Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Mijn land, rechts of links

Orwell George, Davidsfonds EssaysNederlands
€ 18,50
Op voorraad
Mijn land, rechts of links

Beschrijving

Briljante essays van George Orwell in een nieuwe vertaling van Ivo Verheyen.

De biografie van schrijver George Orwell leest haast als een korte samenvatting van de 20ste eeuw. In Birma leerde hij als ambtenaar de dagelijkse praktijk van het Britse imperialisme kennen, hij leefde als vagebond in de straten van Londen en Parijs en vocht in de Spaanse straten tegen de troepen van Franco tijdens de Burgeroorlog. Hij ondervond aan den lijve wat de belangrijkste stromingen van zijn tijd inhielden. Kolonialisme, imperialisme, fascisme, communisme, socialisme en nationalisme kenden geen geheimen voor hem.

Het resulteerde in enkele klassiek geworden romans, maar ook in briljante essays, waarin hij met veel stilistisch vernuft, grote intellectuele eerlijkheid en een heldere redeneertrant zijn onderwerpen benadert. Maatschappelijke tegenstellingen, zoals die tussen rechts en links, overstijgt hij. Orwell ontpopt zich als een kritisch humanist, een vrijdenker wiens essays meer dan zeventig jaar na zijn dood nog prangend actueel en eigentijds zijn.

Mijn land, rechts of links bevat enkele van zijn beste stukken, in een heel nieuwe vertaling van Ivo Verheyen.

Lees nu een voorpublicatie op onze blog. Herbeluister het gesprek met vertaler en samensteller Ivo Verheyen op zaterdag 23 januari 2021 bij Interne Keuken. Of het gesprek op donderdag 4 februari 2021 bij Pompidou.

Dit boek maakt deel uit van de reeks Davidsfonds Essays. Daarin verschenen ook:


Schipbreuk der beschavingen van Amin Maalouf
De lach van Chesterton van Gaston Durnez
Een danser in de sneeuw van Gaston Durnez
Oud papier van Leen Huet
Autonomie van Harold Polis


George Orwell (1903-1950), pseudoniem van Eric Blair, geldt als een van de belangrijkste Britse schrijvers van de 20ste eeuw. Zijn romans Animal Farm (Boerderij der dieren) en 1984 gelden als klassiekers. Hij schreef ook non-fictie, journalistieke stukken en essays.

"Enig minpunt aan deze tot binge reading aansporende bundel? Dat de tien uitgekozen essays, geschreven tussen 1936 en 1948, slechts 172 bladzijden beslaan." - Joachim Stoop in Humo. Lees hier de volledige recensie.

"Opnieuw ben ik onder de indruk van zijn scherpe en autonome manier van denken, waar menig politicus of burger een voorbeeld aan kan nemen." - Michel Krielaars in de boekenbijlage van NRC. Lees hier de volledige recensie.

"Orwell leert ons dat het niet belangrijk is wat je denkt, wel hoe je denkt." - Christopher Hitchens

Mijn land, rechts of links

Davidsfonds / Zachte kaft - 160 p. / 14 x 21,5 cm

Eigenschappen

Inhoud

Aantal bladzijden:
160

Eigenschappen

Afmeting:
14 x 21,5 cm