Davidsfonds schonk bijna 100.000 euro aan goede doelen in cultuurjaar 2017-2018

hart handen blogbanner.webp

Davidsfonds schonk bijna 100.000 euro aan goede doelen in cultuurjaar 2017-2018

Gepubliceerd door Davidsfonds op 5 september 2018

Op woensdag 5 september was het internationale dag van de liefdadigheid. Omdat veel Davidsfonds afdelingen jaarlijks geld inzamelen voor liefdadigheid, leek het ons een goed idee om eens te berekenen wat dat totaalbedrag is. En van dat cijfer vielen we toch wel even achterover.

Tekst: Lotte De Snijder

99.164,18 euro: dat is het bedrag dat alle Davidsfonds vrijwilligers inzamelden voor goede doelen in het cultuurjaar 2017-2018. Het hele jaar lang organiseren die vrijwilligers boeiende culturele activiteiten voor hun buurt, waaronder verschillende liefdadigheidsacties. 110 vrijwilligers lieten weten dat hun afdeling activiteiten had opgezet waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Het grootste deel van die doelen zijn lokale projecten, wat perfect aansluit bij de missie van Davidsfonds om lokaal het verschil te maken en mensen te verbinden door middel van cultuur.

Focus op armoede en zorg

De vele goede doelen die de Davidsfonds afdelingen het afgelopen cultuurjaar steunden, zijn even divers als de activiteiten waarop het geld werd ingezameld. Maar wat meteen opvalt, is de grote aandacht voor projecten die armoede bestrijden en zorg geven aan hulpbehoevenden. Naast acties voor Welzijnsschakels en Kom op tegen Kanker, zijn er een hele reeks specifieke fondsen, instellingen en opvanghuizen die steun krijgen. Maar onze vrijwilligers dragen ook projecten in het Zuiden een warm hart toe. Ze steunen zowel bekende organisaties als Broederlijk Delen en Damiaanactie, als heel specifieke projecten in het Zuiden, bijvoorbeeld in Guatemala, Haïti, Tanzania en Zuid-Afrika.

“Het grootste deel van die goede doelen zijn echter lokale projecten,” vertelt algemeen directeur Tine Verhelst. “Dat sluit perfect aan bij de missie van Davidsfonds om lokaal het verschil te maken en mensen te verbinden door middel van cultuur. Liefde voor onze taal en kunst, kennis van onze geschiedenis en zorg voor ons erfgoed gaan hand in hand met de inzet voor een warme en zorgzame gemeenschap. Daar zullen we alleen maar meer op inzetten.”

Tot 15.997 euro per actie ingebracht

110 Davidsfonds vrijwilligers lieten weten dat hun afdeling in het cultuurjaar 2017-2018 activiteiten had opgezet waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Bij een paar afdelingen ligt dat bedrag onder 100 euro, maar bij de meeste erboven: 52 afdelingen brachten tot 500 euro bijeen, 23 anderen zamelden tot 1.000 euro in en 25 afdelingen slaagden er in om meer dan 1.000 euro bijeen te brengen.

Davidsfonds Adegem spande de kroon met een recordbedrag van 15.997 euro, dat ingezameld werd via een project met uiteenlopende partners uit de Maldegemse deelgemeente Adegem. Davidsfonds Mortsel staat op een de tweede plaats met een bedrag van 7.000 euro. Ook andere afdelingen schonken een enorm bedrag aan liefdadigheid: 6.000 euro door Davidsfonds Stasegem (gehucht van Harelbeke), 3.802 euro door Davidsfonds Maaseik, 2.790 euro door Davidsfonds Zoersel, St.-Antonius, Halle en 2.625 euro door Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel, Ledegem en Gullegem. Hieronder staan de foto’s met wat extra uitleg.

1. IMG_4804 (1)
Davidsfonds Adegem zette een groots project op poten met uiteenlopende partners uit de Maldegemse deelgemeente Adegem. Naar aanleiding van de Warmste Week organiseerden vrijwilligers een dag boordevol concerten en randactiviteiten, o.a. dansworkshops, toneel, live radio en natuurlijk ook een lekker ontbijt en een heerlijke lunch.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Al vele jaren organiseert Davidsfonds Mortsel een grote benefietverkoop van tweedehands boeken en platen, dit jaar ten voordele van IN DE BUURT vzw, een geefwinkel en sociaal initiatief van Nele en Katrien in Mortsel. Vrijwilliger Dirk Vermeiren: “We doneerden niet alleen de opbrengsten van onze tweedehandsverkoop, maar ook de netto-opbrengst van U Zijt Wellekome in december 2017.”
3. Stasegem_def
Een kooravond ten voordele van zorgvereniging Het Ventiel, daarvoor zorgde Davidsfonds Stasegem. Vrijwilliger Peter Maes: “Alles begon vanuit de vriendenkring rond een bestuurslid dat lijdt aan jongdementie en die warm werd opgevangen door Het Ventiel. Het Kortrijks Vocaal Ensemble en het bestuur van Davidsfonds Stasegem reageerden enthousiast. Het Ventiel werd gepompt, de banden verstevigd en de tandem was geboren. Op elke tandem zit een partner die beter kan trappen en een partner die beter kan sturen zodat je samen komt waar je wilt komen. Lokale sponsors en 225 aanwezigen zorgden voor dankbare steun voor Het Ventiel en evenveel voldoening bij het peloton vrijwilligers.”

 

4. Maaseik
Davidsfonds Maaseik organiseerde in 2017-2018 verschillende activiteiten ten voordele van het goede doel. Eentje daarvan was de schenking van een glasraam. Vrijwilliger Reinhilde Claes: “We schonken een nieuw glasraam voor de 12de-eeuwse Romaanse kapel van Sint-Jansberg op de scholencampus Mosa-RT in Maaseik. We zijn fier dat we als relatief kleine afdeling zoiets kunnen waarmaken.”
5. V&G
Als liefdadigheidsactie organiseerde Davidsfonds Zoersel, St.-Antonius, Halle het concert ‘Laus Sanctae Mariae’. Graces & Voices, een damesensemble met een achttal professionele zangeressen uit verschillende landen, combineerde gregoriaans met vroege meerstemmigheid en moderne polyfonie en orgelmuziek waarbij het Pescheurorgel van de Sint-Elisabeth kerk volop tot zijn recht kwam.
6. Herman_Van_Rompuy_001
Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel, Ledegem en Gullegem nodigden de eerste President van Europa, Herman Van Rompuy, uit voor een causerie. Dankzij de gratis voordracht van de gastspreker konden ze ’t Ferm uit de kleinste Ledegemse deelgemeente Rollegem-Kapelle steunen.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen