Over Pittig erfgoed

Nachten van de geschiedenis

Activiteiten In de kijker
Van 7 tot en met 13 november 2022 kan je opnieuw het verleden induiken met de 20ste editie van Nachten van de Geschiedenis. Verspreid over Vlaanderen en Brussel organiseren tal van Davidsfonds-afdelingen geschiedenisactiviteiten.
08 nov
Sinaai - OC Troelant

Pittig erfgoed

Toelichting bij het project 'Pittig erfgoed' door erfgoedconsulent Stephan Delaruelle.  

dinsdag 8 november 2022 om 20:00 uur

In 2021 inventariseerde Erfpunt met steun van de provincie Oost-Vlaanderen het pittig erfgoed in het Waasland. Ze gingen op zoek naar oude hoogstamboomgaarden bij (voormalige) historische hoeves om deze samen met de eigenaars nieuw leven in te blazen. Dat is niet alleen goed voor het erfgoed, maar ook voor de natuur. 

De omschakeling naar grootschalige teelten met laagstamfruitbomen en het omvormen van boerderijen tot woonhuizen zorgde voor een achteruitgang van het aantal hoogstamboomgaarden. Zo verdwijnt geleidelijk een kenmerkend beeld uit het Wase landschap, wat leidt tot verarming van de biodiversiteit en een verlies van oude soortvariëteiten. 

Het erfgoedteam ging op zoek naar een aantal proefprojecten, waar ze aan de slag gingen om de oude bomen een nieuw leven te geven. De fruitboomeigenaars werkten geëngageerd mee. Trots op hun bekende of minder bekende fruitvariëteiten.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Standaard € 10,00

Inschrijven voor 01/11 is noodzakelijk en kan via inschrijvingen@davidsfondssinaai.be of telefonisch bij Franck Laceur op 03 772 33 47. 

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieEenvoudigRolstoeltoegankelijkActiviteitNachten van de geschiedenisLokaal