Heel Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

herdenking wereldoorlog blogbanner.webp

Heel Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Gepubliceerd door Davidsfonds op 2 oktober 2018

Op 11 november 1918 eindigde de Grote Oorlog, een historische gebeurtenis die dit jaar op verschillende manieren wordt herdacht. Davidsfonds Academie doet dat met een groots evenement in samenwerking met de andere cultuurfondsen. Maar ook andere cultuurhuizen, zeker in de Westhoek, kun je extra activiteiten meepikken. Hieronder het aanbod van onze cultuurpartners.

Tekst: Lotte De Snijder

In Flanders Fields Museum Ieper

To End all Wars (c) In Flanders Fields Museum

In de permanente expo ontdek je het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op de menselijke ervaring in de oorlog. Naast het persoonlijke verhaal staat het landschap als getuige van de oorlog centraal. Van 27 oktober 2018 tot 15 november 2019 kun je in het museum ook de tijdelijke expo To End all Wars? Een bilan van WOI bezoeken. Toen op 11 november 1918 de Wapenstilstand werd ondertekend, werd gezegd dat daarmee een einde kwam aan de oorlog die een einde aan alle oorlogen zou maken. Niets was minder waar. In de expo worden de kaarten op tafel gelegd van de nieuwe wereldorde die op de Eerste Wereldoorlog volgde.

ℹ www.inflandersfields.be. 2 euro korting op vertoon van je Davidsfonds Cultuurkaart.

Westfront Nieuwpoort

Westfront

In dit eigentijds en interactief bezoekerscentrum leer je alles over de onderwaterzetting in 1914. De ideale plaats om dat verhaal te vertellen is het Koning Albert I-monument aan de rand van het Sluizencomplex De Ganzepoot in Nieuwpoort. Nog tot 16 juni 2019 kun je een bezoek brengen aan de tijdelijke expo Een stad vol stellingen. De wederopbouw van Nieuwpoort-stad na WOI. Aan de hand van documenten, plannen en foto’s wordt de wederopbouw van Nieuwpoort getoond en toegelicht.

ℹ www.westfrontnieuwpoort.be. 50% korting op de toegangsprijs op vertoon van je Davidsfonds Cultuurkaart.

Memorial Museum Passchendaele 1917

Passchendaele_2

Het MMP1917 brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale. Die slag was een van de gruwelijkste veldslagen, met meer dan 600.000 slachtoffers. Het museum combineert de opstelling met een uitzonderlijke beleving van loopgraven en ondergrondse schuilplaatsen. Tot 15 november 2018 loopt in Villa Zonnedaele de gratis tijdelijke expo 1918. Het Laatste Oorlogsjaar, met focus op het Duitse lenteoffensief van 1918. De expo is het vertrekpunt voor een parcours langs drie expo’s in Zonnebeke, Heuvelland en Waregem, waarin verschillende aspecten van het laatste oorlogsjaar belicht worden.

ℹ www.passchendaele.be. 2 euro korting op individuele tickets voor volwassenen op vertoon van je Davidsfonds Cultuurkaart voor maximaal twee personen.

Museum aan de IJzer Diksmuide

IJzertoren

Museum aan de IJzer vertelt de beklijvende geschiedenis van de Belgisch-Duitse confrontatie en de Vlaamse Ontvoogding tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het museum bevindt zich in de IJzertoren, vanop het dakterras heb je een uniek uitzicht over de streek. Nog tot 11 november 2018 kun je er het project Floating Dreams bewonderen. Dat zijn levensgrote beelden die verspreid staan rond de IJzertoren en die getekend werden door Kamagurka. Elk beeld verwijst naar een conflict uit de afgelopen honderd jaar. En tot eind 2018 kun je de tijdelijke expo Joe English, van inspirerende kunst tot propaganda meepikken, naar aanleiding van het honderdjarige overlijden van de bekende Vlaamse tekenaar en kunstschilder Joe English.

ℹ www.museumaandeijzer.be. 2 euro korting op de toegangsprijs voor volwassenen op vertoon van je Davidsfonds Cultuurkaart.

Provinciedomein Raversyde

Domein Raversijde

Dit domein bestaat uit een Natuurpark, het archeologisch museum ANNO 1465 en één van de meest indrukwekkende historische sites in ons land: de Atlantikwall. De vele bunkers en loopgraven werden er gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 15 september kun je ook de volledig gerestaureerde Batterij Aachen bezoeken: de unieke resten van kustverdediging uit de Eerste Wereldoorlog. En tot 11 november kun je een bezoek brengen aan de tijdelijke expo Un|settled, waarin kunstenaars aandacht schenken aan de kleine en grote verhalen die achter de tochten van elke vluchteling schuilen.

ℹ www.raversyde.be. Reductietarief op vertoon van je Davidsfonds Cultuurkaart.

Leuven na 1918

Bondgenotenlaan_1921

Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende het begin van de wederopstanding van de zwaar getroffen stad en haar bevolking. Tot 11 november 2018 kom je in de expo alles te weten over hoe de Leuvenaar in 1918 zijn dagelijkse leven weer oppakte en hoe de herinnering aan de verwoesting levend werd gehouden. Bij de expo verschijnt een gelijknamig boek en er loopt een wederopbouwwandeling door de stad. In het stadspark kun je ook de fototentoonstelling De Duitse Negatieven meepikken.

ℹ www.herleven.be

 

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen