Over Alexandrië

07-28 okt
Brussel - Bozar

Alexandrië

Stad van Grieken, Ptolemaeën en Romeinen

Startdatum: vrijdag 7 oktober 2022

Bozar richt dit najaar de blik op Alexandrië met de prestigieuze  expo ‘Alexandrië: vervlogen toekomsten’. Vanaf de 4de eeuw v. Chr. is Alexandrië het kloppende hart van de antieke beschaving. Gesticht door Alexander de Grote, is de stad gericht op de Griekse wereld. Maar het is ook de voornaamste haven van Egypte. Hier wonen de Ptolemaeïsche koningen en later de Romeinse gouverneurs. Geleerden en kunstenaars van de hele wereld komen er werken in het Mouseion en in de grootste bibliotheek ter wereld.

Na de roemrijke hellenistische en Romeinse tijd, begint de hoofdstad van Egypte aan een nieuw hoofdstuk. Naast de heidense erfenis en de Joodse invloeden is er de inbreng van het christendom. Vooral op economisch, cultureel, godsdienstig en kerkpolitiek vlak werpt Alexandrië zich op als een van dé grote metropolen van het Middellandse Zeebekken tijdens de late oudheid en de Vroeg-Byzantijnse tijd.

In de Islamitische middeleeuwen krimpt de stad tot een onbeduidende provinciestad. Toch blijft de herinnering aan het roemrijke verleden bewaard door allerhande legenden die opduiken in de Arabische literatuur: de bewogen stichting van de stad door Alexander de Grote, het wonder van de vuurtoren en de tragische vernietiging van de bibliotheek. Pas in de 19de eeuw herrijst Alexandrië uit haar as door de ontwikkeling van een kosmopoliete, Grieks-Armeens-Arabische cultuur.

Drie vakspecialisten (prof. Willy Clarysse, prof. Peter Van Deun, prof. Daniel De Smet) nemen je mee in de boeiende geschiedenis van Alexandrië. Zo haal je nog meer uit het tentoonstellingsbezoek.

Opgelet: er is geen drank voorzien tijdens de pauzes.

I.s.m. BOZAR en Davidsfonds Brussel vzw

Programma van cursus 'Alexandrië'

Dag 1, vrijdag 7 oktober
14:00 - 16:30 Sessie 1
Dag 2, vrijdag 14 oktober
14:00 - 16:30 Sessie 2 Door Peter Van Deun
Dag 3, vrijdag 21 oktober
14:00 - 16:30 Sessie 3 Door Daniël De Smet
Dag 4, vrijdag 28 oktober
14:00 - 16:00 Rondleiding in expo Bozar

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs (incl. rondleiding in expo Bozar) € 77,00
Standaardprijs (incl. rondleiding in expo Bozar) € 83,00
Tentoonstellingsbezoek € 28,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus3 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitOudheid