5 x proeven van Piemonte: de beste streekproducten

piemonte blog banner.jpg

5 x proeven van Piemonte: de beste streekproducten

Gepubliceerd door Davidsfonds op 20 juni 2019

Wie Italië zegt, denkt meteen aan prosciutto, gelato en – uiteraard – pasta. In Piemonte is daaraan geen gebrek, maar de streek heeft ook haar eigen uitblinkers. Gido Van Imschoot, maître-sommelier en reisleider van Davidsfonds Cultuurreizen, vertelt je over zijn vijf gastronomische toppers, die je niet mag missen als je naar deze prachtige streek reist.

‘Piemonte is een van de meest contrastrijke gebieden van Italië. Turijn, de hoofdstad, ligt vlak aan de Alpen. De vlakte van de Po, die zo gekend is om haar rijstvelden, is dan weer een prachtig glooiend landschap,’ zegt Gido Van Imschoot. Een streek met voor ieder wat wils dus, zowel op vlak van reizen als van gastronomie. Piemonte heeft een lijst met maar liefst 370 beschermde producten. Wij selecteerden voor jou de crème de la crème van die heerlijkheden.

Rijst
De vlaktes van de vallei van de Po staan gekend om hun rijke bodems die uitstekend geschikt zijn om rijst te telen, met name risottorijst. Tienduizenden – sommige bronnen hebben het zelfs over ruim honderdduizend – hectares rijstvelden vormen het landschap zover het oog reikt en vormen het perfecte panorama voor lange wandelingen. Er is zelfs een Strada del Riso: een wandelroute die helemaal rond de rijst draait en die de mooiste plekjes van de regio laat zien.

Witte truffels
Truffels zijn een van de bekendste streekproducten van Piemonte. In tegenstelling tot de zwarte variant, die relatief veel voorkomt, is de witte truffel een uiterst zeldzame delicatesse. En dat vertaalt zich dan ook in de prijs: voor honderd gram witte truffel betaal je al snel 300 euro of meer, afhankelijk van de dagprijs. Om die reden worden ze ook wel ‘het witte goud’ of ‘de diamant van de keuken’ genoemd. Het truffelseizoen loopt van oktober tot december.

Vermout
Piemonte is de thuisbasis van de Contratto, een van de oudste producenten van vermout in Italië. Die speciale soort wijn werd voor het eerst vervaardigd aan het einde van de achttiende eeuw als een poging om wijn langer te bewaren. De drank krijgt zijn typische smaak dankzij een mix van verschillende – vaak exotische – kruiden, die elke producent angstvallig geheimhoudt! Je kunt vermout drinken als cocktail, long-drink of gewoon puur.

shutterstock_1223868232hazelnoot

shutterstock_1044743521barolo

Hazelnoten
De kwaliteit van de Tonda Gentile Trilobata-hazelnoot wordt wereldwijd geprezen voor zijn intense smaak. Ze worden o.a. gebruikt in de gekende Turijnse pralines (daarover later meer!) en in gianduja, een traditionele Italiaanse hazelnootpasta. In die tijd was cacao heel duur en om geld te besparen werden er hazelnoten aan de chocopasta toegevoegd. Tegenwoordig worden de hazelnoten verwerkt in lokale lekkernijen als torrone, taarten en pralines. ‘Gek genoeg worden de hazelnoten uit Piemonte niet gebruikt in de chocopasta van Nutella. Wellicht zijn ze te duur en te kostbaar,’ voegt wijnkenner en reisleider Van Imschoot nog toe.

Wijn
‘Hoewel andere gebieden een snelle opmars maken, is Piemonte nog altijd dé Italiaanse wijnstreek bij uitstek,’ zegt Van Imschoot. En dat is vooral dankzij enkele zeer prestigieuze wijnen die een goede reputatie genieten onder wijnkenners. Als er één naam is die je volgens hem zeker moet onthouden, is het die van de barolowijn. Die wordt gemaakt van de nebbiolo, de belangrijkste druif van de streek. Hoewel dat niet de meest aangeplante druif is, wordt ze wel het meest geprezen en vijf van de dertien beschermde Piemontese wijnen worden gemaakt van deze kwaliteitsdruif.

shutterstock_1082033540gianduiotto

Bonus: Chocolade!
Vooruit, nog eentje dan. Want hoe kun je het nu over Piemonte hebben zonder chocolade te vermelden, het lievelingssnoepgoed van de Turijners? Chocopasta, chocolade-ijs en zelfs de chocoladereep: het zijn allemaal uitvindingen van Turijnse banketbakkers. Dat het echte zoetekauwen zijn is wel duidelijk, en Turijn wordt dan ook de chocoladehoofdstad van Italië genoemd. In februari organiseren ze er zelfs een echt chocoladefestival. Een echte klassieker is de drank bicerin, een warme drank op basis van espresso, chocolade en opgeklopte volle melk. Of geniet van de wereldberoemde hazelnootpraline in het gouden papiertje: de Gianduiotto.

Zin gekregen om deze prachtige streek te ontdekken en te proeven van schitterende streekproducten? Davidsfonds Cultuurreizen organiseert in november (tijdens het truffelseizoen!) een reis naar Piemonte onder de deskundige begeleiding van reisleiders Gido Van Imschoot en Ronny Debaere.

Liever een andere bestemming? Klik hier voor alle Davidsfonds Cultuurreizen.

shutterstock_1215923527landschappiemonte


Dit artikel werd geschreven door Hazel Huyghe voor june. a travel magazine.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen