Zwarte dood en gouden tijden

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Ook in de veertiende eeuw brak een pandemie uit, met gruwelijke straattaferelen tot gevolg. De pest of 'Zwarte Dood' was overal en sloop genadeloos de Vlaamse steden binnen. Maar niet lang daarna keerde het tij en bereidden de Lage Landen zich voor op de Bourgondische tijd; een tot de verbeelding sprekende tijd van hertogen, graven en gravinnen. Dood en verderf maakten plaats voor pracht en praal, althans tot een zeker paardrijongeval in Wijnendale...

Main_zwarte dood

Boeken

10.png

De Bourgondische vorsten (1315-1530) – Edward De Maesschalck

Dit boek vertelt het verhaal van de Bourgondische hertogen, die werden geboren als prinsen, leefden als vorsten en hoopten als koningen te sterven. Je leert over de politieke en maatschappelijke context, over de pracht en praal van het hofleven en over tal van artistieke hoogstandjes. Je maakt kennis met het dagelijks leven en komt meer te weten over gebeurtenissen zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog en de Bourgondische kruistocht.

11.png

Van Eyck. Een optische revolutie - Borchert Till-Holger, Maximiliaan Martens, Jan Dumolyn

Als schilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede en van het flamboyante hof torende Jan van Eyck (1390-1441) mijlenver uit boven zijn tijdgenoten. Van Eycks weergaloze techniek, zijn wetenschappelijke kennis en zijn observatievermogen waren doorslaggevend voor de verdere ontwikkeling van de beeldende kunst. Dit boek brengt het complete oeuvre van Van Eyck samen, aangevuld met meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen.

Cursussen

Strombeek - Uytterschaut - shutterstock_1388517887.jpg

Opera uit het land van de opera. Italië als bakermat

Wie “opera” zegt, denkt dikwijls spontaan: Italië. Hoe komt dat? En is dat terecht? Zonder twijfel is Italië de bakermat van het genre, en de paden waarlangs het zich ontwikkelde, vertonen grillige bochten en inspirerende ironieën. Die paden volgen is een avontuur dat Johan Uytterschaut met jou aangaat. Beklijvende ontdekkingen zijn gegarandeerd.  De kruispunten die geleid hebben tot de ontwikkeling van het opera-genre in de andere Europese landen krijg je er zomaar bij.

De cursus start op vrijdag 1 februari in Strombeek.

DE Gent MSK (c) Theodoor Rombouts, Allegorie van de vijf zintuigen, 1860, MSK Gent.jpg

Theodoor Rombouts. 225 jaar MSK

Het Museum voor Schone Kunsten Gent brengt de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), de onterecht vergeten virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Rombouts was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. Hoezeer zijn schilderkunst ook gewaardeerd werd tijdens zijn korte leven, de Antwerpse barokgoden Rubens en Van Dyck zorgden ervoor dat Rombouts’ artistieke nalatenschap snel in de vergetelheid verdween. De nieuwe tentoonstelling in MSK Gent plaatst Rombouts en zijn werk in een nieuw perspectief en onthult zijn sleutelrol binnen de genreschilderkunst.

De cursus start op zaterdag 4 maart in Gent.

Mechelen_Paul de Vos, Vogelconcert (c) foto Hugo Maertens, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap (Groot).jpg

Over verborgen parels

Museum Hof van Busleyden toont in de tentoonstelling Verborgen Parels het allerbeste van wat Mechelen door de eeuwen heen heeft voortgebracht met topstukken van onder meer Rubens, Jordaens, Faydherbe en Rinus Van de Velde. De expo brengt meesterwerken uit Mechelen samen die bijna nooit te zien zijn voor het grote publiek. Grote meesters hangen er zij aan zij met minder bekende namen, uitbundige schilderijen naast ingetogen stillevens.  Curator Hannah Iterbeke, die de werken samen bracht, vertelt je welke centrale rol het kunstwerk heeft in deze tentoonstelling.

De cursus start op vrijdag 3 maart in Mechelen.

Reizen

13.png

Bourgogne - Hertogen, monniken en wijn

Bourgogne is een wijnstreek bij uitstek, bezaaid met pittoreske dorpjes en historische steden zoals Beaune en Dijon. Je reist terug in de tijd, naar toen de hertogen van Bourgondië er nog de plak zwaaiden. De ingrediënten van deze reis: hertogen, monniken en wijn.

Reis naar Bourgogne van 17 april 2023 tot 21 april 2023.

12.png

Rome & Napels in het spoor van Caravaggio

Doorkruis op een week Rome en Napels in de voetsporen van de grote schilder (en schurk) Caravaggio. Onderweg kom je Michelangelo, Raphael, Rubens en vele anderen tegen. Deze reis is een must voor wie kunst van een haast buitenaards hoog niveau wil beleven.

Reis naar Rome & Napels van 20 maart 2023 tot 26 maart 2023.

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.