Achter de schermen bij ‘Faust’ – Opera Ballet Vlaanderen

faust blogbanner.webp

Achter de schermen bij ‘Faust’ – Opera Ballet Vlaanderen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 24 januari 2018

Deze week brengt Ballet Vlaanderen Faust in de stadsschouwburg in Antwerpen. Een primeur, want het is de allereerste keer dat een andere compagnie dan Les Ballets de Monte Carlo het stuk van Jean-Christophe Maillot mag dansen. Die Franse choreograaf creëerde in 2007 zijn eigen versie van het beroemde Faustverhaal. Maillot deed een geniale ingreep: hij voegde met La Mort een vierde hoofdfiguur toe. ‘Zijn Faust is een magistraal meesterwerk van een uitzonderlijke schoonheid, waarin de psychologie van elk personage centraal staat. Het is een fascinerende choreografie over het gevecht tussen goed en kwaad, dat actueler lijkt dan ooit tevoren.’

Naast het grandioos ballet trekken ook de make-up en de kostuums van Philippe Guillotel de aandacht. Op volgende foto’s zie je de dansers veranderen in de iconische personages Faust, Marguerite, Mephistopheles en La Mort:

FAUST_shoot_behindthescenes_71A0426_(c)FilipVanRoe
Nancy Osbaldeston verandert in Marguerite. (c) Filip Van Roe
FAUST_shoot_behindthescenes_71A0434_(c)FilipVanRoe
Matt Foley wordt getransformeerd in Mephistopheles. (c) Filip Van Roe
FAUST_shoot_behindthescenes_71A0437_(c)FilipVanRoe
Matt Foley als Mephistopheles. (c) Filip Van Roe
FAUST_shoot_behindthescenes_71A0455_(c)FilipVanRoe
Wim Vanlessen wordt Faust. (c) Filip Van Roe
FAUST_shoot_behindthescenes_71A0489_(c)FilipVanRoe
(c) Filip Van Roe
FAUST_shoot_behindthescenes_71A0495_(c)FilipVanRoe
Mephistopheles is bijna klaar. (c) Filip Van Roe
FAUST_shoot_behindthescenes_71A0548_(c)FilipVanRoe
(c) Filip Van Roe
FAUST_shoot_behindthescenes_71A0563_(c)FilipVanRoe
Drew Jacoby verandert in La Mort . (c) Filip Van Roe

Bernice Coppieters, de Belgische danseres die de rol van La Mort creëerde en instond voor de instudering van het stuk, geeft een woordje uitleg bij Faust:

Voor wie het verhaal Faust nog even wil opfrissen, kan hier de synopsis lezen:

In ruil voor eeuwige jeugd en een leven vol genot, verkoopt Faust na zijn dood zijn ziel aan de duivel Mephistopheles. Vanaf het moment dat dit pact bezegeld is, begint Mephistopheles een gruwelijk en macaber spel. Marguerite, een zedig en onschuldig meisje, moet Fausts geliefde worden. Enige tijd later is Marguerite reeds zwanger, waarop Faust haar verlaat. Een berouwvolle Faust wil haar nadien terug, maar Marguerites broer Valentin belemmert hem. In zijn ogen heeft Faust zijn zus onteerd. Mephistopheles zet Faust vervolgens aan om Valentin te doden. In volle verwarring doodt Marguerite ongewild haar eigen kind. Faust zoekt haar op in de gevangenis, waar ze op haar executie wacht. Maar met de hulp van de duivel lukt het Faust haar te bevrijden. Na een kort moment van gelukzalige hereniging, duwt Marguerite Faust echter van zich af. Het nakende noodlot voor de drie hoofdfiguren is onafwendbaar.

___

ℹ️ Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je een mooie 20% korting op Faust in de Stadsschouwburg Antwerpen. Faust wordt nog gedanst op donderdag 25 januari, vrijdag 26 januari en zaterdag 27 januari telkens om 20 uur en op zondag 28 januari om 15 uur. Tickets kan je hier bestellen.

Heb je de voorstelling gezien? Laat dan zeker iets weten in de reacties hieronder!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen