Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Hitler en de Belgen

Cornelis BertNederlands
€ 27,99
Op voorraad
Hitler en de Belgen

Beschrijving

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger van Adolf Hitler België binnen. Vier jaar lang werd België bezet.

Waarom viel Hitler juist ons land aan? Welk beeld had hij van België? Welke toekomst zag hij voor de Belgen in zijn Groot Germaanse Rijk? Zijn Blitzkrieg was zo overtuigend dat velen, zelfs zijn hardnekkigste tegenstanders, aanvankelijk geloofden in een ultieme oorlogsoverwinning van Hitler. Nog meer, de naar Frankrijk gevluchte Belgische regering ondernam pogingen om met de Duitse regering van Hitler in contact te komen en aan te sturen op een vredesakkoord.

In de naoorlogse historische literatuur is dit aspect van de Belgische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog altijd onderbelicht gebleven. In dit boek ontrafelt Bert Cornelis, auteur van 'De zaak van de zwarten' (2018), deze weinig bekende episode. Dat er zelfs in de hoogste koninklijke en politieke kringen over een mogelijke samenwerking met de Duitse dictator werd nagedacht, was een vervelend gegeven waar in de naoorlogse zegeroes en tijdens de berechting van de collaboratie geen plaats voor was.

Cornelis reconstrueert ook het verblijf van de Führer in het Waalse Brûly-de-Pesche in juni 1940 en zijn tochten door Vlaanderen en doet het gedetailleerde relaas van alle Belgen die ooit door Hitler werden ontvangen van koning Leopold III over ambassadeur Jacques Davignon tot de Waalse Rex-leider Léon Degrelle. Daarbij gaat de auteur de vraag niet uit de weg waarom niet één vooraanstaande Vlaamse collaborateur in de buurt van de Führer geraakte. Hitler had grote twijfels over het politieke lot van de Belgen. Ook die aarzelende houding brengt het boek in beeld. Hij wachtte tot het einde, net voor de bevrijding begin september 1944, om België op te splitsen in een Reichsgau Flandern en een Reichsgau Wallonien. Even dacht Hitler eraan om tijdens het Ardennenoffensief midden december 1944 België opnieuw te veroveren en zijn Belgiëpolitiek nieuw leven in te blazen. Dit alles mislukte en leidde tot zijn ondergang.

"Ik was heel benieuwd wat Hitler over de Belgen dacht, wat hij met ons van plan was en waarom hij zo lang heeft geaarzeld om over het politieke lot van België te beslissen. Ik ging daarom op onderzoek in boeken en tijdsdocumenten, en probeerde in het hoofd van Hitler te kruipen. Het resultaat hiervan is gebundeld in dit boek en schetst voor het eerst een volledig verhaal van de plannen van Hitler met België." - Bert Cornelis

Bert Cornelis (1960) is historicus. Hij was eerder politiek journalist en werkt al enkele jaren in de politieke communicatie. Hij schreef in 2014 het boek 'Burgemeester in de Groote Oorlog. De dagboeken van Gaëtan de Wouters d'Oplinter en Maria Theresia Goethals', over de Eerste Wereldoorlog. In 2018 verscheen het boek 'De zaak van de zwarten', met het fascinerende verhaal van een kasteelgijzeling aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Hitler en de Belgen

Davidsfonds / Zachte kaft - 384 p. / 15 x 23 cm

Eigenschappen

Inhoud

Aantal bladzijden:
384

Eigenschappen

Afmeting:
15 x 23 cm