De leukste cultuurtips tijdens de krokusvakantie

kinderkunstendag-8736 cultuurtips krokusvakantie.webp

De leukste cultuurtips tijdens de krokusvakantie

Gepubliceerd door Davidsfonds op 25 februari 2019

De krokusvakantie staat alweer voor de deur en overlaadt ons zoals elk jaar met heel wat (lente)kriebels, creativiteit en cultuur. We delen graag enkele familie- en kinderactiviteiten bij onze cultuurpartners zodat je zorgeloos (en met je (klein)kinderen) van de krokusvakantie kunt genieten. Neem je agenda er maar bij! En lees vooral verder, want je kunt tickets winnen voor een voorstelling bij Opera Vlaanderen …

Foto: Bob van Mol

Cultuurtips in West-Vlaanderen

Wervelende wieleretappes in KOERS

KOERS, het museum van de wielersport in Roeselare, is er voor de hele familie. Bemachtig je KOERS-musette en een roadbook aan het onthaal en ga samen de strijd aan tijdens een spannende ronde. Wie toont in vijftien wervelende wieleretappes zijn

indenaam_02
© KOERS | collectie Maurice Terryn

winnende benen? Kinderen vanaf 6 jaar ontdekken samen met hun (groot)ouders spelenderwijs de wielersport vroeger en nu.
ℹ www.koersmuseum.be. KOERS biedt vanaf 2 maart een gezinspakket voor kinderen van 6 tot 12 jaar aan. Zo’n pakket kost 7 euro.
💳Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op de toegangsprijs voor volwassenen, maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Op wandeling met of in Yper Museum

Zin om met de hele familie de geschiedenis van Ieper te leren kennen? Doe dan eens mee met de kindertheaterwandeling Van Kattenpootjes tot Narrenstreken van het Yper Museum. Tijdens de verrassende theaterwandeling boordevol interactie, spitse dialogen en leuke spelletjes ontdek je Ieper. De kat Cieper van Ieper en haar vriend Narren de Nar brengen de Ieperse geschiedenis op een luchtige en verstaanbare manier. De wandeling start aan het Yper Museum. Hier vind je meer info.

04_IMG_1226.JPG

Ook in het Yper Museum zelf is er van alles te doen voor families met kinderen van uiteenlopende leeftijden. Met een kattenpootarmband personaliseer je je bezoek: met die armband activeren kinderen de interactieve schermen in het museum en kiezen ze zelf de moeilijkheidsgraad van de spelletjes. De allerkleinsten gaan met hun kattenpoot op zoek naar de negen verstopte katjes in het museum en verzamelen op die manier muntjes. Wie ze allemaal vindt, krijgt een leuk geschenkje aan de balie.
ℹ www.ypermuseum.be/familieparcours.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 5 in plaats van 7 euro voor een bezoek aan het Yper Museum. Maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Word lakei of meid in het Merghelynck Museum

14 IEPER 2017 © JAN D_HONDT_BAD
© Jan D’Hondt

In het Ieperse Merghelynck Museum verwelkomt een lakei of dienstmeid je in het 18de-eeuwse huis van de familie Merghelynck. Meneer en mevrouw zijn net even het huis uit en Charles of Amélie laten je proeven van het leven achter de muren van dit huis. Ben je benieuwd? Schrijf je dan zeker in voor de lakei- of dienstmeidopleiding. Ook ouders en grootouders mogen mee solliciteren voor die functie. En wie weet vind je de job van je leven! Na de opleiding krijgt iedereen een getuigschrift.
ℹ www.merghelynckmuseum.be. De lakei- of dienstmeidopleiding vindt plaats van zaterdag 2 maart tot en met zaterdag 9 maart, telkens van 15 tot 16 uur. Kinderen tot 12 jaar betalen 3,50 euro, volwassenen betalen 5 euro.

Op tijdreis naar de Brugse middeleeuwen in Historium

Bracht je al eens een bezoek aan het Historium, de meest bezochte toeristische attractie van Brugge? In het Historium stap je terug in de tijd, naar de Brugse middeleeuwen. Aan de hand van nieuwe en vooruitstrevende technologieën zie je er op verschillende Historium_JB2_0223manieren hoe Brugge bruiste tijdens de Gouden Eeuw. In de krokusvakantie kunnen kinderen extra plezier beleven met de Family Trail, een familieparcours met knotsgekke doe- en zoekopdrachten, geur- en voelkisten en een digitale quiz. Een uiltje neemt jullie mee op sleeptouw om enkele Historium-mysteries op te lossen (inbegrepen in een toegangsticket voor Historium). Een niet te missen uitstap voor het hele gezin!
ℹ www.historium.be.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 10% korting op een Explorer Ticket voor maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Ontdek Concertgebouw Brugge

Een andere leuke vakantieactiviteit om met je (klein)kinderen te doen tijdens de krokusvakantie is het Concertgebouw Circuit. Het Concertgebouw in Brugge kan je ook overdag bezoeken, met een verrassend en prikkelend parcours dat je laat kennismaken met de architectuur en de collectie beeldende kunst, maar ook met de interactieve klankkunstinstallaties en de artiesten die in het Concertgebouw werken. Speciaal voor kinderen en families is er een speels parcours met Liervogel, vol leuke opdrachten en spelletjes. Ideaal voor jonge speurneuzen en muzikale avonturiers!

circuit CB- high res -  TTrex-47.jpg
ℹ️ www.concertgebouwcircuit.be. Bij jonge kinderen steken de ouders of begeleiders het best een handje toe. Het parcours afleggen neemt een uur tot anderhalf uur tijd in beslag, maar dan heb je ook elke hoek gezien! Na je bezoek kan je genieten van een drankje of gezonde hap in het Concertgebouw Café, en je kan digitaal een muzikale postkaart versturen over je bezoek. In de krokusvakantie is het Concertgebouw Circuit open op woensdag, donderdag en vrijdag van 14 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 14 uur.

Confetti in het Bakkerijmuseum

Ook in het Bakkerijmuseum in Veurne kun je terecht met de hele familie, want er loopt een familieparcours op maat van gezinnen: In het Spoor van Jetty Confetti. Jetty Confetti is op bezoek in het museum, en dat zal iedereen geweten hebben: het Bakkerijmuseum staat op zijn kop! Zet je carnavalsmasker op en ga op onderzoek. Via knotsgekke opdrachtjes en puzzels ga je op zoek naar de verloren confettisnippers. Verzamel jij ze allemaal?


Elke dinsdag is er ook een ambachtelijke bakdemonstratie in de cafetaria. Kom alles te weten over de ambachtelijke bakkersstiel en aanschouw ervaren bakkers die brood, patisserie en nog heel wat ander gebak vervaardigen. Recht voor je neus zie je hoe al dat lekkers op tafel wordt getoverd. Krijg je er honger van? Geen nood, proeven mag! De kraakverse lekkernijen worden achteraf verkocht in de cafetaria.
ℹ www.bakkerijmuseum.be. Het familieparcours loopt van zaterdag 2 tot zondag 10 maart. Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders/begeleiders.
De bakdemonstratie vindt in de krokusvakantie plaats op dinsdag 5 maart van 10 tot 16 uur. Vrije toegang. Meer info via onthaal@bakkerijmuseum.be of 058 31 38 97.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 3,50 i.p.v. 5 euro voor volwassenen (maximaal 2 personen per kaart) en 1,50 i.p.v. 2 euro voor kinderen van 6 tot 12 jaar. 

Tof textiel in Texture

Tijdens de krokusvakantie werkt Texture mee aan het kinderkunstenfestival Spinrag. Van 2 tot en met 10 maart staan in Texture de Dromoscopen van textielkunstenares Charlotte van Otterloo.

De Dromoscopen zijn drie grote fascinerende geometrische vormen op hoge poten. Je klimt op een trapje en steekt je hoofd langs onder in de dromoscoop en dan zit je plots in een totaal andere wereld! Zoals een roze fantasiewereld met suikerspinnen en flamingo’s, een appelblauwzeegroene onderwaterwereld met koraalriffen, een schat en nog veel meer. In de derde dromoscoop stap je in het brein van iemand anders en onderneem je een fascinerende reis naar de werking van de hersenen! Charlotte van Otterloo werkte de drie dromoscopen met veel textiele vormen tot in de puntjes uit. De beelden, de aangepaste geluiden en geuren nemen je mee naar drie aparte werelden. Een belevenis voor jong en oud!
ℹ www.dromoscopen.nl of www.texturekortrijk.be. Je kunt de Dromoscopen bezichtigen van zaterdag 2 maart vanaf 12 uur t.e.m. zondag 10 maart tijdens de openingsuren van Texture. Gratis toegang.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 4 i.p.v. 6 euro voor de toegang tot het museum.

Cultuurtips in Oost-Vlaanderen

Word architect in het STAM

Houten blokken en stempels als bouwstenen. Sleutelwoorden en tekeningen als insteek. Hoe zou de stad eruitzien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken? We vertrekken van een wit blad. En dan maar hardop denken en dromen, en máken die stad. Hoe meer verschillende ideeën, hoe leuker!
In het STAM – Stadsmuseum Gent kan je Het verhaal van Gent als stad ontdekken: je komt er te weten wat Gent tot Gent maakt, en onderzoekt er wat steden tot steden maakt. De architectworkshop sluit daar mooi bij aan: al doende nadenken over de ideale stad om met z’n allen in te leven.architelier STAM
Het architelier is een creatief atelier van De Veerman voor volwassenen met kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen ook zonder begeleiding deelnemen. Inschrijven maar!
ℹ www.stamgent.be. De workshop vindt plaats op vrijdag 8 maart om 10.30 uur en om 14 uur en duurt 2 uur. Deelnemen kost 10 euro per persoon, maximum 12 deelnemers. Hier vind je meer info over de workshops.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 6 in plaats van 8 euro.

Op verkenning in het Gentse belfort

Tijdens Het spel van de Slotenmaker leren kinderen van 6 tot 12 jaar het Gentse belfort spel slotenmaker Artoriabeter kennen. Het spel van de Slotenmaker is een speelse en interactieve rondleiding boordevol weetjes en opdrachtjes. Je gaat op zoek naar de enige echte sleutel die past op de schat van het Secreet, terwijl je het belfort verkent van binnen en van buiten, voor en achter de vele deuren. Wie de schat vindt, wacht een Gentse verrassing! Het spel kan worden gespeeld met de familie of met andere kindjes op een verjaardagsfeestje. Het boekje met uitleg, de sleutels en een rubberen hamertje zijn te verkrijgen aan het onthaal van het belfort.
ℹ www.belfortgent.be. Het spel duurt anderhalf uur en kost 1 euro per kind en 6 euro per boekje en attributen. De kinderen moeten begeleid worden door minstens één volwassene. Per boekje heeft één begeleider gratis toegang tot het belfort. Maximaal 20 kinderen per groep. Hier vind je meer info.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 6 euro in plaats van 8 euro voor volwassenen. Maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Speel en knutsel in het Industriemuseum

De Maakdag in het Industriemuseum is een creatieve dag voor het hele gezin, die in het teken staat van allerhande spin-, weef-, druk- en kleurtechnieken. Het wordt een heuse knutsel- en maakdag in de oude katoenfabriek, op een boogscheut van de Vrijdagmarkt! Het thema van de Maakdag is ‘kleur’. Met een stempelkaart ga je samen met mama, papa, opa of tante op stap in het museum en ontdek je tal van workshops en doe-dingen waaraan je kunt deelnemen. Na het bezoek ruil je je stempelkaart aan het onthaal in voor een leuk aandenken. En je creaties? Die neem je mee naar huis!

Ga je liever op pad in het museum? Met een leuk werkboekje en een brooddoos vol opdrachten ga je met het hele gezin op pad in de tentoonstelling Over mensen en machines. Boots de geluiden van machines na, zet de stoommachine in gang of voel aan de verschillende stoffen in de expo. Het museumspel bezorgt je een uur vol fijne ontdekkingen!

ℹ www.industriemuseum.be. De Maakdag vindt plaats op dinsdag 5 maart tussen 10 en 17 uur. Hier vind je meer info.
Het museumspel over mensen en machines loopt elke dag van 10 tot 18 uur, behalve op woensdag. Het spel is geschikt voor kinderen van 1,5 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Hier vind je meer info.

Cultuurtips in Antwerpen

Zondag voor jong en oud in M HKA

Het M HKA is een plaats voor kunst, avontuur en plezier. Tijdens de krokusvakantie komen kinderen opnieuw samen om hun eigen kijk op kunst te ontdekken en zelf vorm te geven. Tijdens die ateliers kent creativiteit geen grenzen! De gidsen van M HKA gaan telkens mee op pad om te schilderen, filmen, fotograferen, toneelspelen en zo veel meer.
Op dinsdag 5 of vrijdag 8 maart kun je je uitleven tijdens Kunst – Werk – Plaats: bouw een beeld. Welk gereedschap gebruik je? Knip en plak. Lijm of spijkers? Film, timmer, teken of zaag. Maak, installeer, stel samen en zie het groot(s).

20161120 Antwerpen Belgie, kinderkunstendag in het M HKA
© Bob van Mol

Ook op zondag kun je terecht in het M HKA. Een gids neemt je familie mee op pad in de collectietentoonstelling van het museum. Een filosofisch spel en toevallige vragen verzekeren dialoog tussen jong en oud. Daarna zijn er in het Salon creatieve activiteiten voor wie speels en actief wil nadenken en experimenteren met kunst en het museum.
ℹ www.muhka.be. Het atelier Kunst – Werk – Plaats loopt van 10 tot 16 uur (opvang mogelijk van 9 tot 10 uur en van 16 tot 17 uur) en is geschikt voor kinderen van de derde kleuterklas t.e.m. het zesde leerjaar. Het atelier kost 25 euro, inschrijven is verplicht via reservatie@muhka.be ten laatste twee dagen voor aanvang.
Zondag voor jong en oud vindt elke zondag plaats van 14 tot 16 uur. In de krokusvakantie is dat op zondag 10 maart. Zondag voor jong en oud is gratis, mits geldig inkomticket. Hier vind je meer info.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 10% korting op alle boeken in de shop van het M HKA.

Familierondleiding op maat in Hof van Busleyden

In het Museum Hof van Busleyden in Mechelen kun je vanaf nu elke eerste zondag van de maand om 10.30 uur met het hele gezin aansluiten bij een familierondleiding op maat. Een interactief bezoek met tal van opdrachten en boeiende verhalen! In de krokusvakantie is dat zondag 3 maart. Inschrijven kan via hofvanbusleyden.be.

Opening 2206-Web Low-65
© Sophie Nuytten

Op woensdag 6 maart kun je er terecht voor krokusknutsels. De materialen en vormen in het werk van Berlinde De Bruyckere en de Besloten Hofjes laten je fantaseren over wat je ziet. Met die verhalen ga je daarna zelf creatief aan de slag.
ℹ De workshop vindt plaats van 9.30 tot 16 uur en kost 20 euro. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Meer info vind je hier.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 9 i.p.v. 11 euro voor een museumbezoek. Maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Ga naar De Torens van Beiroet (10+)

Tijdens de krokusvakantie heeft Opera Ballet Vlaanderen met De torens van Beiroet een voorstelling op maat van jongeren vanaf 10 jaar. De torens van Beiroet is een verhaal over opgroeien, vriendschap en verzet. De vijftienjarige Nabila hoopt het geluk te vinden in de grootstad en vlucht weg van het leven bij haar ouders op het platteland. Weg van het dorp waar haar vader landarbeider is. Ze jaagt de droom achterna van een liedje op de radio. En ze wil voor het eerst naar de zee. In Beiroet is niets wat het lijkt. Er is een muur van geluid, de lucht is er vuil en ze is er helemaal alleen. Tussen de stad en de zee zijn hekken geplaatst.

_bcb3076_koenbroos_45198909211_o
© Koen Broos

Ze leeft tussen schoenpoetsers, kauwgomverkopers, zwerfkinderen… Tot ze een vrouw tegenkomt die haar iets lijkt te willen vertellen. Er is de djinn die in haar neus is komen wonen. Er zijn de geheime wegen, die ze stilaan leert kennen. Nabila merkt dat de stad verandert: straten, gebouwen, en pleinen. Alsof ze bewegen. Alsof de stukken van een puzzel verlegd worden tot ze in een ander patroon weer in elkaar passen. Dan zijn er gouden torens die uit het niets oprijzen. Niemand weet hoe ze daar komen. Niemand weet wie er komt wonen. Niemand weet nog wie beslist. De stad lijkt een stuurloos schip, een groeiend monster waarin Nabila zich staande moet houden. In het doolhof dat de stad is geworden lijkt niemand nog iemand te vinden. Tot er iets ongelofelijks gebeurt. En alles weer opnieuw begint.

🌟 WIN 🌟 25 x 3 of 2 vrijkaarten (voor twee (groot)ouders met een kind, voor twee kinderen met één (groot)ouder of voor één (groot)ouder en één kind). Laat hieronder een bericht achter of stuur voor maandagmiddag 4 maart een mailtje naar cultuurvoordeel@davidsfonds.be om kans te maken op een van de tickets.
ℹ www.operaballet.be. De voorstelling vindt plaats op donderdag 7 maart om 15 uur in Theater ’t Eilandje in Antwerpen. Hier vind je meer info en kun je kaarten bestellen.

