Persbericht: de Boon 2024 - de winnaars!

Banner De Boon prijsuitreiking (1).png

Persbericht: de Boon 2024 - de winnaars!

‘Alkibiades’, ‘Neem nooit een beste vriend’ en 'Kijk dan toch!' vielen in de prijzen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 27 maart 2024

Op dinsdagavond 26 maart 2024 werden de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt op een feestelijk evenement in de Warande in Turnhout. Elke winnaar ontving 50.000 euro en een op maat gemaakte zegelring. Daarnaast werden de publieksprijzen, elk ter waarde van 5.000 euro, toegekend dankzij de steun van Davidsfonds en Vermeylenfonds.

De jury selecteerde de historische roman 'Alkibiades' van Ilja Leonard Pfeijffer als winnaar in de categorie fictie en non-fictie. Het young-adultverhaal 'Neem nooit een beste vriend' van Erna Sassen en Martijn van der Linden veroverde het hart van de jury in de categorie kinder- en jeugdliteratuur.

De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur: 'Neem nooit een beste vriend' van Erna Sassen en Martijn van der Linden

'Neem nooit een beste vriend' (Leopold) van Erna Sassen en Martijn van der Linden wist de jury van kinder- en jeugdliteratuur te ontroeren door zijn eenvoud en authenticiteit. De combinatie van tekst en illustraties zorgt voor een meeslepende leeservaring die de schoonheid van vriendschap benadrukt.

"De jury sloot één boek net dat tikkeltje meer in het hart, met een gevoel dat op verliefdheid leek. Hoe alles lijkt te kloppen aan dit boek, hoe je het wilt vastpakken voor een volgende leesbeurt, hoe het je raakt en gelukkig maakt, in zijn samenspel tussen tekst en illustratie. Zijn zwierig gewiekste compositie, zijn schijnbare gemak en flair, en de authentiek vertolkte stem van het hoofdpersonage."

Lees hier het volledige juryrapport kinder- en jeugdliteratuur

De Boon voor fictie en non-fictie: 'Alkibiades' van Ilja Leonard Pfeijffer

Met 'Alkibiades' (Arbeiderspers) heeft Ilja Leonard Pfeijffer een opmerkelijk boek geschreven dat de jury fictie en non-fictie wist te overtuigen. Het boek combineert een gefictionaliseerde biografie met avontuur en filosofie, en daagt lezers uit tot nadenken over democratie. Het is een werk dat indruk maakt en blijft hangen.

"Ilja Leonard Pfeijffer schreef met ‘Alkibiades’ een onvergelijkbaar boek. Het is een gefictionaliseerde biografie (mét notenapparaat). Een avonturenroman zonder grenzen en een filosofisch en politiek traktaat over onze moeilijke omgang met democratie. Het boek daagt de lezer uit en laat hem geen keuze: het is zwemmen of verzuipen. Wie de overkant haalt, draagt het boek voor altijd met zich mee."

Lees hier het volledige juryrapport fictie en non-fictie

de boon winnaars

Publieksprijzen: 'Kijk dan toch!' van Elvis Peeters en Sebastiaan Van Doninck & 'Alkibiades' van Ilja Leonard Pfeijffer

Het publiek kreeg ook de kans om te stemmen op hun favoriete boek. Voor elke categorie werd een publieksfavoriet bekroond.

In de categorie kinder- en jeugdliteratuur koos het publiek voor 'Kijk dan toch!' (Lannoo) van Elvis Peeters en Sebastiaan Van Doninck. Zij wonnen dan ook de publieksprijs van 5.000 euro geschonken door Davidsfonds. 

In de categorie fictie en non-fictie viel 'Alkibiades' (Arbeiderspers) van Ilja Leonard Pfeijffer het meest in de smaak bij het publiek. Pfeijffer vertrok bijgevolg naar huis met de publieksprijs van 5.000 euro geschonken door Vermeylenfonds.

660178df69b4d8ba32227207_8

Meer weten over de winnaars? 

Meer informatie

Dit was de derde editie van de Vlaamse literatuurprijs de Boon.

Dankzij de steun van partners Davidsfonds en Vermeylenfonds is er in elke categorie een publieksprijs ter waarde van € 5.000 te winnen. VRT en De Standaard zijn de vaste mediapartners van de Boon.

De Boon wordt mogelijk gemaakt door de vzw Vlaamse Literatuurprijs met steun van de Vlaamse overheid.

Meer informatie is terug te vinden via De Boon.

Afspraak in Leuven voor de Boon 2025

Zet alvast 25 maart 2025 in je agenda! Dan worden de volgende Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt in gaststad Leuven. Het belooft wederom een zeer rijk boekjaar te worden. Ook deze editie zal Davidsfonds opnieuw de publieksprijs voor kinder- en jeugdliteratuur schenken.

De jury voor fictie en non-fictie werd dit jaar voorgezeten door dichter Mustafa Kör en die voor kinder- en jeugdliteratuur door Wouter Deprez. Hun opvolgers voor volgend jaar zijn alvast bekendgemaakt. Actrice Els Dottermans wordt juryvoorzitter voor de Boon voor fictie en non-fictie en Elisabeth Lucie Baeten voor kinder- en jeugdboeken. 

Foto

Winnaars de Boon 2024: Erna Sassen en Martijn van der Linden, Ilja Leonard Pfeijffer en partner Stella, Elvis Peeters en Sebastiaan Van Doninck. © Katrien Vos

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit