Davidsfonds viert 20 jaar Nachten van de Geschiedenis met lokale initiatieven

NVDG2022_Banner campagnebeeld.jpg

Davidsfonds viert 20 jaar Nachten van de Geschiedenis met lokale initiatieven

Gepubliceerd door Davidsfonds op 12 oktober 2022

Davidsfonds lanceert de twintigste editie van Nachten van de Geschiedenis. Voor deze feesteditie organiseren lokale Davidsfonds-afdelingen over heel Vlaanderen en Brussel van 7 tot 13 november activiteiten om lokale geschiedenis in de kijker te zetten.

Twintig jaar geleden lanceerde de socio-culturele organisatie Davidsfonds vzw de eerste editie van Nachten van de Geschiedenis, een evenement waarbij lokale vrijwilligers in Davidsfonds-afdelingen geschiedenisactiviteiten organiseren. Die activiteiten kaderen ieder jaar binnen een ander jaarthema. Dit jaar duiken afdelingen de geschiedenis in rond het thema ‘Trots in Vlaanderen en Brussel’ waarbij ze zich verdiepen in lokale historische gebeurtenissen of personen.

NVDG_Campagnebeeld

Van gegidste wandelingen tot voordrachten van experten

De Davidsfonds-afdelingen zijn volledig vrij in hoe ze het thema invullen. Zo neemt Davidsfonds Oud-Turnhout deelnemers mee op een gegidste wandeling langs standbeelden en straatnamen, of krijgen geïnteresseerden in Overijse een rondleiding in het museum over de druif dankzij Davidsfonds Overijse. Veel afdelingen nodigen een geschiedenisexpert uit voor een voordracht over Guido Gezelle, Hendrik Conscience of andere historische figuren. De onderwerpen in het aanbod zijn gevarieerd. Ook wie wil bijleren over de actuele klimaatzorg doorheen de geschiedenis, de Boerenkrijg of kunstroof doorheen de eeuwen vindt zijn gading in het aanbod. Opvallende namen onder de sprekers zijn onder meer Luc De Vos, Arnout Hauben, Johan Op De Beeck, Peter De Wilde en Jan Peumans.

 

Bekijk het aanbod geschiedenisactiviteiten

De twintigste editie vindt plaats van 7 tot 13 november verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Het aanbod van Nachten van de Geschiedenis 2022 staat nu al online.

Bekijk het aanbod voor Nachten van de Geschiedenis

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal