Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Tropenwee Van een nawoord voorzien door Luc Renders

Henri Van BoovenHarde kaftNederlands
€ 29,99
Op voorraad
Tropenwee

Beschrijving

De Congoroman 'Tropenwee' van de Nederlander Henri van Booven uit 1904 is de Nederlandstalige tegenhanger van het iconische 'Heart of Darkness' van Joseph Conrad, dat twee jaar eerder in boekvorm verscheen. Ook Van Boovens roman is op eigen ervaringen gebaseerd. In 1898 trok hij in dienst van de Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap naar Congo om er op een handelspost te werken. Onderweg naar het binnenland werd hij echter dodelijk ziek, en hij zag zich genoodzaakt onmiddellijk naar de kust en Europa terug te keren.

In 'Tropenwee' verwerkte Van Booven dit persoonlijke trauma tot een roman die van de mythe van een aards paradijs in de tropen en van de beschavende aanwezigheid van de Europeaan in Afrika niets overeind laat. Het is de beschrijving van een helletocht en een zware aanklacht tegen de verdoezeling van de ellende, de ziekten, de hebzucht, de onmenselijkheid, de ontaarding en vooral het grote aantal dodelijke slachtoffers dat de kolonisatie van Midden-Afrika met zich meebracht. 'Tropenwee' groeide uit tot een bestseller en kende herdruk na herdruk, tot de roman in 1948 spoorloos van de literaire radar verdween.

Deze heruitgave van de tekst uit 1948 wordt aangevuld met het volledige Congodagboek van de schrijver, zijn Congobrieven aan zijn moeder en zuster en een aantal schetsen die hij tijdens zijn reis maakte. Brieven en dagboek werpen een bijzonder licht op deze intrigerende roman.

Henri Van Booven (1877-1964), journalist, schrijver en sportliefhebber, publiceerde vooral proza met een autobiografische basis. 'Tropenwee' was zijn debuut en meteen ook zijn meest succesvolle roman. Later schreef hij de eerste biografie over Louis Couperus (Leven en werken van Louis Couperus, 1933), die hij ten huize van Cyriel Buysse in Den Haag had leren kennen.

LUC RENDERS (1948) is neerlandicus en emeritus hoogleraar aan de universiteit van Hasselt. Hij publiceerde het tweeluik 'Koloniseren' om te beschaven en 'De mislukking van de beschavingsmissie', over het Nederlandstalige Congo-proza.

Eigenschappen

Uitgeverij:
Davidsfonds Uitgeverij

Inhoud

Aantal bladzijden:
480

Eigenschappen

Uitvoering:
Harde kaft
Afmeting:
13 x 21 cm