Hoe geraak ik in de hemel

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Waar de een zich afvraagt wat de snelste weg naar de hemelpoort is, vernielt de ander met veel enthousiasme heiligenbeelden. De zestiende en zeventiende eeuw was een tijd van religieuze verdeeldheid en de opkomst van het protestantisme. Maar wat heeft die historische Beeldenstorm nu juist met de Tachtigjarige Oorlog te maken? En wat was het gevolg voor de Nederlanden? Lees alles over 'Oranje tegen Spanje' en maak kennis met de alom gevreesde generaal, de Hertog van Alva.

Main_hemel

Boeken

Boeken_Antwerpen.png

Antwerpen - Michael Pye

Ooit was Antwerpen het middelpunt van de wereld. De stad van Plantijn en Brueghel kende in de zestiende eeuw als handelscentrum geen evenbeeld. Bezoekers kwamen met hun koopwaar uit alle uithoeken van de wereld. Tegelijkertijd kende Antwerpen een schaduwkant: rellen, muiterijen en de inquisitie, die als een donkere wolk boven de joodse en protestante inwoners hing.

Boeken_Oranje.png

Oranje tegen Spanje (1500-1648) - Edward De Maesschalck

In de anderhalve eeuw tussen de geboorte van keizer Karel in 1500 en de Vrede van Munster in 1648 bloeide de welvaart als nooit tevoren. De kunsten bereikten een ongekend hoogtepunt. Tegelijkertijd was het een periode van religieuze twisten en oorlog. De strijd tussen Willem van Oranje en het overmachtige Spanje in de Tachtigjarige Oorlog tekende sterk het collectieve geheugen van de Nederlanders.

Boeken_Kappen.png

Zwarte Kappen - Jan Pauwels

Antoon Triest, bisschop van Gent, en zijn rechterhand trekken ten strijde tegen de zedenverwildering in de Zuidelijke Nederlanden en onderzoeken twee merkwaardige zaken in Gent en Brugge tussen 1627 en 1640. Pater Michiel Van Belle gaat zich in Gent te buiten aan financiële, alcoholische, seksuele en criminele excessen in de onderbuik van de samenleving. In zijn paleis in Brugge slaagt bisschop Servaas De Quinckere er beter in de schijn van rechtschapenheid op te houden, maar de geveinsde geloofsijver bladdert snel af wanneer Triest zijn eigengereide gangen nagaat. Dit boek dompelt de lezer onder in waargebeurde verhalen uit de 17de eeuw.

Cursussen

Europa_bangvoordeguillotine_shutterstockfoto.jpg

Bang voor de guillotine. De Franse revolutie door de ogen van de slachtoffers

Liberté, égalité, fraternité! Het Franse volk komt in opstand en bestormt op 14 juli 1789 de Bastille. Het land staat op zijn kop. Koning Lodewijk XVI en zijn echtgenote Marie-Antoinette worden onthoofd. De Franse Revolutie maakt komaf met het absolutisme en inspireert daarmee andere volkeren. Maar wat met de duizenden vaak onschuldige slachtoffers van de Revolutie? Joris Verbeurgt belicht in zijn cursus het lot van de 'gewone' Fransen. Het is een huiveringwekkende getuigenis van terreur, verraad en massamoord, maar ook van idealisme en offerbereidheid.

De cursus start op woensdag 1 maart in Wetteren.

Antwerpen - Verberckmoes.jpg

Onze barokke en mondiale 17de eeuw. Barokke Influencers

In de 17de eeuw waren onze gebieden Spaanse Nederlanden en maakten we deel uit van een mondiale Habsburgermonarchie. De verbinding tussen onze Nederlanden en de wijde wereld vormde een rode draad in politiek, godsdienst en ideeën. Maar hoe werden overwinningen op ketterse Nederlanders gevierd, zoals in de slag bij Kallo in 1638? Wat hielden de processies in tegen Turken die de christelijke wereld bedreigden? En wat hadden liedjeszangers te zeggen over de zeven hoofdzonden en een overdaad aan lichamelijk genot? Johan Verberckmoes doet uit de doeken hoe in de zeventiende eeuw gewerkt en gefeest werd.

De cursus start op zaterdag 11 maart in Antwerpen.

Reizen

Reizen_Johanna.png

Midden-Spanje - In het spoor van Johanna de Waanzinnige

Klopt het dat Johanna de Waanzinnige na de dood van haar man Filips de Schone jarenlang door Spanje rondzwierf met zijn lijk? Auteur Brigitte Raskin onderzocht de legende. Op reis door Castilië vertelt ze je het ware verhaal van het wel en wee van de ongelukkige koningin, die kort na de dood van haar man levenslang werd opgesloten in Tordesillas. Wie meegaat volgt de rouwstoet op de voet, met oog voor het hedendaagse Spanje.

Reis naar Midden-Spanje van 8 mei 2023 tot 14 mei 2023.

Cultuurreizen_Isabel.png

Spanje - In de voetsporen van Isabel la Católica

Tijdens deze reis verken je de historische regio Castilla la Vieja met als rode draad het leven van Isabel la Católica (1451 -1504). Griet Meert vertelt gaandeweg hoe deze ‘straffe madam’ uitgroeide tot de machtigste vrouw van het oude Spanje in de tweede helft van de vijftiende eeuw.

Reis naar Spanje van 4 juli 2023 tot 12 juli 2023.

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.