12 x doen met (klein)kinderen in de krokusvakantie

kinderkunstendag blogbanner.webp

12 x doen met (klein)kinderen in de krokusvakantie

Gepubliceerd door Davidsfonds op 8 februari 2018

De krokusvakantie staat voor de deur en dus is het hoog tijd voor ontspanning en … planning! Is je agenda nog leeg of ben je nog op zoek naar de perfecte gezinsuitstap? Wij lichten 12 niet te missen familie-activiteiten uit bij onze cultuurpartners. Veel plezier!

1. Families welkom bij Concertgebouw Brugge

Een van de leuke vakantie-activiteiten om met je (klein)kinderen te doen tijdens de krokusvakantie is het Concertgebouw Circuit.

circuit CB- high res - TTrex-83

Het Concertgebouw in Brugge kan je nu ook overdag bezoeken, met een verrassend en prikkelend parcours dat je laat kennismaken met de architectuur en de collectie beeldende kunst, maar ook met de interactieve klankkunstinstallaties en de artiesten die in het Concertgebouw werken. Speciaal voor kinderen en families is er een speels parcours met Liervogel, vol leuke opdrachten en spelletjes. Ideaal voor jonge speurneuzen en muzikale avonturiers!

ℹ️ Bij jonge kinderen steken de ouders of begeleiders best een handje toe. Het parcours afleggen neemt een uur tot anderhalf uur tijd in beslag, maar dan heb je ook elke hoek gezien! Na je bezoek kan je genieten van een drankje of gezonde hap in het Concertgebouw Café, en je kan digitaal een muzikale postkaart versturen over je bezoek. In de krokusvakantie is het Concertgebouw Circuit open op:

Za 10.02: 14-18 uur / Zo 11.02: 10 – 12.30 uur / Woe 14.02: 14-18 uur / Do 15.02: 14-18 uur / Vrij 16.02: 14-18 uur / Za 17.02: 14-18 uur / Zo 18.02: 10-12.30 uur

Tickets en info: www.concertgebouwcircuit.be

1802516_workshopOlivierDubois_c_TimTheoDeceuninck_BR.jpgDaarnaast kunnen kinderen (9+) die houden van dans deelnemen aan een workshop van Compagnie Dubois op vrijdag 16 februari. Die komt er naar aanleiding van de voorstelling Auguri, die Olivier Dubois op 17 februari voorstelt in het Concertgebouw. De dansvoorstellingen van de Franse choreograaf hebben altijd een aanstekelijke kracht en blaken van energie. In Auguri gaat de choreograaf op zoek naar de dynamiek van een groep in beweging. Rennen met of naar elkaar, uitzwermen als een wervelwind, klaar om te vliegen. En dat is wat je in deze workshop, gegeven door de docente dans van de compagnie, ook ervaart.

ℹ️ Kinderen nemen deel met een volwassen begeleider. De workshop vindt plaats van 14 tot 16 uur in het Concertgebouw. Tickets en info vind je hier.

2. Supergids in het Gallo-Romeins Museum

Een gids die werkelijk alles vertelt over jullie favoriete voorwerpen? Op wie jullie al jullie vragen kunnen afvuren? Ja hoor, zo’n Supergids bestaat: in het Gallo-Romeins Museum!

krokussupergids

Hoe maakte de oermens vuur? Hoe versierde een Kelt potten? Ruikt Romeins parfum lekker? Ontdek het samen – groot en klein – met jullie Supergids! Kies zelf de voorwerpen, van de prehistorie tot de Romeinen. De gids vertelt honderduit en laat jullie proeven, passen, voelen. Kriebels om zelf aan de slag te gaan? Dan kunnen jullie samen knutselen, tekenen, puzzelen … Bijleren was nog nooit zo leuk.

ℹ️ Doelgroep: kinderen van 4 tot 12 jaar. De Supergidsen zijn inbegrepen in de toegangsprijs en zijn aanwezig van 13.30 uur tot 17.30 uur van zaterdag 10 t.e.m. zondag 18 februari. Opgelet: op maandag 12 februari is het museum gesloten.

3. Krokuskriebels in het M HKA

Tijdens de krokusvakantie kriebelt het in het M HKA. De ramen en deuren van het museum staan dan wagenwijd open om van 10 t.e.m. 18 februari gezinnen te verwelkomen. Elke namiddag ontvangt een gastvrouw of gastheer families in het Salon, waar je de gekste zoekopdrachten krijgt. Ga je liever zelf aan de slag? Ontleen dan een museumspel in het Salon en leef je uit tussen de kunstwerken!

20161120 Antwerpen Belgie, kinderkunstendag in het M HKA

Programma

MUSEUMSPELEN

Neem je vriend, vriendin, broer, zus, ouders en grootouders in de hand en maak jullie klaar voor dolle pret, want in het M HKA zijn de gezinnen de baas! Kies een museumspel uit en laat de denker, doener, dromer, durver in je los.

ℹ️ Elke dag (behalve maandag) van 11 tot 18 uur. Reserveren is niet nodig.

FLUO SALON!

M HKA zet de deuren en ramen van het museum wagenwijd open voor families. Je kan de hele krokusvakantie lang (tussen 14 uur en 17 uur) terecht in het Salon, waar een lieve museumgids je staat op te wachten met allerlei kleurrijke opdrachten. Kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven inspireert ons tot het gebruik van massa’s fluo! Grijp een stift en laat je helemaal gaan.

ℹ️ Elke dag (behalve maandag) van 14 tot 17 uur. Reserveren is niet nodig.

Deelname is gratis voor kinderen tot 12 jaar, volwassenen betalen 10 euro. Meer info vind je hier.

4. Dans bij Opera Ballet Vlaanderen – Als niemand me ziet (7+)

ALSNIEMANDMEZIET_repetities_05_(c)JamesWaddell
© James Waddell

Wie ben ik als niemand me ziet? Die vraag inspireerde Jonas Vlerick, een beloftevolle jonge choreograaf en ex-danser van Ballet Vlaanderen, tot een ontroerende voorstelling die dans en zang combineert. Het verhaal gaat over een kleine jongen die de dupe wordt van een stel pestkoppen op school en, weg van die brute realiteit, zich een ander universum bij elkaar droomt om zo misschien zelfs de realiteit een klein beetje te veranderen … Een betoverende voorstelling over de kracht van dromen, op muziek van Claude Debussy en Erik Satie en een verrassende move tegen pesten vlak na de Vlaamse projectweek rond dat thema. STIP IT!

ℹ️ De voorstellingen vinden plaats in Theater ’t Eilandje Antwerpen op zaterdag 17 februari om 14 uur en op zondag 18 februari om 11 uur en om 14 uur. Kaarten kosten 8 euro en kan je hier of via 070 22 02 02 bestellen.

EXTRA Davidsfonds leden krijgen bij aankoop van een kaart een tweede gratis. Hou je Cultuurkaart bij de hand tijdens het bestelproces en gebruik de code DFSTIPIT.

5. Animatiefilm voor jong en oud bij Flagey

Anima_2018_cover_sans_logos

Tijdens de krokusvakantie loopt in Flagey het Anima Festival 2018 of The Brussels International Animation Film Festival. Dat festival zet tijdens de 37ste editie de Estse animatiefilm in de bloemetjes met films voor kinderen en volwassenen, een expo rond de animatiestudio Nukufilm, een overzichtstentoonstelling van het oeuvre van animatiefilmer Priit Pärn en een aantal eindwerken van de filmscholen in het kader van Futuranima. Nog niet overtuigd? Bekijk dan onderstaande spot:

ℹ️ Het volledige programma ontdek je hier.

6. Interactief familieconcert of ontdekkingstocht bij BOZAR

(c) Mattias De Leeuw
© Mattias De Leeuw

Heb je ooit al samen met je (klein)kinderen een concert van een groot orkest bijgewoond? Of al samen de behendige vingers van een pianoduo gevolgd? Op zaterdag 17 februari kan het! Het Orchestre Philharmonique Royal de Liège nodigt je uit om met het hele gezin een wonderlijk muzikaal moment te beleven. De muzikanten schotelen je Gezi Park voor, het concerto voor twee piano’s en orkest van de Turkse componist en pianist Fazil Say. Een ode aan het leven, de vrijheid en wilskracht. Duik tijdens dit concert met z’n allen in een wereld vol hoop en muziek. Bovendien krijg je een inleidende workshop voor het hele gezin.

ℹ️ Tickets kosten 10 euro voor kinderen en 12 euro voor volwassenen. Het concert vindt plaats in de Henry Le Boeufzaal in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR). Meer info vind je hier.

OPRL_rgb (c) Mattias De Leeuw
© Mattias De Leeuw

Daarnaast kan je met het hele gezin de tentoonstelling Fernand Léger. Schoonheid alom bezoeken tijdens de ontdekkingstochten. De formule richt zich op interactie tussen de generaties, tot groot plezier van kinderen en volwassenen. Je verkent de tentoonstelling samen met een gids die in zijn caddie al het nodige heeft voor een leuk bezoek: kleurpotloden, stiften, wasco’s …

ℹ️ Meer tickets en info vind je hier.

7. Allemaal beestjes in het Museum Mayer van den Bergh | Gezinsrondleiding in het Rubenshuis

Hou je ook van dieren? Echte dieren hebben ze in het Museum Mayer van den Bergh niet. Maar op de kunstwerken vind je poezen, roodborstjes, paarden, honden, varkens … die meestal mooier zijn dan in het echt. Weet je graag wat een aap of hond betekent op een oud kunstwerk? Kom dan met je ouders of grootouders naar het Museum Mayer van den Bergh. Je kan kiezen tussen een rondleiding met een museumgids of een speurtocht waarmee je zelf aan de slag kan!

ℹ️ De rondleidingen vinden plaats op 10, 13, 15 en 18 februari 2018, telkens van 10 tot 11 uur. Kaarten kosten met de Davidsfonds Cultuurkaart 4 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Zonder kaart betaal je resp. 8 euro en 5 euro. De speurtocht is gratis te verkrijgen aan de balie. Geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar en hun (groot)ouders. Bel 03 338 81 88 of mail museum.mayervandenbergh@stad.antwerpen.be om in te schrijven. Meer info vind je hier.

Musea&erfgoed-Rubenshuis2-NP-72 (c) Noortje Palmers
© Noortje Palmers

Ook het Rubenshuis heeft aan kinderen en hun (groot)ouders gedacht. Daar kan je tijdens de krokusvakantie kennismaken met Clara Serena, de oudste dochter van Peter Paul Rubens en Isabella Brant. Zij vertelt honderduit over het leven in de 17de eeuw. Hoe vulde Rubens zijn dagen? Welke spelletjes speelden de kinderen? En welke beroemdheden zaten mee aan de tafel van de familie Rubens? Je komt het te weten tijdens een bezoek aan het huis en atelier van de schilder. En op het einde maken jullie zelf een feestjurk voor een miniversie van Clara Serena!

ℹ️ De gezinsrondleidingen met workshop vinden plaats op 14 en 16 februari 2018, telkens van 10.30 tot 12.30 uur of van 14 tot 16 uur. Kaarten kosten 4 euro met de Davidsfonds Cultuurkaart en 8 euro zonder. Kinderen krijgen gratis toegang. De gezinsrondleiding is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Je reserveert best via rubenshuis@stad.antwerpen.be of 03 201 15 50 tijdens de openingsuren van het museum.

8. Zo heb je Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam van Mu.ZEE nog nooit bekeken

hetvlot1

Tijdens de krokusvakantie kan je samen met je (klein)kinderen kennismaken met Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam van Mu.ZEE. Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam brengt 73 (inter)nationale kunstenaars naar Oostende onder het curatorschap van Jan Fabre en Joanna De Vos, op meer dan twintig locaties. De tweede editie van de driejaarlijkse internationale tentoonstelling stelt ‘het vlot’ centraal en gaat over de vervoering van kunst. De centrale locatie en het startpunt van de tentoonstelling is Mu.ZEE, maar ook minder evidente locaties als de Peperbusse, het Gerechtsgebouw, de Europatoren of de kelders van de Sint-Jozefskerk krijgen een plek tijdens de kunstwandeling door de stad.

Welke verhalen brengen de kunstenaars in beeld? Samen met je (klein)kinderen ontdek je de tentoonstelling op hun maat. Je gaat langs bij de werken van Jan Fabre en laat je inspireren tot het zelf maken van een eigentijds kunstwerk in het atelier van Mu.ZEE. Jong en oud werken en proeven samen van kunst. Reserveren is noodzakelijk via info@muzee.be.

