Over DIT IS EUROPA... EEN GESCHIEDENIS

23 okt
Moorsele - OC De Stekke

DIT IS EUROPA... EEN GESCHIEDENIS

Lezing door Prof. Dr. Hendrik Vos.

Gortdroge materie op meesterlijke wijze vertaald in sappige anekdotes.

woensdag 23 oktober 2024 om 19:30 uur

In zijn nieuwste boek “Dit is Europa” probeert professor Hendrik Vos het verhaal van de Europese samenwerking uit te leggen, precies omdat die zo belangrijk is geworden voor ons continent. Het traject van de Europese eenmaking volgde geen vast patroon. Het was een grillige lijn vol onverwachte kronkels. Er was nooit een draaiboek of een breed gedragen plan, en toch ontstond, stap voor stap, de Europese Unie.

Europa boekIMG_1402

Tijdens deze lezing rijgt hij de geschiedenis van de Europese Unie aaneen aan de hand van grappige, ontroerende en verrassende anekdotes. Wist je bijvoorbeeld dat de Europese grondwet ooit in een braadkip belandde? En dat er een link is tussen opblaaspoppen en de vrije markt?

Professor Hendrik Vos 

Hendrik Vos is één van Vlaanderens bekendste Europa-experts. Volgens hem is dat toeval. “Ik ben geen geboren Europeaan die als kind al meerdere talen sprak en over het continent reisde. De enige buitenlandse trip die ik met mijn ouders ondernam, was een daguitstap naar de Efteling. Ik heb Europa pas ontdekt toen ik afgestudeerd was. In de opleiding Politieke Wetenschappen die ik volgde, ging er trouwens niet veel aandacht naar de Europese politiek. Maar in die periode, in de jaren negentig, veranderde er wel veel en kreeg Europa meer en meer greep op het leven van de mensen. Steeds vaker werden beslissingen gezamenlijk genomen. En dus vond de vakgroep Politieke Wetenschappen, waar ik net als onderzoeker aan de slag ging, dat er zich iemand in Europa moest verdiepen. Ik werd de Chinese vrijwilliger. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad, want de eenmaking bleek boeiend en intrigerend te zijn.” 

Hendrik Vos is verbonden aan de Universiteit Gent, waar hij ook directeur van het Centrum voor EU-studies is. Zijn specialisaties zijn Europese Politiek, Besluitvorming in de Europese Unie en Actuele vraagstukken van de Europese politiek.

Labels: LezingActiviteitNachten van de GeschiedenisauteurslezingNachten van de GeschiedenisCultuurregio Zuid-West-Vlaanderen