Cultuurtips in Vlaams-Brabant & Brussel

Animatiefilms troef in Flagey

In de krokusvakantie ontvangt Flagey het Animafestival, het grootste animatiefilmfestival van Brussel. In totaal staan ongeveer 300 animatiefilms voor jong en oud op het programma, naast gratis animatieworkshops voor kinderen, ontmoetingen met regisseurs, een interactieve tentoonstelling, concerten, conferenties voor professionals, ludieke installaties en pannenkoeken voor iedereen! Je vindt hier alle info.

Affiche Anima 2019_small

Een tip is alvast Ernest & Célestine: winterpret op zaterdag 9 maart om 16 uur. Ernest is een dikke teddybeer die graag muziek maakt en die dol is op confituur. Hij heeft het kleine weesmuisje Célestine opgenomen in zijn huis en nu wonen zij dus samen. De twee kameraden vervelen zich nooit! En als de eerste sneeuw valt, maken zij zich klaar voor Ernests winterslaap.
ℹ www.animafestival.be. De film Ernest & Célestine: winterpret is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Een ticket voor volwassenen kost 8 euro, kinderen jonger dan 16 betalen 7 euro.

Laat je verrassen in het Coudenbergpaleis

Waouw Coudenberg _DSC3096
© Véronique Evrard

Ooit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Tot het noodlot toesloeg en een brand het prachtige gebouw verwoestte. Maar vele resten bleven intact en verdwenen … onder de grond. Nu is het een archeologische site met een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. De ondergrondse speurtocht is een leuke manier om het Coudenbergpaleis te ontdekken. Aan de hand van een app of een boekje en gewapend met een rugzakje met materiaal en een stoere outfit gaan kinderen in samenwerking met hun ouders op zoek naar de schat van het Gulden Vlies.

Ook met de WAOUW verrassingskoffers maken zowel kinderen als volwassenen kennis met het Coudenbergpaleis. Met een sleutel waarmee je verschillende koffers in de archeologische site en het museum van het Coudenbergpaleis kunt openen, ga je op stap. In de koffers zitten leuke spelletjes, uitdagingen, raadsels … om de overblijfselen van het Coudenbergpaleis te ontdekken.
ℹ www.coudenberg.brussels. De ondergrondse speurtocht is geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Het is belangrijk om te reserveren. Hier vind je meer info.
De WAOUW verrassingskoffers zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Ook hier moet gereserveerd worden. Hier vind je meer informatie.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op het basistarief voor maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Maak kennis met Bernard van Orley in BOZAR

Trek met het gezin op ontdekking door de kunst en duik in de fascinerende wereld van Bernard van Orley, een van de grote renaissancekunstenaars. Zijn schilderijen, glasramen en wandtapijten nemen je mee naar de 16de eeuw en laten je kennismaken met de belangrijke figuren van toen, maar ook met historische, Bijbelse of mythologische taferelen.bozar-ontdekkings…ezin-6-12-volwassenen-ot-famille-390108jpg.jpg
BOZAR schotelt klein en groot een unieke groepservaring op maat voor, onder leiding van een gids die de kritische blik, de verbeelding of kennis van het publiek prikkelt en gezinnen leuke en leerrijke activiteiten biedt. Langs een interactief en dynamisch parcours krijgen jong en oud werken van de beroemde Brusselse schilder te zien. De rondleiding neemt je mee door de tentoonstelling en daarna naar het Coudenbergpaleis via een ondergrondse doorgang. Goed voor kostbare momenten vol emoties om samen met de kinderen te beleven!
ℹ www.bozar.be. De ontdekkingstochten vinden plaats elke zaterdag vanaf 2 maart en in de krokusvakantie ook op woensdag 6 maart van 14.30 tot 16 uur. Hier vind je meer info.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart geniet je 2 euro korting voor maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Cultuurtips in Limburg

Reis naar Stonehenge en geniet van thee in het Gallo-Romeins Museum

De expo Stonehenge. Voorbij het mysterie leent zich uitstekend voor een bezoek met kinderen. Bij aankomst pik je een audiogids op waarna je kennismaakt met Jane, een studente archeologie. Vol vuur vertelt ze over haar ontdekkingen en uiteraard toont ze de belangrijkste objecten. Op het parcours zijn er toffe animatiefilms met opdrachten, speciaal ontwikkeld voor een jong publiek. Spelenderwijs maken je kinderen kennis met het hoe, wat en waarom van Stonehenge. De expo daagt hen uit om na te denken over die lang vervlogen tijden.Gallo-Romeins 1. Creatieve workshop voor kinderen
Ook de creatieve workshop is en aanrader. Met allerhande materialen gaan jong en oud aan de slag om een persoonlijke steencirkel te maken. Professionele gidsen staan klaar met tips en tricks én geven extra uitleg over het monument.
ℹ Hier vind je meer info over de expo en de workshop.

Heb je voor of na je bezoek zin in een superlekker hapje met koffie of thee, gezet volgens de regels van de kunst? Tijdens de krokusvakantie serveert het Gallo-Romeins ook afternoon tea, naar Britse traditie, in het Museumcafé van 13.30 en 17.30 uur.

Je kunt het Gallo-Romeins Museum ook ontdekken met De Waaier van Ward. Met de waaier ga je in het museum op zoek naar tien voorwerpen. Van elk voorwerp heb je in de waaier drie foto’s. Maar let op! Slechts één foto is de juiste, de twee andere foto’s bevatten een fout. Druk de juiste foto’s af, leg ze allemaal in de juiste volgorde en maak met de letters de zin die we zoeken. En dan gaat elke speurneus een pák wijzer naar huis!
ℹ Hier vind je meer info over De Waaier van Ward.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op de toegangsprijs voor volwassenen, maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Herbeleef de middeleeuwen op de Loonse familiedag in Alden Biesen

Duik op 9 maart in de magische wereld van ridders, vuurspuwers, jonkvrouwen en schildknapen. Herbeleef de spannende middeleeuwen met indrukwekkende shows, workshops en meeslepende avonturen voor het hele gezin. De graaf van Loon droomt zelfs van een heus riddertoernooi waarin zijn ridders de lansen kruisen met die van de rivaliserende hertogen van Brabant. De Loonse paarden en ridders bereiden zich nu al voor! Ruik en proef de mede, aanhoor het lawaai van de zwoegende ambachtslieden, zie zwaardridders vechten en onderga de donderpreken. Geniet van de zang en de verhalen van minnestrelen en troubadours die voor de gepaste sfeer zorgen. Of proef van het lekkers van de middeleeuwse eetkraampjes. Kinderen kunnen zich ontpoppen van schildknapen tot ridders of zich perfectioneren in middeleeuwse technieken. Plezier gegarandeerd!

ℹ www.alden-biesen.be. Volwassenen betalen 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de kassa. Kinderen en jongeren tussen 5 en 18 jaar betalen 5 euro in voorverkoop en aan de kassa. Hier vind je meer info en kun je tickets bestellen.
Plan je die dag ook een bezoek aan de tentoonstelling over 1.000 jaar Loon? Dan kost een ticket voor de expo 5 in plaats van 12 euro per persoon. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is de expo gratis.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op het bassitarief voor de expo 1000 jaar graafschap Loon.

Stap mee in het verhaal van Alden Biesen tijdens Bilzen Mysteries, Het Verhaal

Een mysterieus kasteel. De avond valt, Alden Biesen komt tot leven. Stap door de poort, zet je tablet aan en wandel mee in het verhaal. Volg de Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir. Heden en verleden smelten samen tot één groot avontuur vol spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten.

BilzenMysteries_Beeld_Online
Op zaterdag 9 maart komen de ridders uit je tablet tot leven. Een spectaculaire vuurshow maakt je bezoek aan Bilzen Mysteries nog onvergetelijker. Meer dan ooit worden al je zintuigen geprikkeld. Durf jij deze tijdreis aan?
ℹ www.bilzenmysteries.be. Tijdens de krokusvakantie is Bilzen Mysteries dagelijks geopend vanaf zonsondergang. Kom tussen 4 en 10 maart verkleed als ridder of jonkvrouw en ontvang een gratis gadget.
De vuurshow op zaterdag 9 maart loopt van 21 tot 21.30 uur. Ervoor of erna kun je tickets boeken voor Het Verhaal. Meer info via www.bilzenmysteries.be/ridder.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je online 13 i.p.v. 15 euro of 18 euro aan de kassa. Kinderen en senioren (60+) betalen online 10 i.p.v. 12 euro of 15 euro aan de kassa. Stuur een mailtje naar cultuurvoordeel@davidsfonds.be om de kortingscode op te vragen.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen