Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Boudewijn

Van den Wijngaert Mark, Gerard EmmanuelNederlands
€ 22,50
Op voorraad
Boudewijn

Beschrijving

Het is 25 jaar geleden dat koning Boudewijn stierf. Een goede gelegenheid om opnieuw de balans op te maken van de invloed die hij in het naoorlogse België had.

Boudewijn erfde van zijn vader Leopold III een door de koningskwestie uitgehold koningschap. Hij ondervond dat de politieke partijen meer en meer de dienst uitmaakten. Alleen in crisismomenten kon hij nog van zijn sleutelpositie gebruikmaken om de politieke stromingen enigszins te beïnvloeden. Boudewijn legde zich uiteindelijk neer bij de dominante positie van de partijen en hij gaf aan de tweede helft van zijn koningschap een veeleer humanitair karakter. Hij bleef een koning met een missie. Vanuit zijn religieuze overtuiging wou hij het opnemen voor verdrukten en gemarginaliseerden. De lange duur van zijn regering, zijn overtuiging en zijn dossierkennis verschaften hem moreel gezag.

Emmanuel Gerard en Mark Van den Wijngaert schetsen naast de levensloop van Boudewijn ook de politieke betekenis van die koning. Hun aandacht gaat onder andere naar de moeilijke jeugdjaren van Boudewijn en de invloed van Leopold III, zijn huwelijk met Fabiola, de Congocrisis, zijn rol bij de regeringsvorming en de federalisering, de invloed van de Charismatische Beweging, zijn weigering om de abortuswet te bekrachtigen en zijn inzet om prins Filip op het koningschap voor te bereiden.

Het boek richt zich niet enkel tot de geïnteresseerden in het koningshuis, maar tot al wie de politieke geschiedenis van België beter wil leren kennen.

Emmanuel Gerard is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij publiceerde over christendemocratie, parlementaire geschiedenis, het interbellum en de Koude Oorlog. Hij was expert in de Lumumba-commissie van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Mark Van den Wijngaert is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KU Brussel. Hij publiceerde diverse werken over de Duitse bezetting, de Belgische politieke geschiedenis, de internationale geschiedenis en de Belgische monarchie.

Boudewijn - Koning met een missie

Davidsfonds / Harde kaft - 240 p. / 14 x 21,5 cm

Eigenschappen

Inhoud

Aantal bladzijden:
240

Eigenschappen

Afmeting:
14 x 21,5 cm