Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Zwarte bonen, rode inkt en Manneken Pis

Billiet Adriaansen HuibNederlands
€ 24,99
Op voorraad
Zwarte bonen, rode inkt en Manneken Pis

Beschrijving

Eerst waren er soldaten, smokkelaars en spionnen uit Vlaanderen, toen volgden Cubaanse dwarsliggers en wetenschappers die in België poolshoogte kwamen nemen en daarna plantenjagers, bruggenbouwers en kunstenaars die vanuit Antwerpen de oceaan overstaken.

In een wervelende chronologie van personen, feiten en gebeurtenissen belicht Zwarte bonen, rode inkt en Manneken Pis de historische link tussen het kleine Cuba en het nog kleinere België. Er werd nogal wat heen en weer gereisd. Er was de Cubaanse solidariteit tijdens de Grote Oorlog, gevolgd door een heuse belgofiele periode. Er waren wapenleveringen vanuit Wallonië aan Fidel Castro, maar er was ook de recente rol van België als consensusbouwer.

Stap voor stap presenteert Huib Billiet Adriaansen grote en kleine gebeurtenissen, als was het rechtstreekse verslaggeving. Met een enorme boog, die start bij de eerste bisschop, afkomstig uit Brugge, overspant hij vijfhonderd jaar, om te eindigen in het Stripmuseum in Brussel.

Voor onze blog vroegen we de auteur om van zijn hart een steen te maken en uit de afbeeldingen en de honderden feiten en gebeurtenissen van zijn chronologisch overzicht een paar items te selecteren. Lees hier zijn selectie.
Of lees een fragment uit het boek.

"Ik heb enorm veel opgestoken uit dit vlot geschreven boek met zijn subtiele humor. Ik denk vooral aan de afwezigheid van Cubaanse maagden, of liever de bereidheid van velen geen maagd te blijven." - Herman Portocarero, voormalig Belgisch ambassadeur in Cuba

Huib Billiet Adriaansen (Gent, 1955) studeerde grafische kunsten en muziek. Vanaf 1980 maakte hij radioprogramma’s en schreef hij boeken over Cubaanse muziek. Eerder schreef hij een ook in Havana uitgegeven roman over de eerste letterzetterdrukker van het eiland, en in 2019 publiceerde hij de studie Operatie russias, die een vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van het Belgische gevangeniswezen én de linnenexport naar Cuba belicht.

Zwarte bonen, rode inkt en Manneken Pis - Hoe Leopold I naast Cuba greep en 1001 andere feiten uit de Belgisch-Cubaanse geschiedenis

Davidsfonds / Zachte kaft - 240 p. / 15 x 23 cm

Eigenschappen

Inhoud

Aantal bladzijden:
240

Eigenschappen

Afmeting:
15 x 23 cm