Over Wandeling "Joods leven te Heide-Kalmthout" met gids

01 apr

Wandeling "Joods leven te Heide-Kalmthout" met gids

De talrijke sporen van joodse aanwezigheid (huizen, hotels, synagoge) worden tijdens de wandeling toegelicht door een enthousiaste, begeesterde gids.

Samenkomst om13.50 u. aan het station Heide-Kalmthout, Heidestatieplein

zaterdag 1 april 2023 om 13:50 uur

Honderdtwintig jaar geleden waren er hier alleen woeste heidegebieden met veel zand, enkele bomen en nauwelijks bewoning. Alles veranderde toen de spoorweg Antwerpen-Amsterdam werd aangelegd en er in 1897 een stopplaats kwam in Heide, waardoor een steeds groter wordende stroom toeristen op gang kwam. Vooral de grote joodse aanwezigheid heeft een wezenlijke bijdrage geleverd tot de groei van Heide. Zij bouwden eind jaren 1920 een synagoge en stichtten de eerste Jesjiva van België. Verscheidene hotels waren specifiek gericht op joodse gasten en verhuurden kamers aan hen van Pasen tot september.

De talrijke sporen van joodse aanwezigheid (huizen, hotels, synagoge) worden tijdens de wandeling toegelicht. Onderweg is er een pauze in een cafeetje (consumptie zelf te betalen).

Samenkomst om 13.50 u. aan het station Heide-Kalmthout, Heidestatieplein

Prijzen

Inschrijven via activiteiten@davidsfondsbrasschaat.be of bij Ria Keysers ☎️03 652 12 86

Betalen: € 10, over te schrijven op rekening BE46 4151 1669 3136 van Davidsfonds Brasschaat, met mededeling 'Joods leven Heide-Kalmthout'.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijReligie & ZingevingArchitectuurDiversiteitFilosofieZingevingLokaalWandeling met gids