 euro door Davidsfonds De Panne-Adinkerke voor Kom op tegen Kanker
  • 3.300 euro door Davidsfonds Asper voor de ALS-liga
  • 3.000 euro door Davidsfonds Onze-Lieve-Vrouw-Waver voor de parochie Onze-Lieve-Vrouw-Waver
  • 3.000 euro door Davidsfonds Bellem voor Christian Medical Refugee Outreach Lebanon
  • 2.724 euro door Davidsfonds Schilde voor het project van Annemie De Vocht in Guatemala

Op het moment dat dit artikel verscheen, hadden we nog niet alle bedragen van alle afdelingen ontvangen. Er kunnen dus nog bedragen bijkomen die bovenstaande rangschikking en het totaal kunnen beïnvloeden.

Vermandere in Leuven
Op donderdag 21 februari 2019 organiseerden Davidsfonds afdelingen Leuven-centrum, Vlierbeek, Heverlee, Blauwput en Vriendenkring Abdij Keizersberg een benefietconcert met Willem Vermandere in de abdij Keizersberg. In het decembernummer van ons magazine vertelde Annick Dumalin, vrijwilliger bij Davidsfonds Leuven-centrum, daar het volgende over: “Behalve een schitterende muzikant en dichter is Willem Vermandere ook een meester in het aanvoelen van de polsslag van onze tijd. Net die extra dimensie maakt zijn optredens zo bijzonder. Bovendien komt hij graag op bezinning in Keizersberg, waar ook wij met onze afdeling kind aan huis zijn. De opbrengst van het optreden gaat naar de restauratie van de abdij Keizersberg, zodat die ook in de toekomst een dynamiek van culturele kruisbestuiving kan blijven vervullen.”
Boekenmarkt Mortsel
Al dertig jaar organiseert Davidsfonds Mortsel een grote benefietverkoop van tweedehands boeken en platen, dit jaar ten voordele van De Kompanie vzw in Mortsel, een creatief atelier voor personen met een licht tot matige verstandelijke, motorische en/of sensoriële beperking. Kompanie-voorzitter Rita Van der Spiegel merkte terecht op hoe opmerkelijk het is om met de verkoop van boeken voor 1 en 2 euro per stuk een totale som van 6.500 te vergaren!
De Panne
Herman Calcoen, vrijwilliger bij Davidsfonds De Panne-Adinkerke: “Wij haalden maar liefst 4.120 euro op ten voordele van Kom op tegen Kanker met een ontbijt in samenwerking met Okra, Vl@s, CM, Samana en het gemeentebestuur. Als initiatiefnemer van dit evenement is onze voorzitter Jaak de Meulenaere heel tevreden met de opkomst en de opbrengst. Volgende afspraak: zondag 19 april 2020!”
Koolskamp
Davidsfonds Koolskamp organiseerde op 12 april 2019 het passieconcert Moeder in tranen door La Chapelle Sauvage met Irene Carpentier (sopraan) o.l.v. Karel De Wilde. Dat leverde maar liefst 6.650 euro op voor de zusters van Liefde van Kortemark. Initiatiefnemer Hendrik Duyck is erg tevreden met de opbrengst.

 

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen