Een week in het leven van een Davidsfonds vrijwilliger

dag van de vrijwilliger 2017.png

Een week in het leven van een Davidsfonds vrijwilliger

Gepubliceerd door Davidsfonds op 5 december 2017

Vandaag is het de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk, een dag waarop we stilstaan bij de miljoenen vrijwilligers die zich overal ter wereld nuttig maken, ook in Vlaanderen. En ook bij het Davidsfonds! Want zonder het engagement van onze vrijwilligers zou onze vereniging niet bestaan. Daarom: een grote en welgemeende dankjewel aan iedereen die zich inzet voor ons cultuurnetwerk.

Maar wat houdt dat nu eigenlijk in, vrijwilliger zijn bij het Davidsfonds? Annick Van Langenhove, vrijwilliger bij Davidsfonds Meerbeke, schetst in deze blogpost een van haar weken als Davidsfonds vrijwilliger. Haar afdeling zette tijdens Vers Geperst op 17, 18 en 19 november een heuse boeken- en kunsttentoonstelling op poten. En daar ging natuurlijk heel wat voorbereiding aan vooraf.

Dinsdag 14 november 2017

8 uur Nog voor ik naar mijn werk ga, rijd ik langs Duvel, onze sponsor voor de openingsreceptie, om bakken bier op te halen. Gelukkig verloopt alles vlot en in een mum van tijd zit mijn koffer vol met bakken Duvel.

Terwijl ik op mijn werk ben, doen de andere vrijwilligers het zware werk: ze zetten de tafels klaar, bouwen het podium op, installeren ophangsystemen voor de kunstenaars … Jammer genoeg kan ik ’s avonds na mijn werk geen kijkje nemen in de zaal.

Woensdag 15 november 2017

Opnieuw een werkdag voor mij. Gelukkig hebben veel van onze bestuursleden en vrijwilligers tijd overdag en verzetten zij het grootste werk. Zo ziet hun dag eruit:

9 uur Mijn collega-vrijwilliger Paul brengt het stadsmateriaal naar de zaal en haalt ook het Davidsfonds materiaal uit onze berging.

14 uur Nu begint de echte opbouw van de boekenstanden. Jan en Luc komen meehelpen, terwijl Sonia en John de boeken voor het lidmaatschap controleren en uitzetten. Cecile zorgt voor de tafelaankleding en Patrick stelt de verlichting van de kunstwerken op punt.

19 uur De losse medewerkers en andere bestuursleden zijn gearriveerd: zij helpen bij het uitladen van de boeken. Vele handen maken licht werk!

 

Donderdag 16 november 2017

18 uur Na mijn werk geraak ik ook in de zaal van Vers Geperst. Eindelijk kunnen de bakken Duvel uit mijn koffer naar de frigo in onze bar. De zaal ziet er intussen heel mooi uit: alle boeken staan mooi uitgestald en de kunstenaars richtten hun plekje mooi in met juwelen, kerstboompjes en andere snuisterijen. Ook de schilderijen komen volledig tot hun recht op de blanke muren. En uiteraard is het ook tijd om een Duveltje te proeven 😊 Moe maar voldaan keert iedereen na de opbouw huiswaarts.

 

Vrijdag 17 november 2017

10 uur Na een week vol voorbereidingen is het eindelijk zover: we openen de deuren van onze boeken- en kunsttentoonstelling. De scholen krijgen de kans om als eerste onze boekenbeurs te bezoeken. Jammer genoeg moet ik opnieuw werken en kan ik er alleen ’s avonds zijn. Maar wat voor een avond!

18 uur We brengen alles in gereedheid voor de receptie straks en maken de hapjes klaar.

20 uur De boekenbeurs wordt elk jaar officieel geopend door een spreker met aanzien in Groot Ninove: deze keer is het niemand minder dan de burgemeester zelf! Ze brengt een mooie toespraak over vriendschap en verbondenheid. Daarna zetten de kinderen van de Academie voor muziek, woord en dans hun beste beentje voor. Ze slagen er keer op keer in om de kunstenaars die tentoonstellen op onze boekenbeurs origineel voor te stellen 😊

 

20.30 uur Nu is het tijd voor … de receptie! En wat een volk! Een van de kunstschilders bracht zijn volledige fanclub mee. Het is dus alle hens aan dek om iedereen tijdig van drank te voorzien. Maar tussen het schenken door vind ik toch tijd om een walsje te ‘placeren’. De sfeer zit er goed in dankzij het volk en de livemuziek. Toch gaat het werk voor, want het tempo blijft hoog.

 

2 uur De avond zit erop: we wuiven de laatste gasten uit. Slaapwel!

Zaterdag 18 november 2017

11.15 uur Mijn ochtend ging verloren aan slapen. Blijkbaar zat de avond ervoor in mijn kleren. Niet erg, want we splitsen de dag op in drie blokken en traditiegetrouw neem ik het avondblok.

Vandaag staan er een workshop voor kinderen van 6 tot 12 jaar en een voorleessessie voor kinderen gepland.

 

17 uur Ik kom aan op Vers Geperst en zie dat de stukken taart bijna allemaal de deur uit zijn. Onze formule koffie en taart voor 3 euro slaat duidelijk aan! Daarna is het redelijk rustig aan de bar, dus heb ik tijd om links en rechts een praatje te slaan. En er is ook tijd om de Davidsfonds boeken in te kijken, want natuurlijk verleng ik ook dit jaar mijn lidmaatschap 😊

20.15 uur We sluiten de deuren van de beurs en blikken terug op een aangename en geslaagde dag.

Zondag 19 november 2017

10.30 uur Het is ‘prijzendag’ vandaag. In de voormiddag maken we de winnaars bekend van onze tekenwedstrijd. De winnaars van de Junior Journalist-wedstrijd moeten nog even geduld uitoefenen, want eerst is er nog een voorleessessie voor kinderen.

17 uur De Junior-Journalistwinnaars zijn eindelijk aan de beurt. Zij mogen hun verdiende prijs komen afhalen.

19 uur Na een succesvolle en gezellige namiddag wordt het startschot van de afbraak gegeven. Met vele helpende handen verandert de zaal in een mum van tijd opnieuw in een lege, saaie ruimte waar geen stofje vuil meer te vinden is.

 

22 uur Het werk zit erop. We genieten nog van een laatste Duvel voor we moe en voldaan terug naar huis keren. Het grote feest is voorbij, tot volgend jaar!

 

___

Heb je na het lezen van Annicks verslag ook zin gekregen om je in te zetten voor Davidsfonds? Neem dan zeker eens contact op met de Davidsfonds vrijwilligers in jouw stad of gemeente. Je vindt ze overal in Vlaanderen en iedereen is welkom. Davidsfonds vrijwilliger zijn, is bovendien meer dan alleen organiseren: je brengt mensen samen rond cultuur, bouwt hechte vriendschappen op en ontmoet interessante mensen.

Tot binnenkort?

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen