Boekentip uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Propaganda in België’

propaganda in belgie blogbanner.webp

Boekentip uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Propaganda in België’

Gepubliceerd door Davidsfonds op 25 oktober 2018

Heb je de nieuwe Davidsfonds Cultuurgids al gezien? Je vindt er meer dan 200 boeken en cd’s in waarmee je de Davidsfonds Cultuurkaart kunt aanvragen om een jaar lang voordelig van cultuur te genieten. In de gids lichten we 5 toppers uit, 5 absolute pareltjes die je niet mag missen. Ook hier zetten we die graag in de kijker. Paul Van Damme geeft graag meer uitleg over Propaganda in België. 1934-1951.

Tekst: Lotte De Snijder

Verdoken propaganda is als gif: het werkt traag maar is dodelijk efficiënt. Aan de hand van tien universele technieken toont Paul Van Damme glashelder aan hoe propaganda werkt. Hij belicht vijfendertig concrete verhalen, die rijkelijk geïllustreerd zijn met dikwijls nooit eerder gepubliceerde archiefbeelden. Hij focust daarbij op een bijzonder woelige periode in de Belgische geschiedenis: de regeringsperiode van Leopold III (1934-1951). In die turbulente jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vormden conflicten de rode draad. Voor welke dynamiek zorgde propaganda toen? En hoe zit het vandaag? Worden diezelfde technieken nog altijd gebruikt? De auteur analyseert, vergelijkt en actualiseert in een illustratieve en narratieve stijl. Toegankelijk en meeslepend, zoals geschiedschrijving moet zijn.

10 propagandaregels

  1. Houd het eenvoudig
  2. Herhaal, herhaal en herhaal
  3. Wees consistent
  4. Roep emoties op
  5. Versterk het groepsgevoel
  6. Creëer een vijand
  7. Maak je eigen waarheid
  8. Stel je autoritair op
  9. Overstijg het hier en nu
  10. Richt je tot de massa

Wat zeggen anderen over dit boek?

“Mijn grootste waardering gaat vooral uit naar de wijze waarop Van Damme via dit boek mensen weerbaar wil maken om zich een juiste opinie te vormen.” Hilde Crevits, minister van Onderwijs

“Het is een boek waarvan ik wou dat ik het zelf had geschreven.” Bruno De Wever, professor aan de UGent

“Van Damme kwijt zich consciëntieus en gedreven van zijn taak om in de mengelmoes van verdoezelende, provocerende, goedbedoelde en leugenachtige praktijken de waarheid boven water te halen.” De Morgen

 

 

Wat heeft Paul zelf over het boek te vertellen?

“Ik ben al altijd gefascineerd geweest door de kracht van beelden en van woorden. Automatisch kom je dan bij propaganda terecht, waar tekst en beeld worden gebruikt om te verleiden en te misleiden. Propaganda gaat niet over gelijk hebben, maar over gelijk krijgen. En als er één periode in de Belgische geschiedenis is waar propaganda op grote schaal werd toegepast, dan zijn dat toch de jaren 1930 en 1940. Een turbulente, maar heel boeiende periode.”

Quote Propaganda is van alle tijden en dit historisch werk gaat indirect over vandaag.

“Ik heb ongeveer twee jaar aan het boek gewerkt. Voor de aardigheid heb ik berekend dat het zo’n 1.500 uren zijn geweest. Dat is al mijn vrije tijd, maar ik deed het graag, en dat is belangrijk. Ik wilde namelijk dat je als lezer zicht krijgt op hoe propaganda werkt, dat je beter bent gewapend om opinies een juiste plaats te geven en dat je vals nieuws van echt nieuws kunt onderscheiden. Propaganda is van alle tijden en dit historisch werk gaat indirect over vandaag.”

—–

Alle info over het boek vind je hier.

Ontdek ook de andere toppers uit de Davidsfonds Cultuurgids:

Doorblader of download hier de Cultuurgids voor meer dan 200 boeiende boeken.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen