Over Käthe Kollwitz

10 nov

Lezing door Fabienne De Meulemeester. Deze kunsthistorica neemt ons mee in het bewogen en geëngageerde leven van kunstenares Käthe Kollwitz.

donderdag 10 november 2022 om 20:00 uur

Käthe Kollwitz is bij velen vooral bekend van het treurende ouderpaar op de begraafplaats van Vladslo.  Maar ze deed zoveel meer. Ze schilderde, maakte etsen, litho’s en ook houtsneden. Bovendien was ze sterk betrokken bij de sociale bewegingen die opkwamen voor vrouwenrechten en voor sociale rechtvaardigheid. Kunsthistorica Fabienne De Meulemeester neemt ons mee in het bewogen en geëngageerde leven van deze kunstenares.

Fabienne De Meulemeester studeerde kunstwetenschappen in Leuven waar ze zich specialiseerde in de geschiedenis en de problematiek van vrouwelijke kunstenaars. Ze is docente bij Amarant. Fabienne De Meulemeester geeft (naast Käthe Kollwitz) ook lezingen over o.a. Camille Claudel, die een hartstochtelijke relatie had met August Rodin en zelf ook schitterende beeldhouwwerken maakte.

Hieronder "het treurende ouderpaar" (Vladslo).

1200px-Deutscher_Soldatenfriedhof_Vladslo_-_Trauernde_Eltern

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 6,00
Standaard € 10,00

Graag aanmelden via: davidsfonds.mariakerke@gmail.com

Wie op voorhand wenst te betalen kan dat doen door overschrijving op rekeningnummer: BE03 7370 0691 0584 van DF Mariakerke met vermelding van de activiteit en het aantal tickets. 

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurMens & MaatschappijLezingNachten van de geschiedenis

Academie / Taal

 1. Deze activiteit is uitverkocht
  04 okt t/m 13 dec
  Online Dit is een online activiteit

  WEBINARREEKS - Stella, Nivea, agenda, mea culpa… et cetera! Beginnerscursus Latijn - Uitverkocht (wachtlijst beschikbaar)

  Zin om de Latijnse draad (weer) op te pikken? We starten vanaf nul en bouwen in tien sessies een basiskennis van grammatica en vocabulari...
  Geschiedenis & Erfgoed Kunst & Cultuur Taal
  Lees meer
 2. Deze activiteit is uitverkocht
  09 okt t/m 18 dec
  inGent

  Vertel je verhaal

  Schrijfcursus
 3. 19 okt
  Online Dit is een online activiteit

  WEBINAR - Het slechte geweten van Vlaanderen (I). Nationalisme, racisme en kolonialisme in de tijd van Hendrik Conscience

  In dit webinar doet Kevin Absillis wat vele van Consciences critici hebben nagelaten: zijn werk grondig (her)lezen.
 4. 18 nov t/m 02 dec
  inAntwerpen

  Het slechte geweten van Vlaanderen (II). Nationalisme, racisme en kolonialisme in de tijd van Hendrik Conscience

  Samen met Kevin Absillis ga je op zoek naar de nationale, koloniale en raciale opvattingen in het werk van de 19de-eeuwse schrijver Hendr...
  Geschiedenis & Erfgoed Mens & Maatschappij Taal
  Lees meer
Meer cursussen