Maak kennis met … Emma Ringelding

leesteken_web3.webp

Maak kennis met … Emma Ringelding

Gepubliceerd door Davidsfonds op 10 november 2017

Het decembernummer van het Cultuurmagazine wordt er één vol nieuwigheden. Dat Dimitri Leue een van de nieuwe columnisten is, wisten jullie al. Dat Emma Ringelding voor ons boekenrecensies zal tekenen, is nieuw! Hoog tijd dus om kennis te maken met het tekentalent dat al ringeldingelend door het leven gaat. Zij zal ongetwijfeld een glimlach op je gezicht toveren met haar rubriek Lees&Teken.

Wie is Emma Ringelding?

Ik ben Emma (1991), striptekenaar en illustrator. Ik heb de opleiding Comic Design afgerond aan de kunstacademie van Zwolle en nu studeer ik Nederlandse taal en cultuur in Nijmegen. Met mijn vriend (ook striptekenaar!) en een oppaskat woon ik in Arnhem.

QuoteTekenen is mijn vak, en ik lees graag en veel – en daar praat ik dan ook graag en veel over.

Waar hou je van?

(Strip)boeken zijn mijn grote liefde. En dan ongeveer álles: van Multatuli tot de nieuwste Nicci French en van klassieke poëzie tot Stephen King.

Sinds een paar jaar kijk ik ook graag tv-series: die visuele vorm van vertellen ligt soms dichter bij striptekenen dan proza.

Waar hou je niet van?&

Misschien onverwacht, maar: alle verfilmingen van strips, die de laatste tijd zo in zijn. Het schetst een beetje een verkeerd beeld van wat strips (kunnen) zijn. Bovendien zijn ze vaak niet zo heel goed maar vooral heel spectaculair. (Er zijn natuurlijk uitzonderingen!)

Hoe kwam je op het idee om de recensies te tekenen?

Tekenen is mijn vak, en ik lees graag en veel – en daar praat ik dan ook graag en veel over. Om mijn omgeving een beetje te sparen ben ik dat op een gegeven moment gaan tekenen. Het wordt soms ook een andere manier van lezen: dan ga ik op zoek naar beelden die veel vertellen maar niet alles verklappen.

Hoe lang teken je al boekenrecensies?

Sinds januari 2015 plaats ik ze online, maar toen was het idee eigenlijk al een paar maanden aan het sudderen in mijn achterhoofd. Al zeker twee jaar dus!

Wat is het mooiste boek dat je al recenseerde?

Dat vind ik heel moeilijk: ik lees zo veel uit verschillende genres, dat een favoriet kiezen voelt als appels met peren vergelijken. Een boek waar ik erg blij door verrast door was, is De nieuwe Kratz van Gerard van Emmerik. Nietsvermoedend begon ik eraan voor een recensie, en binnen een paar pagina’s blies het me omver, zo goed!2016-03-21 - De nieuwe Kratz

Wat is jouw ultieme boekenfavoriet?

Ik ben een grote Harry Potter-fan, dus die boeken kan ik iedereen aanraden. Ze zijn voor mij het ultieme voorbeeld van hoe in een verhaal soms álles een rol kan spelen. Rowling voert niks op zonder reden of betekenis!

Voor wie geen zin heeft om zeven boeken te doorploegen: een andere roman die ik eindeloos herlees is Donna Tartts’ De verborgen geschiedenis. Het is een ideaal boek voor de winter: behoorlijk dik, meeslepend en spannend.

Op welke recensie ben je het meest trots?

De recensie van Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan al Galidi heeft in elk geval het ‘leven’ waar ik het meest trots op ben. In samenwerking met boekhandel Hijman Ongerijmd maakte ik die recensie, en na een serie posters en andere bewerkingen staat er nu een gedestilleerde versie van op het omslag van de paperback van de roman!

Facebook

Heb je een cultuurtip voor onze lezers (uitstap, uitgave, tentoonstelling, film …)?

Een stripboek dat ik twee zomers terug ontdekte, maar dat me nog steeds in zijn greep houdt is Here van Richard McGuire. Het is een experiment met het medium dat laat zien hoe veel er eigenlijk kan in strip. Ik heb mij lang afgevraagd of strips zijn zoals literatuur of zoals beeldende kunst: ik denk dat dit boek van McGuire laat zien dat strips in elk geval beeldende kunst kúnnen zijn. Het is een museum op zich.

Heb je een culturele wijsheid die je wil delen met onze lezers?

Laat je niet te veel leiden door labels en houd vooral een open mind! Lees je altijd alleen maar Hoge Literatuur? Pak dan toch eens die nieuwste thriller op. Zweer je bij stripboeken? Lees dan toch eens een gedichtenbundel van bijvoorbeeld Willem Wilmink. Soms ontdek je pareltjes als je buiten je comfortzone stapt.

Wil je meer weten en zien van Emma Ringelding? Neem dan zeker eens een kijkje op haar FacebookpaginaTwitterprofiel of tumblr!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen