Over NIEUW - Hoe dichtbij ligt China?

14-28 feb
Kluisbergen - Residentie Orchidee

NIEUW - Hoe dichtbij ligt China?

Voormalig nieuwsanker en journalist Stefan Blommaert geeft vanuit eerste hand inzicht in het China van vandaag.

woensdag 14 februari 2024, woensdag 21 februari 2024, woensdag 28 februari 2024

Er bestaat een Chinees woord voor democratie: 民主 (minzhu), wat kan worden vertaald als ‘het volk is heer en meester’. Helaas, in China is het volk allerminst meester; de meester is de Communistische Partij. De bevolking wordt op velerlei vlakken gecontroleerd en de pers en de sociale media zijn onderhevig aan zware censuur. 

Op economisch vlak heeft zich de voorbije veertig jaar echter een waar mirakel afgespeeld. Dankzij hervormingen sinds het begin van de jaren tachtig is de Chinese economie op een spectaculaire manier gegroeid. Er heeft zich een stevige middenklasse ontwikkeld, de extreme armoede is zo goed als verdwenen en in zowat alle geledingen van de maatschappij is de levensstandaard gestegen. Maar de voorbije jaren sputtert de economische machine. Toch blijven de Chinezen verbazen met hun verwezenlijkingen en hun inventiviteit en richten ze hun blik ook op de rest van de wereld. Ze investeren in infrastructuurwerken langs de historische zijderoute, maar ook in Afrika spelen ze een steeds grotere rol. Schoorvoetend probeert de Europese Unie hier een antwoord op te bieden. Maar de concurrentiestrijd lijkt te worden uitgevochten met ongelijke wapen en  voorlopig is China aan de winnende hand. 

Voormalig nieuwsanker en journalist Stefan Blommaert was jarenlang Azië correspondent. Hij geeft vanuit eerste hand inzicht in het China van vandaag.

 

I.s.m. Davidsfonds regio Kluisbergen

Programma van Hoe dichtbij ligt China?

Dag 1, woensdag 14 februari
20:00 - 22:00 Sessie 1 Door Stefan Blommaert
Dag 2, woensdag 21 februari
20:00 - 22:00 Sessie 2 Door Stefan Blommaert
Dag 3, woensdag 28 februari
20:00 - 22:00 Sessie 3 Door Stefan Blommaert

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs € 52,00
Standaardprijs € 67,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedAvondcursusCursus3 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitWereld