Sprekers bij Verlichting(en). Verwezenlijkingen uit de 18de eeuw die ertoe doen

12 okt t/m 16 nov
Gent - Orpheus Instituut

Verlichting(en). Verwezenlijkingen uit de 18de eeuw die ertoe doen

In het gezelschap van Ton Koopmans prachtige erfgoedbibliotheek dompelen vijf topsprekers je onder in verwezenlijkingen van de Verlichting die er vandaag ook nog een rol spelen – van politiek en filosofie tot muziek en literatuur. 

Startdatum: donderdag 12 oktober 2023

Over de sprekers

 1. Beatrijs Vanacker

  Beatrijs Vanacker

  Beatrijs Vanacker doceert Franse letterkunde en Europese literatuur aan de KU Leuven. Ze is gespecialiseerd in de Verlichting, met bijzondere aandacht voor de positie en de rol van vrouwelijke auteurs en intellectuelen in Frankrijk en de Nederlanden. Daarnaast engageert ze zich als lid van de Jonge Academie voor de maatschappelijke ontwikkeling van de universiteit.
 2. Bruno Forment

  Bruno Forment

  Bruno Forment is hoofdonderzoeker aan het Orpheus Instituut, waar hij een onderzoeksgroep 'Resounding Libraries' leidt rond de bibliotheek van barokmusicus Ton Koopman. Zijn bekroond onderzoek over opera, uitvoeringspraktijk en scenografie vormde de basis van talloze publicaties, podiumproducties en beleidsmaatregelen. Zijn nieuwste boek over uitvoeringspraktijk, 'Performing by the Book? Musical Negotiations between Text and Act', verschijnt in mei 2024 bij Leuven University Press.
 3. Maarten Boudry

  Maarten Boudry

  Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof en houder van de Leerstoel Etienne Vermeersch aan de Universiteit Gent. Met veelgelezen columns en boeken als Waarom het klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden (2021) en Eerste hulp bij pandemie (2021, met Joël De Ceulaer) geldt hij als een van Vlaanderens invloedrijkste opiniemakers.
 4. Sonja Lavaert

  Sonja Lavaert

  Sonja Lavaert doceert filosofie van de verlichting, vrijdenken, maatschappijtheorieën en taalfilosofie aan de VUB. Ze publiceerde talrijke boeken, waaronder Vrijheid, gelijkheid, veelheid. Het modern democratie-denken van Machiavelli tot Spinoza (2020) en The Dutch Legacy: Radical Thinkers of the 17th Century and the Enlightenment (2017).
 5. Tom Beghin

  Tom Beghin

  Tom Beghin is verbonden aan het Orpheus Instituut, waar hij de onderzoeksgroep Declassifying the Classics leidt. Als specialist historische klavieren publiceerde hij talrijke artikels, CD’s en boeken over Haydn, Mozart en Beethoven. Zijn meest recente boek, Beethoven’s French Piano: A Tale of Ambition and Frustration (2022), verscheen bij University of Chicago Press. (c) Pieter Peeters

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs € 80,00
Standaardprijs € 95,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurMens & MaatschappijReligie & ZingevingArchitectuurBeeldende kunstMuziekFilosofieCursus5 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitEuropa