De Guldensporenslag

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Elk jaar vieren wie op 11 juli de Vlaamse feestdag. Meer dan zeven eeuwen geleden versloeg als bij wonder op die dag het Vlaamse voetvolk de Franse ridders. De Guldensporenslag was in elk opzicht een kantelpunt in de geschiedenis van Vlaanderen. Maar hoe ging het er op die veldslag nu juist aan toe? Wordt het legendarische verhaal terecht geromantiseerd? Ontdek meer over de rol van de bloederige veldslag op het strijdtoneel van Europa, de alomtegenwoordige Vlaamse leeuw en de groeiende identiteit van Vlaanderen in de veertiende eeuw.

Main_sporenslag

Boeken

8.png

De graven van Vlaanderen (864-1384) – Edward De Maesschalck

Boudewijn de IJzeren schaakte koningsdochter Judith en werd zo de eerste graaf van Vlaanderen. In 500 jaar tijd ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen. Lees over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen en beleef vanop de eerste rij spectaculaire toernooien, de Guldensporenslag of de moord op Artevelde.

9.png

Op reis met Vlaamse meesters – Jos Vandervelden en Alexander Dumarey

In dit boek ontdek je locaties in Vlaanderen en Brussel waar onze grootste schilders hun schildersezel opstelden. En het verhaal achter 50 werken uit de Vlaamse schilderkunst van de laatste 600 jaar. Bij elk schilderij schetst Jos Vandervelden het cultuurhistorische verhaal. Hij voert je langs de stedelijke ontwikkelingen in de middeleeuwen, de industriële vooruitgang, de natievorming van België en de oorlogen. En je krijgt bij elke locatie een handvol tips voor een bezoek aan historische monumenten, culturele bezienswaardigheden en waardevolle natuurgebieden in de omgeving.

Cursussen

Kunst_vossenstreken_‘De vos en de ooievaar’ van Karel Verlat (privécollectie).jpg

Reynaert de Vos in de beeldende kunst

Het Waasland, Gent en Hulst hebben een Reynaertreputatie en ook Antwerpen was vanaf de zestiende eeuw Reynaerts thuisstad. In de loop der tijden hebben tientallen auteurs, maar ook beeldende kunstenaars het Reynaertverhaal geïnterpreteerd. En het blijft verbazen hoe de middeleeuwse schelm nog steeds inspireert. Na een inleiding over het middeleeuwse Reynaertverhaal ontdekken we Reynaertwerk van miniaturisten, houtsnijders, graveurs, schilders en beeldhouwers.

De cursus start op vrijdag 27 januari in Sint-Niklaas.

Sint-Truiden - Decat - shutterstock_89387977.jpg

De rotonde van Europa. Limburg als strijdperk van vorsten en naties

Sinds de middeleeuwen trokken ze een bloedig spoor door Haspengouw, Maasland en de Kempen: ridderscharen uit Brabant en Luik, huurlingenlegers uit Bourgondië, Frankrijk en Oostenrijk... Onder meer de nabijheid van de strategische vestingstad Maastricht en de ligging op de waterscheidingslijn tussen de rivierbekkens van Schelde en Maas maakten van Limburg een uitnodigend doorgangsgebied en slagveld. Frank Decat brengt tien fascinerende eeuwen westerse krijgsgeschiedenis. Er is ruime aandacht voor de wisselwerking tussen de regionale en internationale context en de politiek-maatschappelijke achtergrond. 

De cursus start op donderdag 2 februari in Sint-Truiden.

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.