ℹ️ De gezinsworkshops vinden plaats op 13, 14 en 15 februari 2018. Meer info vind je via www.muzee.be.

9. MAS en Red Star Line

In beide musea valt er heel wat te beleven voor gezinnen tijdens de krokusvakantie. In het Red Star Line Museum kan je onder andere kiezen uit volgende activiteiten:

Op reis met verhalenvertellers

Ontdek verschillende stopplekjes doorheen het Red Star Line Museum. Je vindt er vertellers verstopt die je spannende verhalen influisteren. In de voormiddag luister je naar de verhalenvertellers en krijg je kleine doe-opdrachten. Reserveer je een plekje in de namiddag, dan ga je aan de slag in een creatieve verhalenworkshop.

ℹ️ ‘Op reis met verhalenvertellers’ (voor kinderen van 3 tot 6 jaar) vindt plaats op zondag 11 en zondag 18 februari 2018, telkens om 10, 10.30, 11, 11.30, 12, 14, 14.30 en 15 uur. Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar, volwassenen betalen 8 euro. Tickets koop je hier. Reserveer je koffer via rsl_balie@stad.antwerpen.be.

Kraak de code

In het Red Star Line Museum staan verschillende koffertjes. Daarin vind je een hint geschreven in morsecode. Kraak jij de codes? Dankzij die codes kon de kapitein van de Kroonland, een schip van de Red Star Line, in 1903 om hulp vragen. Het was het allereerste schip in de wereld dat met morse een noodsignaal uitzond. Gelukkig werd het alarm opgepikt en kwam een ander schip helpen. Nu is het aan jullie om deze code te ontcijferen. Volg het spoor van de koffertjes en vind de schat!

ℹ️ ‘Kraak de code’ (voor kinderen van 6 tot 12 jaar) vindt plaats op zaterdag 10, zondag 11, dinsdag 13, woensdag 14, donderdag 15, vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 februari 2018, doorlopend van 10 tot 15 uur. Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar, volwassenen betalen 8 euro. Voor deze activiteit moet je niet reserveren.

RSL

Ook het MAS organiseert de hele week leuke activiteiten voor het gezin:

Ben je tussen 1 en 12 jaar? Ga dan tijdens de krokusvakantie met je familie naar ‘De beestige boel’ in het MAS. Op alle verdiepingen houden zich dieren verscholen. Je hoeft niet alleen te kijken, te luisteren en te zoeken, maar je gaat ook zelf creatief aan de slag. Zet een leuk dierenmasker op of kom verkleed als dier naar het MAS en doe mee met de beestig leuke activiteiten. Hier vind je een overzicht van alle activiteiten.

10. Duik in het verhaal van Gent in het STAM

Tijdens de krokusvakantie kan je in het STAM een ‘Duik in het verhaal van Gent’-rondleiding volgen samen met je (klein)kinderen en/of op pad gaan met het Cuberdanny-doe-boekje.

cuberdanny

‘Cuberdanny is zot van torens! Deze cuberdon op pootjes zou graag de top zijn van een toren in Gent. Maar waar moet die toren komen? En hoe moet die eruitzien? Hoe hoog is hij dan best? En …? Dat zijn wat veel vragen voor Cuberdanny alleen. Help jij hem mee zoeken naar een geschikte toren? Ga in de STAMzalen doorheen Het verhaal van Gent op zoek naar Cuberdanny en beantwoord zijn vragen en opdrachten. Zo verzamel je heel wat tips. Een doe-boekje vol leuke opdrachten en met prachtige illustraties van Pieter Gaudesaboos.’

ℹ️ De zoektocht is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die met hun (groot)ouders, tantes, ooms … STAM bezoeken. De zoektocht en het boekje kosten vijf euro, reserveren is niet nodig. ‘Cuberdanny zoekt een toren’ duurt ongeveer 1.30 uur. Alle info vind je hier.

Daarnaast kan je ook samen Het verhaal van Gent ontdekken, het vaste circuit van het museum. Bij deze rondleiding is niet enkel de gids aan het woord, maar je leert er ook van elkaar. Ontdek de stad en haar geschiedenis samen op interactieve wijze en kruip zelf in de huid van Keizer Karel of een stroppendrager. Hier vind je alle info en kan je je ook inschrijven.

11. Familievoorstelling in Het nieuwstedelijk

Op zaterdag 10 februari gaat de gezinsvoorstelling Haroun van Het nieuwstedelijk in première in DE NIEUWE ZAAL in Hasselt.

Haroun is een bijzondere voorstelling van Sara Vertongen voor het hele gezin. De basis is Salman Rushdie’s boek Haroun en de zee van verhalen, met daarbovenop een flinke geut slam poetry, spoken word en rap. Het was het eerste boek dat Rushdie schreef, nadat een fatwa over hem werd uitgesproken omwille van zijn roman De Duivelsverzen. Zo loste hij ook een belofte aan zijn zoontje in, die zijn vaders werk verschrikkelijk saai vond.

Haroun_FotoJelleDePotter_nieuwstedelijk
© Jelle De Potter

De jonge Haroun wil zijn vader Rashid redden. Die is professioneel verhalenverteller, maar kan geen verhalen meer verzinnen. Hij sterft bijna van verdriet wanneer zijn vrouw verdwijnt. Haroun gaat dan ook over de kracht van verbeelding wanneer je geen uitweg meer ziet, maar ook over overbescherming en je kinderen durven loslaten.

Dat laatste mag je letterlijk nemen. Aan het begin van de voorstelling worden ouders van hun kinderen gescheiden. De kinderen gaan met Haroun (Khalid Koujili) op avontuur, de ouders trekken rechtstreeks naar de zaal, waar Rashid (Jorre Vandenbussche) en muzikant Gasper Piano op hen wachten. Daarna komt de hele familie weer samen en kijkt iedereen naar hetzelfde stuk, maar luisteren ze door hoofdtelefoons naar een andere tekst en soundscape. Op die manier genieten zowel kinderen als hun ouders van een volwaardige, op maat gemaakte voorstelling.

ℹ️ Dit zijn alle speeldata tijdens de krokusvakantie:

za 10.02 – 19.30 uur – DE NIEUWE ZAAL, Hasselt / Krokusfestival CCHA
zo 11.02 – 15 uur – DE NIEUWE ZAAL, Hasselt / Krokusfestival CCHA
do 15.02 – 19.15 uur – HETPALEIS, Antwerpen
vr 16.02 – 19.15 uur – HETPALEIS, Antwerpen
za 17.02 – 19.15 uur – HETPALEIS, Antwerpen
zo 18.02 – 19.15 uur – HETPALEIS, Antwerpen

Tickets kan je hier bestellen.

12. Klankenbad bij AMUZ – Muzikale dialogen voor kinderen van 0 tot 5 jaar

iso800 - AMUZ - Klankenbad - 9

De mens vertoont de grootste aanleg voor muziek in zijn vroegste kindertijd. Het is dan ook heerlijk om met baby’s en peuters eenvoudige liedjes te zingen en te experimenteren met ritme en geluid. In de foyer van AMUZ kan je jouw kindje tijdens vier korte sessies laten kennismaken met muzikaliteit.

Klankenbad is gebaseerd op The music learning theory van de gereputeerde pedagoog Edwin E. Gordon, die stelt dat muzikaliteit op dezelfde manier wordt verworven als taal. Gordons theorie toont aan dat op zeer jonge leeftijd in contact komen met muziek een grote invloed heeft op de toekomstige muzikale ontwikkeling. Heel nuttig dus om je kind te stimuleren en spelenderwijze in contact te brengen met muziek, maar bovenal ook bijzonder plezierig voor ouder en kind!

Enkel voor de sessies voor kleuters die naar de 2de of 3de kleuterklas gaan is er nog plaats.

ℹ️ Sessies om 14 uur op 10 en 24 februari en op 10 en 23 maart 2018.  Inschrijven kan via het online inschrijvingsformulier. Opgelet: per reeks is er een apart inschrijvingsformulier. Voor een reeks van 4 sessies betaal je 40 euro, reservaties via AMUZ (maximaal 2 volwassenen per ingeschreven kind).

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen