Over Rijke stinkerds of Stinkend rijk ?

26 okt
Zaventem - Mariadal

Rijke stinkerds of Stinkend rijk ?

Aan de hand van documenten  uit het gemeentearchief van Groot Zaventem  brengt Patrick van Den Nieuwenhof een lezing over onze begraafplaatsen.

donderdag 26 oktober 2023 van 19:30 uur tot 22:00 uur

Aan de hand van documenten  uit het gemeentearchief van Groot zaventem  brengt Patrick van Den Nieuwenhof een lezing over onze begraafplaatsen.

In de middeleeuwen werden mensen begraven rond de kerktoren omdat de kerk het centrum van het dorps- of stadsgemeenschap was. Men geloofde dat begraven rond de kerk de overledenen een betere kans gaf om dichter bij God te komen. Ook was het handig om de graven dicht bij de kerk te hebben voor het bidden voor de overledenen en processies. Maar naarmate de bevolking groter werd, waren er meer graven nodig dan er ruimte was rond de kerktoren. Bovendien bracht het begraven van mensen zo dicht bij de kerk problemen met zich mee, zoals de verspreiding van ziektes en de geur van ontbinding. Daarom werden er nieuwe begraafplaatsen buiten de stad of het dorp aangelegd.

 

Tegenwoordig zijn er ook andere redenen waarom mensen niet meer rond de kerktoren begraven worden. Veel kerken hebben geen ruimte meer voor graven omdat bepaalde delen van de kerk zijn verbouwd tot bijvoorbeeld een winkel of kantoren. Ook worden crematies steeds populairder en deze worden vaak op speciale crematoriumlocaties uitgevoerd.

Ten slotte zijn er nu ook striktere regels en wetgeving omtrent begraven en kunnen graven niet meer zomaar overal worden aangelegd. Daarom worden nieuwe begraafplaatsen vaak zorgvuldig gekozen en gepland.

Programma van rijk stinkers of stinkend rijk?

Op donderdag 26 oktober:
19:30 - 20:00 begraven in de Middeleeuwen
20:00 - 21:00 1780 en later
21:00 - 21:30 Onze begraafplaatsen

Lees meer over het programma

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingMatigLokaalerfgoedDavidsfondsGroot Zaventem