Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Schipbreuk der beschavingen

Maalouf Amin, Davidsfonds EssaysNederlands
€ 25,99
Op voorraad
Schipbreuk der beschavingen

Beschrijving

Hoe is het zover kunnen komen? Dat is de vraag die ik me steeds weer stel wanneer ik word geconfronteerd met de griezelige woelingen van deze eeuw. Wat is er fout gegaan? Hebben we een navigatiefout gemaakt? Hadden we die zaken kunnen omzeilen? En vooral: hebben we nog de gelegenheid een betere, nieuwe koers te kiezen?

Al meer dan een halve eeuw reist Amin Maalouf de wereld rond en geeft hij zijn ogen de kost. Hij groeide op in de wereldse en welvarende steden Beiroet en Caïro, en zag hoe die steeds meer in de greep kwamen van oorlog en geweld. Hij was in Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog, en in Teheran toen de Islamitische Republiek werd uitgeroepen. In dit krachtige en veelomvattende boek treedt hij op als geëngageerd toeschouwer en denker, als iemand die zijn eigen, persoonlijke ervaringen koppelt aan reflecties over een steeds veranderende wereld.

Vandaag staan we, vreest hij, op de drempel van een wereldwijde schipbreuk, die alle domeinen van de beschaving treft. Amerika, hoewel nog steeds de enige supermacht, verliest elke morele geloofwaardigheid. Europa, dat de rest van de mensheid het meest ambitieuze en troostende project van de afgelopen eeuw voorspiegelde, valt uiteen. De Arabisch-islamitische wereld zinkt weg in een diepe crisis die haar bevolking in wanhoop stort, met rampzalige gevolgen voor de hele planeet. China, India en Rusland trekken met meer ambities dan moraal het wereldtoneel op, waar steeds vaker de wet van de sterkste geldt. Een nieuwe wapenwedloop lijkt onvermijdelijk. Om nog maar te zwijgen van de ernstige bedreigingen op het vlak van klimaat, milieu en gezondheid waar de planeet mee wordt geconfronteerd en die alleen kunnen worden aangepakt door middel van wereldwijde solidariteit. En laat het daar nu net aan ontbreken.

Het is hoog tijd, vindt Maalouf, dat de mensheid zich de juiste vragen stelt, en er een antwoord op probeert te formuleren.

Lees nu een interview met Maalouf op NRC.nl. Of lees de karakterschets door Gie Goris, voormalig hoofd-redacteur van MO*magazine, in onze vernieuwde ledenkrant.

Schipbreuk der beschavingen maakt deel uit van de reeks Davidsfonds Essays. Daarin verschenen ook:


Mijn land, rechts of links van George Orwell
De lach van Chesterton van Gaston Durnez
Een danser in de sneeuw van Gaston Durnez
Oud Papier van Leen Huet
Autonomie van Harold Polis


Amin Maalouf (Beiroet, 1949) groeide op in een christelijke familie in Libanon en Egypte, en vluchtte in 1976, bij het begin van de Libanese burgeroorlog, naar Frankrijk. Zijn boeken Rovers, christenhonden, vrouwenschenners. De kruistochten in Arabische kronieken (1983), Moorddadige identiteiten (1998) en Oorsprong (2004) groeiden uit tot internationale bestsellers. Voor zijn roman De rots van Tanios (1993) werd hij bekroond met de Prix Goncourt. In 2011 volgde hij antropoloog Claude Lévi-Strauss op als lid van de Académie française.

Schipbreuk der beschavingen

Davidsfonds / Zachte kaft - 271 p. / 14 x 21,5 cm

Eigenschappen

Uitgeverij:
Davidsfonds Uitgeverij

Inhoud

Aantal bladzijden:
271

Eigenschappen

Afmeting:
14 x 21,5 cm