De prehistorie

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Het begon allemaal met een knal. En heel veel geduld. Want na die eerste knal duurde het vele miljoenen jaren voor er van de mens, laat staan de Vlaming, zelfs maar sprake was. De dinosauriërs waren er al voor de eerste holbewoners. Daarna ging het langzaamaan de goede kant uit. Denk maar aan de Egyptenaren en het oude Mesopotamië waar we vandaag nog steeds over bijleren. Je ontdekt er meer over in onze boeken en cursussen!

Main_prehistorie

---------------

----------------------------

------------------------------

Boeken

6.png

Kunnen dinosauriërs ook paars zijn? - Greer Stothers

Ontdek op een caleidoscopische reis de kleurrijke wereld van dinosaurussen en hoe andere prehistorische dieren er echt uitzagen. Leer de allernieuwste theorieën over gevederde dinosaurussen, de kleurrijke geheimen van fossielen en wat miljoen jaar oude overblijfselen ons vertellen over uitgestorven dieren. Paleo-kunstenaar en auteur Greer Stothers geeft een nieuw beeld van dinosauriërs en hun prehistorische leeftijdsgenoten. Een cadeautip voor zowel jonge paleontologen als kunstliefhebbers.
Vanaf 7 jaar.

5.png

Het oude Egypte - Morgan Matthew

Van een wonderbaarlijke rivier in de woestijn tot indrukwekkende graftombes die werden gebouwd om eeuwig mee te gaan: leven en dood lagen altijd dicht bij elkaar in het Oude Egypte. Met stijlvolle tekeningen en veel handige projecten om je in vast te bijten, ontdek je een van de grootste beschavingen ter wereld. Verken het land van de farao's met zes fantastische kartonnen modellen.
Vanaf 5 jaar.

4.png

Vuurmeisje - Dirk Bracke

IJstijd. Voor Steen en zijn stamgenoten is het niet makkelijk om te overleven: knagende honger, bijtende kou, wilde dieren en onderlinge vetes zijn dagelijkse kost. Op een dag betreedt een andere stam hun jachtgebied. Als eerste merkt Steen een meisje op. Ze kan zelf vuur maken. Het meisje blijft door zijn hoofd spoken. Als zijn stam de hare aanvalt, besluit Steen haar te redden. Van dan af wijkt Vuurmeisje geen moment van zijn zijde.
Vanaf 15 jaar.

Cursussen

Aalst - De Bie - shutterstock_289054421.jpg

Onze verbeelding. Hoe kunstzinnig gedrag tot stand kon komen

Gedachten op papier zetten, met een tekening, gedicht of lied iemand verrassen… Kunstzinnig gedrag lijkt een evidente menselijke behoefte. 

Als archeoloog en kunsthistoricus gaat Marc De Bie op zoek naar het ontstaan en de evolutie van de menselijke creativiteit. Wat heeft ons gemaakt tot ‘artistieke aap’? Al in de prehistorie gingen vroege mensachtigen zich in hun cultureel gedrag onderscheiden van andere primaten. Er ontstond een dialoog tussen natuurlijke evolutie en culturele ontwikkeling, die uiteindelijk een artistieke soort voortbracht.

De cursus start op vrijdag 27 januari in Aalst. 

Beveren - Vandenberghe.jpg

Vier miljard jaar aarde. Over continenten, klimaten en levensvormen

Onze planeet ontstond meer dan vier miljard jaar geleden, in een heelal dat nog veel ouder was. Sindsdien is de aarde een dynamische planeet gebleven met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, wisselende zeespiegels, verschuivende continenten en nieuwe gebergten. Ook het klimaat schommelde heel sterk doorheen die miljarden jaren. En het leven dat zich al snel na het ontstaan van de planeet ontwikkelde, evolueerde mee onder invloed van de steeds wijzigende omstandigheden. 

De aarde functioneert als een gigantisch systeem waarin alles samenhangt. Maar wat is de invloed van de mensen op hun planeet? Noël Vandenberghe, autoriteit over de geschiedenis van de aarde, doet de verwondering-wekkende geschiedenis die leidde naar de huidige mensenwereld haarfijn uit de doeken.  

De cursus start op donderdag 9 februari in Beveren.

oudheid_langstigriseneufraat_shutterstockfoto.jpg

Langs Tigris en Eufraat. De cultuur van het oude Mesopotamië

Ten tijde van het oude Egypte strekt het Mesopotamische rijk zich uit tussen de Tigris en de Eufraat. Het is een van de grootste beschavingen uit de oudheid. De uitvinding van het spijkerschrift door de Sumeriërs in 3300 v.Chr. is daarin van groot belang. De overgebleven kleitabletten bieden niet alleen een schat aan informatie over het dagelijkse leven in die tijd, maar bevatten ook hoogstaande literaire en religieuze teksten.

Michel Tanret trekt samen met jou door de rijke cultuur van het vruchtbare tweestromenland. De eerste nederzettingen rond 6000 v.Chr., de uitvinding van het eerste schriftsysteem ter wereld, grote vorsten als Hammoerabi en Assurbanipal: het zijn maar een paar voorbeelden uit de boeiende reis door een tijd vol geneeskundige, wiskundige en literaire hoogtepunten.

De cursus start op donderdag 16 februari in Roeselare. 

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.