De Groote Oorlog

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Een conflict als Wereldoorlog I, dat had de wereld nog nooit gezien. De meest vernietigende oorlog ooit, met dood en vernietiging op grote schaal. In België werd die oorlog uitgevochten in loopgraven achter de IJzer. Een natte, grauwe plek waar de Belgen vier jaar vast zaten. Het tekent een generatie en zet van alles in gang. Wereldoorlog I zindert nog jaren na - eigenlijk zijn de gevolgen tot nu voelbaar.

VVV_9

Boeken

VVV9_2.png

Antwerpen 1920 - Jasper Truyens

Eén dag na de wapenstilstand op 11 november 1918 belde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij wilde de vooroorlogse kandidatuur van Antwerpen voor de organisatie van de VIIe Olympiade in 1920 steunen. Door de korte voorbereidingstijd en geldgebrek werd het een olympiade vol eigenaardigheden.

VVV9_3.png

Léonie - Karen Derycke en Lee Ingelbrecht

In 1921 werd jonkvrouw Léonie Keingiaert de Gheluvelt de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Ze raakte verwikkeld in talrijke intriges. Was ze een grote weldoenster, een feministe avant la lettre of een vurig tegenstander van de kerk? Ondanks de veranderende maatschappij blijft Léonie vasthouden aan de adellijke privileges van voor de Eerste Wereldoorlog. Als dame de noblesse werd ze een eeuw te laat geboren, als vrouw in de politiek wellicht te vroeg.

VVV9_1.png

Wij, twee jongens - Aline Sax

West-Vlaanderen, 1910. Het gezin De Belder laat de armoede achter zich en waagt de oversteek naar Amerika. Adriaan is echter de enige die daadwerkelijk in New York terechtkomt. Hij is moederziel alleen, wordt meteen bestolen, kan niemand verstaan en wil zo snel mogelijk geld verdienen om terug te keren naar zijn familie. Maar dan ontmoet hij Jack. En alles verandert.

Cursussen

Red Star Line horizontaal

Red Star Line musical - gekaderd

Miljoenen mensen nemen vanaf 1800 de boot vanuit Europa naar 'het beloofde land'. Een reis die begint in de historische havenloods van de Red Star Line rederij in Antwerpen. Studio100 zet deze bijzondere periode in de schijnwerpers met een nieuwe musical met het verhaal van Jan en Marie.

Er waren heel wat redenen om te emigreren, zowel voor de hogere als lagere sociale klassen. Torsten Feys schetst de transatlantische migratie vanuit Antwerpen. Kom meer te weten tijdens dit dagevenement en geniet nog meer van de musical.

Dagevenement op zaterdag 6 mei in Puurs-Sint-Amands.

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.