10 x doen in de paasvakantie met (klein)kinderen

te doen in de paasvakantie blogbanner.webp

10 x doen in de paasvakantie met (klein)kinderen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 23 maart 2018

Daar is ze weer, de paasvakantie. Twee weken ontspannen, paaseieren rapen en ze verorberen, maar ook tijd om samen met het gezin te genieten. Dat kan perfect bij onze cultuurpartners, die opnieuw heel wat leuke activiteiten in petto hebben. Wij delen onze 10 tips voor (klein)kinderen tijdens de paasvakantie. Veel plezier!

Beeld boven: © Kurt Stockman

1. Vertrek op ontdekkingstocht in S.M.A.KOntdekkingstocht_cover

Tijdens de paasvakantie kan je in S.M.A.K. in Gent terecht voor een bijzondere ontdekkingstocht met het hele gezin die ze samen met Topo Copy ontwikkelden. Ontdek de kunstwerken van de Koerdisch-Irakese kunstenaar Hiwa K en drie jonge kunstenaars uit Duitsland in ARS VIVA 2018. Op speelse wijze verdiepen je je in hun kunstwerken en word je uitgedaagd om (soms vreemde😉) dingen te doen in de museumzaal. Want kunstwerken vertellen vaak een verhaal. Daarvoor heb je niet altijd woorden nodig. Alleen een beeld kan ook heel wat zeggen. Welk verhaal vertelt het kunstwerk jou? Zet je ogen open en leer te luisteren naar wat de beelden je influisteren. Een doodgewoon ding is daarbij niet altijd wat het lijkt. Een oude kast wordt zo het begin van een bijzonder avontuur!

ℹ Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De ontdekkingstocht loopt tijdens de openingsuren van het museum, van dinsdag tot vrijdag telkens van 9.30 tot 17.30 uur en in het weekend en op feestdagen van 10 tot 18 uur. Je doet de ontdekkingstocht op eigen houtje met een begeleidend boekje. Je kan de ontdekkingstocht via de site downloaden of ernaar vragen aan de balie. Gratis.

© Kurt Stockman
© Kurt Stockman

2. Op ontdekkingstocht in BOZAR

In BOZAR kan je de tentoonstelling Fernand Léger. Schoonheid alom met het hele gezin bezoeken tijdens de ontdekkingstochten. Deze formule richt zich op interactie tussen de generaties, tot groot plezier van kinderen en volwassenen! Je verkent de tentoonstelling samen met een gids die in zijn caddie alles meesleept wat je nodig hebt voor een leuk bezoek: kleurpotloden, stiften, wasco’s …

(c) Mattias De Leeuw
© Mattias De Leeuw

Zoals Léger zwerftochten ondernam door Parijs en daar inspiratie haalde uit het moderne leven, ga je op ontdekkingstocht langs de kunstwerken van Léger. Je ontdekt zijn inspiratiebronnen en zijn beeldtaal. Je speelt met contrasten, bouwt figuren van bouten en moeren en beweegt als robots. Léger wilde de stad mooier en kleurrijker maken door kunst buiten het museum te maken. Dus maak je zelf een kleurrijk kunstwerk dat je kan ophangen voor jouw raam of op de speelplaats!

ℹ Tickets kosten 6 euro. De ontdekkingstochten gaan door op zaterdag 31 maart, woensdag 4 april, zaterdag 7 april, woensdag 11 april en op zaterdag 11 april telkens van 14.30 tot 16 uur. Meer info vind je hier. Reserveren is aanbevolen.

3. Films in Flagey

Tijdens de paasvakantie is de cinema van Flagey open en spelen er twee films voor kinderen:

Of ze nu werken als ruitenwasser of als bakker, Wallace en Gromit doen hun werk altijd met hart en ziel. Misschien een beetje te veel … In A Close Shave (waarin het schaapje Shaun voor het eerst optreedt) en in A Matter of Loaf and Death (onuitgebracht in de bioscoop), stort Wallace door zijn blinde liefde het duo in dolle en spannende avonturen!
Een bijbehorende workshop gaat achteraf door in het Frans & Nederlands.

VERLOOP:
14 uur: film
15 uur: vieruurtje
15.30 uur: workshop (voor kinderen vanaf 5 jaar)
17 uur: einde

wallace&gromit

  • Microcosmos (Frans gesproken, Nederlandstalige ondertiteling) – zondag 15 april 2018 om 11 uur

Met Microcosmos duik je onder in een wereld op centimeterschaal, waarin de mysteries van het insectenleven zich voor onze ogen onthullen. De film vroeg om technische krachttoeren: na twee jaar onderzoek leidde dat tot een minuscule robot waarmee ‘op insectenhoogte’ gefilmd kon worden, en de insecten dus echte acteurs werden.
Net voor de vertoning wordt het publiek een versnapering aangeboden (koffiekoek enmicrocosmos koffie, fruitsap).

VERLOOP:

10 uur: versnapering
11 uur: introductie (NL & FR) en film

4. Waan jezelf kasteelheer of -dame in het Kasteel van Gaasbeek

Heb je altijd al eens willen snuisteren in de kamers van een echt kasteel? Op zoek willen gaan naar de geest van de markiezin samen met je broer, zus, mama, papa, oma of opa? Schrijf je dan zeker in voor onze gezinsrondleiding in de paasvakantie op woensdag 11 april! Die start om 14.30 uur en eindigt om 16 uur.

ℹ Tickets kosten 12 euro per volwassene en 4 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De rondleiding wordt voor maximum 15 personen aangeboden. Reserveren voor de gezinsrondleidingen is vereist via 02 531 01 40 of educatief.gaasbeek@vlaanderen.be. Hou er rekening mee dat het vanaf de parking tot aan het kasteel nog 10 minuten stappen is.

Kasteel van Gaasbeek - Foto Jo Exelmans
© Jo Exelmans

5. Ontmoet echte Romeinse legionairs bij het Gallo-Romeins Museum

Hou je vast, want … op zondag 8 april komen er echte Romeinse legionairs naar het Gallo-Romeins Museum! Met pak en zak, in volle wapenuitrusting, hun lastdieren, tenten500500deshumnach en maalstenen … Kom je hen mee opwachten aan ons museum? Er zijn ook demonstraties en try-outs: je kan een Romeinse helm opzetten, gevechtstechnieken leren, het gewicht van een uitrusting leren kennen …

ℹ De Romeinse legionairs, vertolkt door de re-enactmentgroep Desmumhnach, komen aan om 14 uur en zijn aanwezig tot 17.30 uur. De demonstraties zijn gratis en vinden plaats op het museumplein of bij slecht weer in de inkomhal. De toegang tot de collectie van het Gallo-Romeins Museum is betalend.

Het Gallo-Romeins Museum pakt in de paasvakantie daarnaast uit met Supergids. Een super-gezinsvriendelijk programma voor jong én oud. Hoe maakte de oermens vuur? krokussupergidsRuikt Romeins parfum lekker? De Supergids neemt kinderen op tijdreis en vertelt alles over hun favoriete onderwerpen! Kinderen proeven, passen, voelen én … vuren vragen af. Na de rondleiding knutselen, tekenen en puzzelen ze erop los.

ℹ Voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Supergids vindt plaats van 31 maart t.e.m. 15 april, ook op Pasen en paasmaandag. Maandag 9 april gesloten. Supergidsen zijn doorlopend aanwezig van 13.30 tot 17.30 uur. Extra info via 012 67 03 30 of www.galloromeinsmuseum.be.

6. Zoek lichtgevende paaseieren bij Bilzen Mysteries

Wie niet genoeg kan krijgen van paaseierenrapen, moet op Pasen bij Bilzen Mysteries zijn. Want op zondag 1 april bij zonsondergang gaan de betoverende kasteeltuinen van Alden Biesen opnieuw open voor de paaseierenraap van Bilzen Mysteries! Wie vindt de meeste eieren in het donker? Gelukkig heeft de paashaas voor de gelegenheid speciale lichtgevende eieren voorzien! Na het rapen kunnen alle kinderen samen met hun ouders genieten van Bilzen Mysteries.

BilzenMysteries_Paaszoektochtmettekst_LR

ℹ Programma
20.15 uur: ontvangst aan de inkom van Bilzen Mysteries
20.30 à 20u45 uur: start paaseierenraap (afhankelijk van tijdstip zonsondergang)
tussen 21.10 en 22.30 uur: start bezoek aan Bilzen Mysteries* – voor degenen die moeten wachten, wordt er een drankje voorzien.

Volwassenen vanaf 18 jaar betalen 15 euro, kinderen van 6 tot 18 jaar 12 euro, en 60-plussers betalen 12 euro. Voor kinderen jonger dan 6 jaar is het gratis. Opgelet: voor kinderen jonger dan 6 jaar dien je een ticket van 0 euro te boeken. Tickets kan je hier bestellen.

7. Concertgebouw Brugge: het Huis van de Maffe Muziekjes

Concertgebouw Brugge legt in de paasvakantie jouw (klein)kinderen in de watten.

180409_HetHuisvandeMaffeMuziekjes_c_EmilieVercruysse_BR
© Emilie Vercruysse

Om te beginnen is het Concertgebouw een hele week Het Huis van de Maffe Muziekjes. Neem je (klein)kinderen mee op een muzikale ontdekkingstocht, onder leiding van Super Mario. Die laat je de verborgen hoekjes van het gebouw zien, laat je kennismaken met Stradi de Viool en Natacha het dingdongmeisje, en nog vele andere figuren. Van 9 tot en met 12 april zijn er meerdere voorstellingen per dag. Info en tickets via www.concertgebouw.be.

Geen zin in een voorstelling? Dan kan je het Concertgebouw ook zelf ontdekken tijdens het Concertgebouw Circuit. Je krijgt een handige bezoekersgids en samen met je (klein)kinderen kan je op zoek naar leuke weetjes en fijne geheimen over het gebouw. Liervogel is je (papieren) gids die je meeneemt op een speels parcours in het gebouw, vol opdrachten en spelletjes. Elke opdracht levert een stempel op! Info en openingsuren tijdens de paasvakantie vind je via www.concertgebouwcircuit.be.

8. Op reis in het MAS en Red Star Line Museum

Ga mee op ontdekkingstocht tijdens de paasvakantie in het Red Star Line Museum. In de paasvakantie kan je samen met je (klein)kinderen een verborgen schat komen zoeken, met een familiekoffer op een ‘grote reis’ vertrekken of leuke opdrachten op familiemaat uitvoeren. Je kan ook een rondleiding met gids boeken voor je gezin of familie. Hier vind je meer informatie over de activiteiten in het Red Star Line Museum tijdens de paasvakantie.

Ook in het MAS kan je op tocht tijdens de paasvakantie. Ben je verknocht aan reizen en droom je van avontuurlijke tochten over wereldzeeën? Vul dan je reiskoffer met creatieve ideeën en haast je naar het MAS. Ontdekkingsreizigers staan hier klaar om je het avontuur van je leven te bezorgen! Vanuit de Antwerpse haven brengt hun schip je naar kleurrijke, warme oorden over de hele wereld. Reisplezier gegarandeerd! Met wereldkaart en kompas in de hand ontdek jij vast een nieuw werelddeel. Hier vind je meer info.

Of ga op avontuur met Kapitein MASsimo. Je luistert naar spannende zeemansverhalen en samen met de andere matrozen vaar je naar alle uithoeken van de wereld. In het atelier ga je aan de slag met kurk en hout om je eigen schip te bouwen. Je ontdekt de werking van het kompas en we proberen uit of we er zelf eentje kunnen maken. Hier vind je meer info.

9. Natuuravontuur in Raversyde

Zin om samen met je (klein)kinderen een groot natuuravontuur te beleven in Raversyde? Tijdens deze actieve wandeling in het Natuurpark krijg je enkele te gekke opdrachten voorgeschoteld en eindig je op de Atlantikwall met zee-uitzicht. Je ziet de schoonheid van het Natuurpark door de ogen van de kinderen en ervaart meteen hoe leerrijk buitenspelen is!

ℹ Het natuuravontuur vindt plaats op woensdag 11 april van 14 tot 16.30 uur en is geschikt voor (groot)ouders met (klein)kinderen tussen 4 en 11 jaar. Deelname is gratis, inclusief drankje n.a.v. de Week van de Provinciedomeinen. Inschrijven voor 11 april via weekvandezee@west-vlaanderen.be of 059 27 07 25, inschrijvingen beperkt! Adres: Natuurpark Raversyde, Afspraakplaats ingang Taverne Walrave, Nieuwpoortsesteenweg 636 8400 Oostende.

DSC_0282_natuuravontuur

10. Paasvakantie in het STAM

Het verhaal van Gent is er de vaste waarde en moet je gezien en beleefd hebben. cuberdannyKinderen kunnen in dit circuit op pad met het doe-boekje ‘Cuberdanny zoekt een toren’ (met illustraties van Pieter Gaudesaboos). Ze helpen zo de STAM-mascotte (een cuberdon op pootjes!) de top te worden van een Gentse toren …

En de paasvakantie van 2018 heeft nog meer in petto:

Je zal zien, kinderen voelen zich heel goed thuis in het STAM! Bij mooi weer zijn de tuinen trouwens ideaal om in te picknicken en om bijvoorbeeld een spelletje Kubb te spelen. Twee Kubb-sets zijn te ontlenen aan onze balie.

ℹ Het STAM is tijdens de paasvakantie elke dag open van 10 tot 18 uur, behalve op woensdag. Ook open op Pasen en paasmaandag. En ook het STAMcafé is open!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen