Koop het allereerste boek van Uitgeverij Steunbeer nu aan!

Scheppende ruimte.jpg

Koop het allereerste boek van Uitgeverij Steunbeer nu aan!

Gepubliceerd door Davidsfonds op 10 juni 2024

Wat zegt 1786 jou? Zonder context allicht weinig. Het cijfer 1786 staat voor het aantal parochiekerken dat Vlaanderen vandaag de dag nog telt. En dat aantal is in dalende lijn, want binnen afzienbare tijd zullen een pak kerken in Vlaanderen een herbestemming krijgen omdat geloofsgemeenschappen krimpen.

Is er nog een toekomst voor religieuze plekken? Welk perspectief is er voor onze kloosters, abdijen, parochiekerken, kapelletjes, begijnhoven, bedevaartsoorden …? Leegstand? Verkommering? Zoeken we een nieuwe bestemming voor deze plekken in de vorm van een hotel of een restaurant? En wat dan met de ziel van de plek?

Allemaal prangende vragen die Kristof Lataire, expert in toekomstverkenning van religieus erfgoed, zich stelt in zijn prachtige werk De kracht van de scheppende ruimte. Hoe kunnen onze religieuze plekken een blijvende maatschappelijke en spirituele meerwaarde hebben? Hoe kunnen we het patrimonium en het erfgoed bewaren en delen met toekomstige generaties? Wat is de betekenis van een religieuze plek voor de gemeenschap die er zich verbonden mee voelt? Hoe zorg je voor een economisch duurzame en financieel rendabele toekomst? Is er ruimte voor experiment om grenzen af te tasten? Hoe vertaal je een idee in een nieuwe architecturale vorm?

Kristof Lataire reikt perspectieven aan en stelt concrete acties voor die energie geven om religieuze plekken een nieuwe toekomst te geven – Thomas De Boever verbeeldt verleden, heden en toekomst met sprankelende foto’s. Bron van inspiratie is ‘de scheppende ruimte’ – een broedplaats van ideeën die gevoed wordt door een niet-aflatende stroom relevante vragen. Meer dan 25 experten verrijken zijn visie.

Benieuwd welke antwoorden Kristof je biedt? Wil je die sprankelende foto's graag zélf bekijken? Koop dan nu het boek aan in onze webwinkel!

Overigens: dit boek is het eerste werk dat via de gloednieuw opgerichte uitgeverij Steunbeer vzw van de band rolt. Wist je trouwens dat Davidsfonds mee aan de basis ligt van de oprichting ervan? Samen gaan we voor sociaal en cultureel verantwoorde boeken die er écht toe doen. We kiezen onze projecten met zorg, om er samen de schouders onder te zetten. Zet jij er ook graag mee je schouders onder? Rep je naar onze webwinkel, steun Steunbeer en laat dit boek binnenkort schitteren in jouw boekenkast!

Leuk extraatje voor de echte fans!
Bezoek ook www.descheppenderuimte.be om de podcasts die bij het boek horen te beluisteren. Zij geven je nog meer achtergrondinformatie bij de kracht van religieuze plekken.
Elke podcast werd bovendien opgenomen in telkens een andere religieuze plek, om echt helemaal in de sfeer te komen.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit