5 Davidsfonds vrijwilligers aan het woord

dag van de vrijwilliger blogbanner.png

5 Davidsfonds vrijwilligers aan het woord

Gepubliceerd door Davidsfonds op 5 december 2018

5 december is de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk en staan we stil bij de miljoenen vrijwilligers die zich overal ter wereld nuttig maken – ook in Vlaanderen en ook bij Davidsfonds. Zonder het engagement van onze vrijwilligers zou onze vereniging niet bestaan. Daarom een welgemeende dankjewel aan iedereen die zich vrijwillig voor ons inzet! Benieuwd naar wat hen drijft? We geven graag het woord aan vijf van onze vrijwilligers.

Tekst: Lotte De Snijder

In elk nummer van Davidsfonds Cultuurmagazine zetten we onze vrijwilligers in de schijnwerpers. Sinds december 2017 doen we dat met een uniek portret van Vicky Bogaert. Zo legden al vijf vrijwilligers hun hart & ziel bloot. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Je ontdekt het hier.

Ellen Vaerewijck (36)

Architect-zaakvoerder Ring Partners Architecten en vrijwilliger bij Davidsfonds Kruibeke sinds 2012

Daarom ben ik bij Davidsfonds: Na een lange volleybalcarrière was ik op zoek naar iets nieuws om mijn ei in kwijt te kunnen. Via de cultuurraad van de gemeente kwam ik in contact met Davidsfonds. Het culturele karakter en het uitgebreide netwerk spraken me meteen aan. Het was mijn doel om ook architectuur meer onder de aandacht te brengen. Een bezoek aan onder meer Kazerne Dossin en Havenhuis Antwerpen zijn voor mij dan ook hoogtepunten.

Davidsfonds is voor mij: Samen met een fijn team een activiteit, een uitstap of een evenement organiseren. Met oog voor het decor, de actualiteit, de catering en niet het minst de belevingswaarde voor jong en oud.

Ellen-Davidsfonds_(c)VickyBogaert-rgb

Ik kijk altijd uit naar: De start van het nieuwe cultuurseizoen. Dat trappen we altijd op gang met De Living, een gezellig huiskamerconcert bij mij thuis. Gasten van vorige edities waren Jake Clemons (saxofonist van E Street B en Bruce Springsteen), Buurman, Marco Z, JackoBond en Eva de Roovere.

Als ik niet werk, vind je me vaak: Aan het klussen, terwijl mijn man het eten maakt. In mijn eigen huis plaatste ik de vloer- en de wandtegels en het parket, ik hing de verlichtingsarmaturen op en ik zorgde voor de schilderwerken. En als het even kan, boks ik naar eigen kunnen het meubilair in elkaar.

Steven Van Der Heyden (43)

Verpleegkundige en vrijwilliger bij Davidsfonds Mere sinds 2013

Daarom ben ik bij Davidsfonds: De liefde voor cultuur, literatuur en muziek werd me met de paplepel ingegeven, samen met de trots en zorg voor onze Vlaamse culturele identiteit. We komen vandaag de dag met veel verschillende culturen in contact en hoewel dat verrijkend is, vind ik het belangrijk om ons Vlaamse erfgoed hoog in het vaandel te dragen. Uiteraard met veel respect en openheid.

Davidsfonds is voor mij: Geen wegwerpcultuur, maar aandacht voor essentiële beleving.

Steven-Davidsfonds-2030

Deze taken zijn me op het lijf geschreven: Alles wat taal en literatuur aangaat. Ik schrijf zelf poëzie en maak ook kunstwerken, want taal bestaat voor mij uit woord en beeld. Toast Literair is dan ook een van mijn favoriete jaaractiviteiten.

Ik leef voor: Schoonheid, als tegengif voor de rauwheid waarmee we maar al te vaak geconfronteerd worden. Zei Dostojevski niet dat “schoonheid de wereld zal redden”?

Als ik niet werk, vind je mij: Met mijn neus in de boeken, ergens wandelend langs Oost-Vlaamse wegen, schrijvend voor het raam met zicht op de tuin, genietend van Bach, Satie of Debussy op de achtergrond.

Meer info over Steven en zijn werk vind je hier.

Trees Peene (63)

Gepensioneerd verpleegkundige en vrijwilliger bij Davidsfonds Ledegem sinds 1994

Daarom ben ik bij Davidsfonds: Vanuit ons Vlaams bewustzijn zijn we van thuis uit altijd lid geweest van Davidsfonds. Ook mijn zus is enkele jaren bestuurslid geweest in Ledegem, want we hebben allebei een grote interesse in cultuur.

Als ik niet aan het werk ben, vind je mij: In de keuken. Ik test graag nieuwe ingrediënten uit en leer graag bij over een onbekende, exotische keuken. Koken voor vrienden en samen gezellig tafelen, dat is echt mijn ding. Een mooi gedekte tafel hoort daar ook bij. Daar zorgt mijn zus voor, onder andere met bloemen uit onze tuin.

Trees-tek02-(c)VickyBogaert

Ik hou met hart & ziel van: Bloemen en planten, en ik geniet ervan om alles in bloei te zien komen in de tuin. We zijn lid van de Vlaamse Vasteplantenvereniging, waarmee we vaak uitstappen maken naar uitzonderlijke tuinen in binnen- en buitenland. Ook als we op reis gaan, staat er steevast een bezoek aan een tuin gepland.

Momenten die ik koester: Op reis gaan met mijn zus. We hebben samen al veel van de wereld gezien. Dat leggen we graag vast op foto, vooral gebouwen met geschiedenis en mooie details, landschappen, bloemen en planten. Het gaat er ons om de sfeer van een bepaalde plek vast te leggen.

Ik word geraakt door: Mooie portretten en illustraties. Vooral het werk van Stephan Van Fleteren en Lieve Blancquaert vind ik heel goed. Maar ook de illustraties van Sassafras De Bruyn in Iedereen Beroemd raken me erg.

Kristof Vanhengel (29)

Medisch vertegenwoordiger en vrijwilliger bij Davidsfonds Zutendaal sinds 2016

Daarom ben ik bij Davidsfonds: Als tiener was ik totaal niet bezig met cultuur en las ik alleen de verplichte schoollectuur. Maar in het laatste jaar middelbaar hadden we een leraar Nederlands die heel gepassioneerd over boeken vertelde. Ik hing telkens weer aan zijn lippen en ontdekte zo de liefde voor het lezen. Boeken zijn intussen een verslaving geworden. Toen mijn oma, die al jaren Davidsfonds vrijwilliger was, vroeg om in het bestuur te komen, heb ik die kans aangegrepen om andere jongeren warm te maken voor cultuur.

Daar mag je me altijd voor wakker maken: Om naar een boekenverkoop of een boekhandel te gaan. Wandelen tussen rijen boeken ontspant me, omdat ik het gevoel heb dat ik op het punt sta in een andere wereld te duiken. Wij zijn als meteorieten die tussen planeten zweven en plots op zo’n wereld neerstorten. Waar komen we terecht? Vechten we mee in het leger van Julius Caesar? Of volgen we de avonturen van Romeo en Julia?

Kristof02-Davidsfonds_(c)VickyBogaert

Als ik niet werk, vind je me vaak: In de keuken. Koken en bakken helpt me te ontsnappen aan de drukte van het leven. Ik geniet ook graag van een kleine zoete zonde en stop extra tijd in de versiering van cupcakes en taarten.

Ik hou met hart & ziel van: Boeken die me een wauw-gevoel geven. Ik wil dan het liefst meteen aan mijn vrouw vertellen wat er allemaal is gebeurd. Ze zegt dan wel eens dat ik erover praat alsof het echt gebeurd is.

Annick Dumalin (54)

Programmator klassieke muziek bij 30CC en vrijwilliger bij Davidsfonds Leuven-centrum sinds 1993

Daarom ben ik bij Davidsfonds: Leo Peeraer, voorzitter van onze afdeling in 1993, was ook voorzitter van de Leuvense cultuurraad. Als ambtenaar werkte ik vaak en graag met hem samen. Hij heeft mij toen ‘gerekruteerd’. Ik belandde in een enthousiaste bestuursploeg met ervaren en ook enkele jongere bestuursleden. Ik vond en vind het nog steeds erg fijn om in die dynamische en vriendschappelijke sfeer actief te zijn.

Deze taken zijn me op het lijf geschreven: Nieuwe thema’s of boeiende sprekers aanbrengen en activiteiten organisatorisch uitwerken: daar kan ik me echt in uitleven. In een stad als Leuven, met een uitgebreid cultuurleven, is het niet zo gemakkelijk om als vereniging het verschil te maken. Telkens als we daarin slagen, geeft me dat veel voldoening.

AnnickDumalin

Als ik niet werk, vind je me vaak: In de natuur. Ik kan enorm genieten van een mooie fietstocht door een open landschap of een stevige wandeltocht met prachtige vergezichten, en dan het liefst van al in goed gezelschap. Om te bekomen van mijn drukke job werk ik ook graag in onze moestuin. Dat is niet alleen ontspannend en rustgevend, maar ook vaak een les in bescheidenheid: de ene keer lukt de oogst al wat beter dan de andere keer.

Ik hou met hart & ziel van: Goed geschreven literaire romans, historische romans en thrillers die je meevoeren naar een fictieve wereld. Je bent dan een paar uurtjes weg van deze wereld. Als lezer maak je deel uit van dat verhaal, je voelt mee met de personages en toetst jezelf aan de emoties en de gebeurtenissen. Je gaat mee in de ontroering of de verontwaardiging, in de spanning en de ontknoping.

___

Wil je ook een bijdrage leveren aan een warme samenleving? Engageer je als vrijwilliger in een van onze afdelingen in Vlaanderen of Brussel en verbindt mensen in jouw buurt rond cultuur. Neem nu contact op.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen