5 cultuurtips voor de lente

cultuurtips voor de lente.png

5 cultuurtips voor de lente

Gepubliceerd door Davidsfonds op 22 maart 2019

Zag je het nieuwe magazine van KREATOS al? Dan heb je waarschijnlijk ook ons artikel met cultuurtips gespot! Eind vorig jaar kregen we van hen de vraag om een artikel te schrijven over cultuur, een vraag waar we natuurlijk volmondig ‘ja’ op antwoordden. Het resultaat ontdek je in ‘Forward’ of hieronder!

Van nieuwe expo’s tot spraakmakend theater: in de lente van 2019 staat ook het cultuurland weer in bloei. Wij selecteren 5 culturele hoogtepunten van dit voorjaar, voor jong en oud.

1. Ontdek de Vlaamse Meester Bernard van Orley

Expo’s in BOZAR en het Coudenbergpaleis
Bernard van Orley was een van de spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen. Hij was schilder aan het hof van Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, werd overladen met opdrachten en kwam al erg jong aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. BOZAR en de grote Belgische instellingen slaan de handen in elkaar voor de allereerste overzichtstentoonstelling rond de 16de-eeuwse kunstenaar.

6. Bernard van Orley, Vierge à l’Enfant, c. 1519 © Photographic Archive. Museo Nacional del Prado. Madrid_detail
Bernard van Orley, Vierge à l’Enfant, c. 1519 © Photographic Archive. Museo Nacional del Prado. Madrid

Gelijktijdig met de expo Bernard van Orley. Brussels and the Renaissance in BOZAR pakt het Coudenbergpaleis uit met Bernardi Bruxellensi Pictori, een reis naar het 16de-eeuwse Brussel met uitvergrote tekeningen van Bernard van Orley. Een unieke kans om de Brusselse meester te (her)ontdekken!

ℹ www.bozar.be
www.coudenberg.brussels

Bernard van Orley. Brussels and the Renaissance
BOZAR
WO 20.02.19 – ZO 26.05.19

Bernardi Bruxellensi Pictori
Coudenbergpaleis
WO 20.02.19 – ZO 04.08.19

2. Geniet van toptheater met Bagaar

Theaterstuk door Lazarus en Toneelhuis
Guy Cassiers en Lazarus brengen met Bagaar het verhaal van politieman Lucien Cordier op de planken. Het stuk is gebaseerd op Coup de Torchon, een film van Bertrand Tavernier uit 1981, waarin de politieman zich ontpopt van zwakkeling tot moordmachine. Lucien Cordier kan op weinig respect rekenen en ziet de corruptie van zijn omgeving door de vingers. Tot er iets in hem kantelt en hij zich ontdoet van iedereen die hem voor de voeten loopt. Onder andere Katelijne Damen, Koen De Graeve en Charlotte Vandermeersch maken deel uit van de sterke cast.

Bagaar (c) Lara Gasparotto
© Lara Gasparotto

ℹ www.arsenaallazarus.be
www.toneelhuis.be

DO 14.03.19 – WO 12.06.19
Bagaar
Speeldata en -locaties via www.toneelhuis.be of www.arsenaallazarus.be

Geïntrigeerd door Bagaar en door de vraag naar goed en kwaad? Neem dan deel aan het evenement bij Bagaar op zaterdag 4 mei 2019 in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Antropoloog Rik Pinxten schept een intrigerend denkkader van waaruit je het gedrag van het hoofdpersonage kunt plaatsen. Meer info via Davidsfonds Academie, www.davidsfonds.be/academie

 

3. Kies zelf de muziek tijdens Budapest Festival Orchestra

Concert in Concertgebouw Brugge
Wil je graag zelf beslissen welke muziek gespeeld wordt tijdens een concert? Grijp dan nu je kans! Als feestelijke afsluiter van de driedaagse concertreeks met het internationale toporkest Budapest Festival Orchestra laat dirigent Iván Fischer het publiek het programma kiezen. Een onschuldige hand selecteert drie composities uit de klassiekers van de orkestmuziek. En dan is het aan jou: door te klappen stem je voor jouw favoriet. Een verrassende avond met de mooiste klassieke muziek!

Concertgebouw Brugge
Iván Fischer © Akos Stiller

ℹ  www.concertgebouw.be

ZA 18.05.19 – 20 uur
Budapest Festival Orchestra
Concertgebouw Brugge

4. Ga met het gezin op ontdekking in Bilzen Mysteries

Belevingsparcours overdag en ’s avonds
Tijdens het meeslepende belevingsparcours Het Verhaal in de Landcommanderij van Alden Biesen komt de 800-jarige geschiedenis van het landgoed elke avond tot leven. Met een tablet in de hand en een hoofdtelefoon op de oren maak je samen met je kinderen een ongeziene tijdreis: van Ridderbroeders op kruistocht tot een verwoestende brand … De Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir, is de virtuele gids. Ook overdag is Bilzen Mysteries crimineel leuk: tijdens de interactieve speurtocht Het Complot verken je op een speelse en spannende manier het historische domein van Alden Biesen.

ℹ www.bilzenmysteries.be

5. Reis terug in de tijd met De Nacht van de Geschiedenis

Op zoek naar meesterschap
Facebook NVDG2019 beeldLeer je graag op een ontspannen manier bij over geschiedenis? Dat kan tijdens De Nacht van de Geschiedenis op dinsdag 19 maart 2019. Op zo’n 200 plaatsen in Vlaanderen en Brussel kom je die avond meer te weten over de Vlaamse Meesters in de schilderkunst – zoals Rubens, Bruegel en Van Eyck – maar ook andere vormen van meesterschap en vakmanschap komen aan bod. De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds en verschillende Davidsfonds afdelingen over heel Vlaanderen. Ook in jouw buurt vindt ongetwijfeld een boeiende geschiedenisactiviteit plaats.

ℹ www.nachtvandegeschiedenis.be

DI 19.03.19
De Nacht van de Geschiedenis
Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen