Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Gekroonde hoofden

Pauwels JanNederlands
€ 22,99
Op voorraad
Gekroonde hoofden

Beschrijving

De Zuidelijke Nederlanden, van 1604 tot 1659. Een conflict tussen de bisschop van Gent en het dubbelklooster van Maria Troon in Dendermonde loopt stevig uit de hand. De schatrijke Antoon Triest, bisschop van Gent, reist per koets naar elke uithoek van zijn bisdom. Onvermoeibaar controleert hij pastoors en kloosterlingen, bouwt kerken en kapellen, geeft opdrachten aan beeldhouwers en schilders. Door zijn ijver blaast hij de kerk nieuw leven in. Hij is zowel de vriend van de aartshertogen als van het gewone volk, want hij schenkt zijn fortuin aan de armen en biedt hen voedsel en onderdak.

Wanneer Triest kwalijke geruchten over de levenswandel van de birgittinessen - de 'gekroonde hoofden' - in een dubbelklooster van Dendermonde opvangt, arresteert hij kordaat enkele zusters en stuurt hij de paters definitief weg. Dan gebeurt wat iedereen onmogelijk acht: de zusters en paters komen in opstand tegen de populaire bisschop, de collega-bisschoppen weigeren hun steun, de politieke overheid saboteert zijn acties, rellen breken uit in de stad en de pauselijke rechtbanken geven hem ongelijk.

Samen met Cornelis Ooms, zijn rechterhand, en Moeder Odilia, de nieuwe abdis van Maria Troon, bijt de bisschop zich vast in het onderzoek. Wat heeft zich precies afgespeeld achter de kloostermuren? Wie trekt echt aan de touwtjes van de opstand? Welke rol speelt het 'ketterse' jansenisme? Waar komt de schimmige advocaat van het klooster vandaan? Terwijl de pest de kerkhoven vult en de protestanten en de Fransen het grondgebied bedreigen, bekampen de machthebbers elkaar met intriges en gekonkel. Niet in hun eigen paleizen, maar op verplaatsing: in Maria Troon.

“Het is een erg mooie historische roman.” - Rik Torfs in Het Laatste Nieuws
“In zijn vrije tijd doorploegt Jan Pauwels (…) historische archieven over ‘zijn’ Dendermonde. Dat heeft Gekroonde hoofden opgeleverd” - Knack
“Jan Pauwels heeft een uiterst vlotte pen en slaagt erin de wereld van de 17de eeuw in de kerkelijke en stedelijke upperclass terug tot leven te brengen.” - Kerknet

Jan Pauwels doctoreerde als germanist en is verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek. Hij werkte twaalf jaar als woordvoerder en adviseur van de christendemocraten in de Wetstraat. Hij schreef ook het boek Zwarte kappen, waarin Antoon Triest en Cornelis Ooms opnieuw ten strijde tegen de zedenverwildering in de Zuidelijke Nederlanden in de 17de eeuw.

Gekroonde hoofden

Davidsfonds / Zachte kaft - 384 p. / 14 x 21,5 cm

Eigenschappen

Inhoud

Aantal bladzijden:
384

Eigenschappen

Afmeting:
14 x 21,5 cm